przepisy dla alergików
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: przepisy dla alergików  (Przeczytany 6996 razy)
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« : Grudzień 09, 2009, 09:59:46 »

Zaczynam nowy w?tek z przepisami dla alergików.
Sama mam córeczk?,która jest uczulona na mleko, jajka i czekolad? i czasem brakuje mi ju? pomys?ów  na co? s?odkiego dla niej.
Moja specjalno?? to szarlotka,któr? czasem przerabiam zamieniaj?c jab?ka na np.gruszki czy brzoskwinie
Oto mój przepis

Ciasto kruche:
 
1 szklanka m?ki (pó? na pó? pszenna i ry?owa)
pó? szklanki oleju
1/4 szklanki cukru (najlepiej br?zowego)

jab?ka ok. 4 szt.
cynamon
cukier w zale?no?ci od tego jak bardzo s?odkie czy kwa?ne s? jab?ka ok.2 ?y?ki
m?czka ziemniaczana lub ry?owa ok.2 p?askie ?y?ki
woda 1/3 szklanki
Przygotowanie;

sk?adniki na ciasto wymiesza? i wy?o?y? do ma?ej formy (ok.15 cm)zostawiaj?c troch? na kruszonk?
Jab?ka zetrze? na grubej tarce,prze?o?y? do garnka,wsypa? cukier i cynamon i upra?y? doda? m?czk? rozprowadzon? w wodzie i zagotowa?

Prze?o?y? do formy, posypa? kruszonk? i piec w temp.180 st.C ok.30 min


* ma?a szarlotka.JPG (32.79 KB, 225x150 - wyświetlony 391 razy.)
Zapisane
nemala
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2009, 03:06:17 »


Bardzo fajny wątek
Moje dziecko i ja też nie mozeny jeść wszystkiego
Ale nasze rafaellki nam nie szkodzą i sa bardzo smaczne

            Kozie  Rafaello

* pół szklanki fruktozy (może być zwykły cukier)
* 100 g świeżego masła koziego
* 150 g mleka koziego w proszku (pełnotłuste)
* 100 g wiórków kokosowych (bardzo świeżych)
* 100 g migdałów (bez skórki)
* suche wafle bezglutenowe (ilość równa 2 dużym 
   zwykłym waflom).

W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody z fruktozą (cukrem) aż się rozpuści. Wystudzić. Do syropu wsypać drobniutko pokruszone wafelki, dodać bardzo miękkie masełko, mleko (proszek) i połowę wiórków. Wymieszać mikserem i wstawić na ok. 20 min. do lodówki (lub na 5 min. do zamrażalnika). W tym czasie zalać wrzątkiem migdały i zdjąć z nich skórkę. Masę wyjąć z lodówki i uformować z niej malutkie (ok. 1,5 cm średnicy) kuleczki i do każdej włożyć po jednym migdałku, obtoczyć kuleczki w pozostałych kokoskach.
Rafaellki poukładać w papilotkach (2-2,5 cm). Mocno schłodzić w lodówce.

Rafaellki są pyszne, a wszystkie składniki kozie można zastąpić produktami z mleka krowiego, najważniejsze by wszystko było świeżutkie, szczególnie masło
Rafaellki wyglądają tak jak w moim avatarze (wieksze zdjęcie w wątku o domowych wypiekach)

Powodzenia i życzę smacznego !!!
Zapisane
nemala
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2009, 03:33:44 »

Razowe ciasto z owocami



150g mas?a koziego (mo?e by? mas?o kokosowe)
120g br?zowego cukru trzcinowego (lub fruktozy 100g)
4 jajka (lub 16 jajek przepiórczych, dla tych którzy nie toleruj? kurzych)
4 ?y?ki mleka koziego (p?ynnego)
250g m?ki pe?noziarnistej, lub bezglutenowej
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
dowolne owoce

Nagrza? piekarnik do 180ºC. Mas?o, cukier i sól zmiksowa? na krem. Nadal miksuj?c dodawa? jajka i mleko. Nast?pnie wsypywa? powoli m?k? przesian? z proszkiem do pieczenia i sol?. Ciasto wy?o?y? na wysmarowan? mas?em i wysypan? bu?k? tart? blaszk? i u?o?y? na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, a? wierzch ciasta si? zez?oci, a patyczek wbity w ?rodek b?dzie suchy. Mo?na posypa? cukrem pudrem, je?li u?yte owoce s? kwa?ne

Ciasto jest pyszne i zdrowe!
Zapisane
bee73
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2



« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2010, 12:59:21 »

a oto mój ( wczoraj sprawdzony) przepis na :

BISZKOPCIK dla alergika
20 jaj przepiórczych ( zast?puj? 4 jaja kurze)
1 szklanka cukru zwyk?ego
0,5 szklanki m?ki ziemniaczanej
0,5 szklanki m?ki kukurydzianej
1 op. budyniu waniliowego ( 40 g)
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
1 ?y?ka octu

?ó?tka oddzieli? od bia?ek ( choc to nie lada wyzwanie ! ). Bia?ka ubi? na sztywn? pian? po czym doda? cukier i ubija? a? do ca?kowitego rozpuszczenia sie cukru. W osobnym naczyniu rozm?ci? ?ó?tka dodaj?c proszek do pieczenia i ocet - masa powinna sie spieni?. Mas? zó?tkow? doda? do ubitej piany i powoli wsypuj?c przesiane m?ki i budy? - wszystko razem wymiesza?. Wy?o?yc do formy i piec ok. 30 minut w temp. 170 st.
Biszkopt nie wychodzi za wysoki - ale jest b. smaczny i bardzo delikatny. SMACZNEGO
Zapisane
cichy114
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 05:55:25 »

Czym zastapic mleko w masie do tortu? a moze zan ktos przepis na mase do tortu dla dziecka, ktore ma alergie na mleko krowie?
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2010, 12:37:40 »

Czym zastapic mleko w masie do tortu? a moze zan ktos przepis na mase do tortu dla dziecka, ktore ma alergie na mleko krowie?

Mozna zrobic budy? na mleku sojowym ale najpierw nalezy zapytac rodziców dziecka czy moze  spo?ywa? takie mleko.
Zapisane
sosenka
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2010, 06:34:02 »

super, ?e jest taki w?tek. mój synek nie ma alergi na mleko, ale na barwniki do ciast. uwa?ajcie na taka chemie!
Zapisane
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 180



« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2012, 07:20:33 »

Od?wie?am, bo mam do zrobienia tort dla alergika i potrzebuje pomys?u na prze?o?enie biszkoptu. Ma by? z truskawkami no i co? jeszcze.
Raz robi?am to zrobi?am galaretk? z musu truskawkowego. Tym razem ma by? krem jaki? i do tego truskawki.
Zapisane
Conena
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 63


« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2012, 05:47:40 »

Od?wie?am, bo mam do zrobienia tort dla alergika i potrzebuje pomys?u na prze?o?enie biszkoptu. Ma by? z truskawkami no i co? jeszcze.
Raz robi?am to zrobi?am galaretk? z musu truskawkowego. Tym razem ma by? krem jaki? i do tego truskawki.

Moze zrob krem na bazie jakiegos soku. Chodzi mi konkretnie o budyn bez mleka. Jest cala masa sokow w kartonikach a mozesz tez sama wyczarowac cos ze zmiksowanych owocow ( to na przyszlosc ) na teraz moze jakis smietankowy bezmleczny budyn ( margaryna? do tego albo jakies maslo dla alergikow ) na koniec dodac truskaweczki.
Na jajka ma alergie? Ja nie ma, to mozesz zrobic krem takim babcinym sposobem z ubijanych na parze jajek.
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 684


OD ANIO?KA MAM SKRZYDE?KA A CHARAKTER MAM DIABE?KA


WWW
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2012, 12:23:01 »

Je?li osoba jest uczulona na mleko to mo?na je zast?pi? mlekiem czy raczej napojem ry?owym Alpro, albo mlekiem w proszku Bebilon Pepti...mojej znajomej dzieciaki maj? straszn? alergi? i ona w?a?nie na bazie tych produktów tworzy ciasta...zamiast zwyk?ej m?ki m?ka kukurydziana
Zapisane

...JE?LI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZY?, ?E SI? UDA...
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 180



« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2012, 07:44:45 »

Bebilon pepti!!! Na to bym nie wpad?a. Ale czy to jej nie zmienia smaku zbyt mocno?
A przyznam si? ?e nie za bardzo wiem jak zrobi? budy? na bazie czegokolwiek Smutny
Czy to tak samo jak krem patissier?
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 684


OD ANIO?KA MAM SKRZYDE?KA A CHARAKTER MAM DIABE?KA


WWW
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2012, 10:45:24 »

Fakt, to ma troch? inny smak ni? normalny budy?, ale w sumie nie jest z?e. Mo?na doda? jaki? aromat i ju? smak si? zmieni. Robi si? tak samo jak budy? domowy z t? ró?nic?, ?e najpierw trzeba przygotowa? mleko wg przepisu z opakowania i ostudzi?. Potem z 1 litra mleka odlewamy szklank? ,reszt? gotujemy z dodatkiem 2 ?y?ek cukru i cukru waniliowego b?d? prawdziwej wanilii. Do pozosta?ego mleka dodajemy 1 ?ó?tko, 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej i ?y?k? m?ki kukurydzianej. Dok?adnie mieszamy. Powoli wlewamy do gotuj?cego si? mleka ci?gle mieszaj?c. No i mamy domowy budy?...)

Wcze?niej jak dzieciaki nie mog?y jajek wiem, ?e ?ó?tko czym? zast?powa?a, ale niestety nie wiem czym.

Zapisane

...JE?LI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZY?, ?E SI? UDA...
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 362



« Odpowiedz #12 : Lipiec 02, 2012, 01:38:39 »

Odswie?am w?tek.

Mam do zrobienia tort dla alergika, uczulonego na czekolad?, mleko krowie, orzechy. Biszkopt zrobi? tradycyjny, bo na jajka nie jest uczulony, masa bedzie owocowa zageszczona galaretk?. I tu pytanie czym posmarowa? boki tortu i wierzch? Mas?o odpada, wszelkie kremy na ma mleku te?, ?mietana te?.. Co?
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 684


OD ANIO?KA MAM SKRZYDE?KA A CHARAKTER MAM DIABE?KA


WWW
« Odpowiedz #13 : Lipiec 02, 2012, 04:04:21 »

Pogoda, je?li to ma by? tort w stylu angielskim i chodzi wy??cznie o przyklejenie masy to mo?na u?y? marmolady np morelowej...

Pozdrawiam...
Zapisane

...JE?LI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZY?, ?E SI? UDA...
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 684


OD ANIO?KA MAM SKRZYDE?KA A CHARAKTER MAM DIABE?KA


WWW
« Odpowiedz #14 : Lipiec 02, 2012, 04:33:47 »

wpad? mi jeszcze pomys? z mlekiem kokosowym, albo sojowym i margaryn? bez mleczn?...wyjdzie krem budyniowy:))

Pozdrawiam
Zapisane

...JE?LI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZY?, ?E SI? UDA...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC