Przepisy na sernik
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepisy na sernik  (Przeczytany 6914 razy)
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« : Październik 25, 2009, 10:05:11 »

Ja polecam takie;
Sernik z brzoskwiniami[/color]
Sk?adniki:
CIASTO:
- 3 szkolanki m?ki
- 3 ?y?ki cukru
- 3 p?askie ?y?eczki proszku do pieczenia
- 3 ?ó?tka
- 25 dag margaryny
MASA SEROWA:
- 75 dag sera
- 2 ?ó?tka
- 1 jajko
- 1 budy? waniliowy
- 10 dag mas?a
- 1/2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie w puszce
- aromat cytrynowy
MASA BIA?KOWA:
- 5 bia?ek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 ?y?ka m?ki ziemniaczanej
DO DEKORACJI:
- cukier puder.
  Sposób przygotowania:
Sk?adniki przeznaczone na ciasto zagnie??. 2/3 ciasta roz?o?y? na wysmarowanej t?uszczem prostok?tnej formie, a reszt? ciasta sch?odzi? w lodówce.
Ser zmieli? dwukrotnie. Mas?o utrze? na puszyst? mas?, dodaj?c cukier puder, ?ó?tka i jajko. Pod koniec ucierania doda? ser, budy? w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymiesza? i wy?o?y? na surowe ciasto.
Na mas? serow? wy?o?y? pokrojone w kostk? brzoskwinie.
Bia?ka ubi?, nadal ubijaj?c dodac cukier puder i m?k? ziemniaczan?. Pian? wyla? na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrze? na tarceo grubychoczkach reszt? sch?odzonego ciasta.
Ca?o?? w?o?y? do nagrzanego piekarnika i piec oko?o 50 minut w temperaturze 160 - 170 stopni Celsjusza. Ostudzone ciasto posypa? cukrem pudrem.

Sernik kakaowy[/color]

Sk?adniki:
Ciasto:
2,5 szklanki m?ki
15 dag mas?a
2 ?y?ki kakao,
2 ?ó?tka,
½ szklanki cukru
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 opakowanie Serka do wypieków (2 500 g)
2 ?ó?tka
½ szklanki cukru
1 budy? ?mietankowy
4 bia?ka
  Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z m?ki, mas?a, cukru i ?ó?tek zagnie?? ciasto (je?eli ciasto b?dzie za suche, doda? troch? oleju). Doda? proszek do pieczenia i kakao - dok?adnie wymiesza?. Po?ow? ciasta wy?o?y? do wysmarowanej t?uszczem i posypanej bu?ka tart? formy, a pozosta?? cz??? w?o?y? do zamra?alnika na 15-20 min.
Masa serowa:
Serek utrze? z ?ó?tkami, cukrem oraz budyniem ?mietankowym. Z bia?ek ubi? pian?, doda? do masy serowej i delikatnie wymiesza?. Nast?pnie wla? do formy na wy?o?one wcze?niej ciasto. Wyj?? z lodówki reszt? ciasta i zetrze? na tarce, posypuj?c wiórkami mas? serow?. Piec ok. 50 min w temp. 150 – 160C.
Mo?na posypa? wiórkami bia?ej czekolady lub wiórkami kokosowymi.
 

 
Smacznego!
Zapisane
franceska:)
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2009, 11:35:32 »

Sernik Murzynkowy:)

Uwaga! -Okropnie przepyszny
grozi uzale?nieniem

Sk?adniki:
ciasto:
1/2 kostki mas?a
3/4 szklanki cukru
3 ?y?ki kakao
7 ?y?ek wody
cukier waniliowy
1 szklanka m?ki
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
3 szt ?ó?tek
3 szt bia?ek
Warstwa serowa:
1/2 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 ?y?ka budyniu waniliowego -- albo 1/2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
3 szt ?ó?tek
3 szt bia?ek
  Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mas?o, cukier, cukier waniliowy, kakao i wod? razem zagotowa?. Po ostudzeniu doda? m?k?, proszek do pieczenia, ?ó?tka i pian? z bia?ek. Wymiesza? razem.
Warstwa serowa:
Ca?o?? utrze? a na ko?cu doda? pian? z bia?ek.
Na dno wysmarowanej mas?em blachy idzie ciasto ciemne, na to delikatnie wyk?ada si? ser. Ca?o?? piecze si? ko?o 45-55 min w 185C 

smacznego
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2009, 01:31:04 »

Sernik z bakaliami

Sk?adniki

1,5 kg. sera t?ustego lub pó?t?ustego
1,5 kostki margaryny
13 jajek
50 dag. cukru
2 budynie ?mietankowe
rodzynki
skórka pomara?czowa
orzechy w?oskie ( orzechy zmieniaj? kolor
sernika )

Rodzynki moczy? w ciep?ej wodzie
30 minut.

ser zmieli?

Margaryne utrze? z cukrem i ?ó?tkami na puszyst? mase

Dodawa? ser i budy? w proszku  ci?gle ucieraj?c.

Upi? piane z bia?ek , doda? do masy serowej i delikatnie wymiesza?.

Piec oko?o 1 h.  w temp. 180 st.

Polewa:

4 ?y?ki mleka

2 ?y?ki kakao
2 ?y?ki mas?a lub margaryny
5 ?y?ek cukru

Sk?adniki
na polewe gotowa? na ma?ym ogniu oko?o 10 minut od czasu do czasu mieszaj?c.

Ciep?e ciasto pola? polew? czekoladow?
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2009, 01:40:12 »

Ciasto z mas? serowa i brzoskwiniami


Ciasto:

6 jaj,
1,5 szklanki cukru
1,5 margaryny ,
2,5 szklanki m?ki
3 ?y?ki kakao,
3 ?y?eczki proszku do pieczenia,
Sok z 1,5 cytryny,




M?ke,kakao i proszek do pieczenia przesia?.Jaja z cukrem utrze? na mas?.Do masy jajecznej dodawa? na przemian gor?c? ,roztopion? margaryne z przesian? m?k? .Na ko?cu doda? sok z po?owy cytryny.


Ciasto wylac na opruszon? bu?k? tart? foremke(du??).Piec w piekarniku w 180st.az ciasto b?dzie odstawac od boków formy.Po
upieczeniu i przestudzeniu przekroi? na pó?.


Z po?owy wy?ej wymienionych sk?adników upiec jeszcze jeden placek.


Masa Serowa:

1,20 kg. Sera bia?ego (t?usty lub pó?t?usty),
15 dag,margaryny,
3 ?ó?tka,
35 dag.cukru,
1 olejek pomara?czowy,
1 budy? ?mietankowy,
2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej,
2 ?yzki m?ki pszennej,
10 ?yzek mleka,

Ser zmieli?,?ó?tka utrze?z cukrem i margaryn?,doda? ser ,gotowa? na ma?ym ogniu ci?gle mieszaj?c.



Pod koniec doda? zapach pomara?czowy. M?ki i budy? wymiesza? z mlekiem i wla? do sera ciagle mieszaj?c .Zagotowa? ca?y czas ucieraj?c mikserem . Odstawi? mase na chwilke.Przek?ada? ciep?? mas?(nie gor?c?!!).



Ja sera nie miele tylko daje do garnka w ca?o?ci i ucieram mikserem ser z mas? jajeczno cukrow? za pomoc? ko?cówki z no?ykiem .


Dodatkowo:


Puszka brzoskwi?
D?em brzoskwiniowy
Gotowa polewa

Prze?ozenie placka:

Ciasto + po?owa masy serowej + pokrojone brzoskwinie + ciasto + masa serowa + pokrojone
Brzoskwinie + ciasto . Wierzch ciasta posmarowa? d?emem brzoskwiniowym(najlepszy ?owicz) i pola? gotow? polew? czekoladow?.


* Obraz 097.jpg (74.49 KB, 615x461 - wyświetlony 352 razy.)
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2009, 01:47:27 »

Sero-mak



Kruchy spód :

1,5 szklanki m?ki pszennej
pó? szklanki cukru pudru
15 dag. margaryny
2 ?ó?tka

M?ke i cukier puder przesia?, dodac margaryne, posieka? no?em. Dodac ?ó?tka. Szybko wyrobic ciasto, owin?? w folie i w?o?y? do lodówki na 1 godzine. Forme posmarowa? margaryn? i opruszyc bu?k? tart?. Ciasto rozwa?kowa?, wy?o?y? do formy. Ponak?uwa? widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st.


Masa makowa:

pó? kilo maku
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag rodzynek ( namoczy? w wodzie z alkoholem)
15 dag orzechów w?oskich
skórka pomara?czowa
6 jajek
3 ?y?ki bu?ki tartej
olejek migda?owy

Mak podgotowa?, os?czy? z wody, zmielic dwukrotnie .
?ó?tka utrze? z cukrami dodaj?c po ?y?ce zmielonego maku.Doda? bakalie , bu?ke tart? . Bia?ka ubi? na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.

Masa serowa:

1,2 kg. sera t?ustego lub pó?t?ustego
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag. mas?a
10 jajek
2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
2 budynie ?mietankowe
skórka pomara?czowa

skórke pomara?czow? wymiesza? z m?k? ziemniaczan?.
Ser zmieli? dwukrotnie.
Mi?kkie mas?o utrze? z cukrami i ?ó?tkami. Dodawa? na zmiane po ?y?ce sera i po troche budyniu w proszku ci?gle mieszaj?c. Doda? m?ke ze skórk? pomara?czow?. Bia?ka ubi? na sztywno, wymieszac delikatnie z mas? serow?.

Na podpieczony spód wy?o?y? mas? makow?. Na mas? makow? wy?o?y? mas? serow?.
Piec w temperaturze 180 st. Po oko?o 70 minutach Sprawdza? patyczkiem czy ciasto sie upiek?o .

Polewa czekoladowa:

2 ?yzki kakao
2 ?y?ki margaryny
5 ?y?ek cukru
4 ?y?ki mleka


Wszystki sk?adniki w?o?y? do garnuszka, gotowa? oko?o 6-7 minut a? polewa b?dzie g?sta ( CI?GLE MIESZA?!!!) . Gor?c? polew? pola? ciasto

Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szeroko?ci i 35 d?ugo?ci (mierz?c dno formy)


* ser-mak.JPG (42.39 KB, 615x461 - wyświetlony 359 razy.)
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #5 : Listopad 17, 2009, 01:52:43 »

Sernik Owocowy

Biszkopt ciemny :

6 jaj
1 szklanka cukru
3/4  szklanki m?ki pszennej
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
2 ?y?ki kakao

Bia?ka ubi? na sztywno, dodac cukier i ?ó?tka.
Dodac m?k? zmieszan? z proszkiem i kakao,  lekko wymiesza?
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

Biszkopt jasny:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka m?ki
1 ?y?eczka proszku do pieczenia

Bia?ka ubi? na sztywno, dodac cukier i ?ó?tka.
Dodac m?k? zmieszan? z proszkiem i lekko wymiesza?
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.


Ciasto serowe:

60 dag zmielonego sera
30 dag cukru pudru
1 budy? ?mietankowy
6 jaj
15 dag margaryny

Oddzieli? bia?ka od ?ó?tek
Bia?ka ubi? na sztywno
Margaryne utrze? z cukrem dodaj?c po jednym ?ó?tku , ser z budyniem i na koncu ubit? na sztywno pian? z bia?ek.
Lekko wymieszac drewnian? ?y?k?. Blaszke wy?ozyc papierem do pieczenia, wyla? ciasto serowe
Upiec w temp ok. 160-170 st przez 1 h

Masa budyniowa:

0,5 litra mleka
2 budynie ?mietankowe
1 cukier waniliowy
5 ?yzek cukru
25 dag mas?a


Z mleka, cukru,cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotowa? budy?. Utrze? mas?o , dodawa? przestudzony budy? ci?gle uceraraj?c.


Masa truskawkowa:

1 kg truskawek ( moga byc mro?one)
3 galaretki truskawkowe

Du?e truskawki pokroi? na ?wiartki,ma?e na po?ówki
Wsypac truskawki do garnka, gotowac chwile az puszcz? sok.
Zdj?? z ognia, wsypac  suche galaretki , dobrze wymieszac Odstawic do przestygni?cia


Prze?ozenie:


Biszkopt ciemny - po?owa masy budyniowej-ciasto serowe -druga po?owa masy budyniowej-t??ej?ca masa truskawkowa-biszkopt jasny - polewa lub masa budyniowa posypana kakao

Ciasto by?o pieczone w bleszce o wymiarach 20 cm. szeroko?ci i 35 d?ugo?ci (mierz?c dno formy).


Przepis znajduje sie w ksiazce ,,100 nowych ciast siostry Anastazji,,


* trusk.JPG (41.76 KB, 615x461 - wyświetlony 328 razy.)
Zapisane
Izka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 26



« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2009, 09:31:46 »

Narobili?cie mi apetytu  i ochoty na weekendowe pieczenie  Chichot
Zapisane
Osia
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2009, 10:35:00 »

Ja uwielbiam serniki:) Chyba si? skusz? na ten  z makiem:)
Zapisane
eeffkkaa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 39



« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2010, 08:23:35 »

serniki s? super  a najlepsze bez ciasta tylko sam ser.....
Zapisane
terencia
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2010, 06:54:52 »

wow, terza nie wiem od którego zacz??, chyba brzoskwiniowy....
Zapisane
Pascal1978
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2010, 09:49:32 »

sero-mak bardzo dobry
Zapisane
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2010, 10:06:00 »

ciasto z mas? serow? i brzoskwiniami.......?A?
Zapisane
aurelito
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33



« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2010, 06:27:57 »

JA robi? taki:
1kg zmielonego sera
6 jaj
budy? ?mietankowy
2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
125 g mas?a

Zó?tka oddzielic od bia?ek, ubic z mas?em i cukrem do bia?o?ci. Bia?ka ubic na sztywno. Do ?ó?tek dodac stopniowo ser , budy? i m?k? ziemniaczan?. Dodac bia?ka i delikatnie wymieszac. Mo?na dodac rodzynki, olejek pomara?czowy, posypac wiórkami. Piec 1h 30 min. w 180 st.
Zapisane
edytas1
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2010, 03:38:41 »

smaczny sernik:
1kg sera bia?ego
1,5 szkl cukru
8 ?ó?tek
1 szkl oleju
2 budynie ?mietankowe
1 szkl mleka
0,5 litra ?mietany kremówki 36%
Herbatniki na spód

?ó?tka + cukier utrze?. Ser wymiesza? z olejem, doda? do jajek. Budynie rozrobi? w mleku i doda? do masy. ?mietan? ubi? i doda? do sera. Bia?ka ubi? na sztywno i doda? do masy. Herbatniki u?o?y? na blaszce wysmarowanej wcze?niej t?uszczem. Wla? mas? serow?. Piec oko?o 1 godz w temperaturze 180 stopni
Zapisane
renata
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6



« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2010, 05:28:49 »

Ja zawsze w serniku nie robie ciasta tylko spod wykladam ciastkami pettit berry albo ciastkami-biszkoptami.Jest prosciej i szybciej.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC