Przepisy na sernik
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepisy na sernik  (Przeczytany 5207 razy)
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« : Październik 25, 2009, 11:05:11 »

Ja polecam takie;
Sernik z brzoskwiniami[/color]
Składniki:
CIASTO:
- 3 szkolanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 25 dag margaryny
MASA SEROWA:
- 75 dag sera
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- brzoskwinie w puszce
- aromat cytrynowy
MASA BIAŁKOWA:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
DO DEKORACJI:
- cukier puder.
  Sposób przygotowania:
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie, a resztę ciasta schłodzić w lodówce.
Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając cukier puder, żółtka i jajko. Pod koniec ucierania dodać ser, budyń w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.
Na masę serową wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Białka ubić, nadal ubijając dodac cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarceo grubychoczkach resztę schłodzonego ciasta.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160 - 170 stopni Celsjusza. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Sernik kakaowy[/color]

Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
15 dag masła
2 łyżki kakao,
2 żółtka,
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 opakowanie Serka do wypieków (2 500 g)
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
4 białka
  Sposób przygotowania:
Ciasto:
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto (jeżeli ciasto będzie za suche, dodać trochę oleju). Dodać proszek do pieczenia i kakao - dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy, a pozostałą część włożyć do zamrażalnika na 15-20 min.
Masa serowa:
Serek utrzeć z żółtkami, cukrem oraz budyniem śmietankowym. Z białek ubić pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Następnie wlać do formy na wyłożone wcześniej ciasto. Wyjąć z lodówki resztę ciasta i zetrzeć na tarce, posypując wiórkami masę serową. Piec ok. 50 min w temp. 150 – 160C.
Można posypać wiórkami białej czekolady lub wiórkami kokosowymi.
 

 
Smacznego!
Zapisane
franceska:)
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2009, 12:35:32 »

Sernik Murzynkowy:)

Uwaga! -Okropnie przepyszny Mrugnięcie
grozi uzależnieniem Mrugnięcie

Składniki:
ciasto:
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
cukier waniliowy
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szt żółtek
3 szt białek
Warstwa serowa:
1/2 kg twarogu
1 szklanka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego -- albo 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szt żółtek
3 szt białek
  Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę razem zagotować. Po ostudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i pianę z białek. Wymieszać razem.
Warstwa serowa:
Całość utrzeć a na końcu dodać pianę z białek.
Na dno wysmarowanej masłem blachy idzie ciasto ciemne, na to delikatnie wykłada się ser. Całość piecze się koło 45-55 min w 185C 

smacznego
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2009, 02:31:04 »

Sernik z bakaliami

Składniki

1,5 kg. sera tłustego lub półtłustego
1,5 kostki margaryny
13 jajek
50 dag. cukru
2 budynie śmietankowe
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy włoskie ( orzechy zmieniają kolor
sernika )

Rodzynki moczyć w ciepłej wodzie
30 minut.

ser zmielić

Margaryne utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą mase

Dodawać ser i budyń w proszku  ciągle ucierając.

Upić piane z białek , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Piec około 1 h.  w temp. 180 st.

Polewa:

4 łyżki mleka

2 łyżki kakao
2 łyżki masła lub margaryny
5 łyżek cukru

Składniki
na polewe gotować na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Ciepłe ciasto polać polewą czekoladową
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2009, 02:40:12 »

Ciasto z masą serowa i brzoskwiniami


Ciasto:

6 jaj,
1,5 szklanki cukru
1,5 margaryny ,
2,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Sok z 1,5 cytryny,




Mąke,kakao i proszek do pieczenia przesiać.Jaja z cukrem utrzeć na masę.Do masy jajecznej dodawać na przemian gorącą ,roztopioną margaryne z przesianą mąką .Na końcu dodać sok z połowy cytryny.


Ciasto wylac na opruszoną bułką tartą foremke(dużą).Piec w piekarniku w 180st.az ciasto będzie odstawac od boków formy.Po
upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół.


Z połowy wyżej wymienionych składników upiec jeszcze jeden placek.


Masa Serowa:

1,20 kg. Sera białego (tłusty lub półtłusty),
15 dag,margaryny,
3 żółtka,
35 dag.cukru,
1 olejek pomarańczowy,
1 budyń śmietankowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyzki mąki pszennej,
10 łyzek mleka,

Ser zmielić,żółtka utrzećz cukrem i margaryną,dodać ser ,gotować na małym ogniu ciągle mieszając.



Pod koniec dodać zapach pomarańczowy. Mąki i budyń wymieszać z mlekiem i wlać do sera ciagle mieszając .Zagotować cały czas ucierając mikserem . Odstawić mase na chwilke.Przekładać ciepłą masą(nie gorącą!!).



Ja sera nie miele tylko daje do garnka w całości i ucieram mikserem ser z masą jajeczno cukrową za pomocą końcówki z nożykiem .


Dodatkowo:


Puszka brzoskwiń
Dżem brzoskwiniowy
Gotowa polewa

Przełozenie placka:

Ciasto + połowa masy serowej + pokrojone brzoskwinie + ciasto + masa serowa + pokrojone
Brzoskwinie + ciasto . Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym(najlepszy Łowicz) i polać gotową polewą czekoladową.


* Obraz 097.jpg (74.49 KB, 615x461 - wyświetlony 268 razy.)
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2009, 02:47:27 »

Sero-mak



Kruchy spód :

1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
15 dag. margaryny
2 żółtka

Mąke i cukier puder przesiać, dodac margaryne, posiekać nożem. Dodac żółtka. Szybko wyrobic ciasto, owinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzine. Forme posmarować margaryną i opruszyc bułką tartą. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem, podpiec 20 minut w temperaturze 190 st.


Masa makowa:

pół kilo maku
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag rodzynek ( namoczyć w wodzie z alkoholem)
15 dag orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
6 jajek
3 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy

Mak podgotować, osączyć z wody, zmielic dwukrotnie .
Żółtka utrzeć z cukrami dodając po łyżce zmielonego maku.Dodać bakalie , bułke tartą . Białka ubić na sztywno , dodac do masy makowaj i lekko wymieszac.

Masa serowa:

1,2 kg. sera tłustego lub półtłustego
1,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
15 dag. masła
10 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie śmietankowe
skórka pomarańczowa

skórke pomarańczową wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ser zmielić dwukrotnie.
Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Dodawać na zmiane po łyżce sera i po troche budyniu w proszku ciągle mieszając. Dodać mąke ze skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno, wymieszac delikatnie z masą serową.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć masę serową.
Piec w temperaturze 180 st. Po około 70 minutach Sprawdzać patyczkiem czy ciasto sie upiekło .

Polewa czekoladowa:

2 łyzki kakao
2 łyżki margaryny
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka


Wszystki składniki włożyć do garnuszka, gotować około 6-7 minut aż polewa będzie gęsta ( CIĄGLE MIESZAĆ!!!) . Gorącą polewą polać ciasto

Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)


* ser-mak.JPG (42.39 KB, 615x461 - wyświetlony 257 razy.)
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #5 : Listopad 17, 2009, 02:52:43 »

Sernik Owocowy

Biszkopt ciemny :

6 jaj
1 szklanka cukru
3/4  szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,  lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.

Biszkopt jasny:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać
Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.


Ciasto serowe:

60 dag zmielonego sera
30 dag cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
15 dag margaryny

Oddzielić białka od żółtek
Białka ubić na sztywno
Margaryne utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku , ser z budyniem i na koncu ubitą na sztywno pianę z białek.
Lekko wymieszac drewnianą łyżką. Blaszke wyłozyc papierem do pieczenia, wylaś ciasto serowe
Upiec w temp ok. 160-170 st przez 1 h

Masa budyniowa:

0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
5 łyzek cukru
25 dag masła


Z mleka, cukru,cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło , dodawać przestudzony budyń ciągle ucerarając.


Masa truskawkowa:

1 kg truskawek ( moga byc mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Duże truskawki pokroić na ćwiartki,małe na połówki
Wsypac truskawki do garnka, gotowac chwile az puszczą sok.
Zdjąć z ognia, wsypac  suche galaretki , dobrze wymieszac Odstawic do przestygnięcia


Przełozenie:


Biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej-ciasto serowe -druga połowa masy budyniowej-tężejąca masa truskawkowa-biszkopt jasny - polewa lub masa budyniowa posypana kakao

Ciasto było pieczone w bleszce o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy).


Przepis znajduje sie w ksiazce ,,100 nowych ciast siostry Anastazji,,


* trusk.JPG (41.76 KB, 615x461 - wyświetlony 242 razy.)
Zapisane
Izka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 26



« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2009, 10:31:46 »

Narobiliście mi apetytu  Język i ochoty na weekendowe pieczenie  Chichot
Zapisane
Osia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #7 : Listopad 24, 2009, 11:35:00 »

Ja uwielbiam serniki:) Chyba się skuszę na ten  z makiem:)
Zapisane
eeffkkaa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 39



« Odpowiedz #8 : Marzec 22, 2010, 09:23:35 »

serniki są super  a najlepsze bez ciasta tylko sam ser.....
Zapisane
terencia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #9 : Marzec 24, 2010, 07:54:52 »

wow, terza nie wiem od którego zacząć, chyba brzoskwiniowy....
Zapisane
Pascal1978
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #10 : Marzec 24, 2010, 10:49:32 »

sero-mak bardzo dobry
Zapisane
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 82



« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2010, 12:06:00 »

ciasto z masą serową i brzoskwiniami.......ŁAŁ Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Zapisane
aurelito
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33



« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2010, 08:27:57 »

JA robię taki:
1kg zmielonego sera
6 jaj
budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
125 g masła

Zółtka oddzielic od białek, ubic z masłem i cukrem do białości. Białka ubic na sztywno. Do żółtek dodac stopniowo ser , budyń i mąkę ziemniaczaną. Dodac białka i delikatnie wymieszac. Można dodac rodzynki, olejek pomarańczowy, posypac wiórkami. Piec 1h 30 min. w 180 st.
Zapisane
edytas1
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #13 : Listopad 20, 2010, 04:38:41 »

smaczny sernik:
1kg sera białego
1,5 szkl cukru
8 żółtek
1 szkl oleju
2 budynie śmietankowe
1 szkl mleka
0,5 litra śmietany kremówki 36%
Herbatniki na spód

Żółtka + cukier utrzeć. Ser wymieszać z olejem, dodać do jajek. Budynie rozrobić w mleku i dodać do masy. Śmietanę ubić i dodać do sera. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Herbatniki ułożyć na blaszce wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wlać masę serową. Piec około 1 godz w temperaturze 180 stopni
Zapisane
renata
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6



« Odpowiedz #14 : Grudzień 17, 2010, 06:28:49 »

Ja zawsze w serniku nie robie ciasta tylko spod wykladam ciastkami pettit berry albo ciastkami-biszkoptami.Jest prosciej i szybciej.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC