przepisy dla alergików
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: przepisy dla alergików  (Przeczytany 4386 razy)
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« : Grudzień 09, 2009, 10:59:46 »

Zaczynam nowy wątek z przepisami dla alergików.
Sama mam córeczkę,która jest uczulona na mleko, jajka i czekoladę i czasem brakuje mi już pomysłów  na coś słodkiego dla niej.
Moja specjalność to szarlotka,którą czasem przerabiam zamieniając jabłka na np.gruszki czy brzoskwinie
Oto mój przepis

Ciasto kruche:
 
1 szklanka mąki (pół na pół pszenna i ryżowa)
pół szklanki oleju
1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

jabłka ok. 4 szt.
cynamon
cukier w zależności od tego jak bardzo słodkie czy kwaśne są jabłka ok.2 łyżki
mączka ziemniaczana lub ryżowa ok.2 płaskie łyżki
woda 1/3 szklanki
Przygotowanie;

składniki na ciasto wymieszać i wyłożyć do małej formy (ok.15 cm)zostawiając trochę na kruszonkę
Jabłka zetrzeć na grubej tarce,przełożyć do garnka,wsypać cukier i cynamon i uprażyć dodać mączkę rozprowadzoną w wodzie i zagotować

Przełożyć do formy, posypać kruszonką i piec w temp.180 st.C ok.30 min


* mała szarlotka.JPG (32.79 KB, 225x150 - wyświetlony 277 razy.)
Zapisane
nemala
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2009, 04:06:17 »


Bardzo fajny wątek Uśmiech
Moje dziecko i ja też nie mozeny jeść wszystkiego
Ale nasze rafaellki nam nie szkodzą i sa bardzo smaczne Uśmiech

            Kozie  Rafaello

* pół szklanki fruktozy (może być zwykły cukier)
* 100 g świeżego masła koziego
* 150 g mleka koziego w proszku (pełnotłuste)
* 100 g wiórków kokosowych (bardzo świeżych)
* 100 g migdałów (bez skórki)
* suche wafle bezglutenowe (ilość równa 2 dużym 
   zwykłym waflom).

W rondelku zagotować 1/4 szklanki wody z fruktozą (cukrem) aż się rozpuści. Wystudzić. Do syropu wsypać drobniutko pokruszone wafelki, dodać bardzo miękkie masełko, mleko (proszek) i połowę wiórków. Wymieszać mikserem i wstawić na ok. 20 min. do lodówki (lub na 5 min. do zamrażalnika). W tym czasie zalać wrzątkiem migdały i zdjąć z nich skórkę. Masę wyjąć z lodówki i uformować z niej malutkie (ok. 1,5 cm średnicy) kuleczki i do każdej włożyć po jednym migdałku, obtoczyć kuleczki w pozostałych kokoskach.
Rafaellki poukładać w papilotkach (2-2,5 cm). Mocno schłodzić w lodówce.

Rafaellki są pyszne, a wszystkie składniki kozie można zastąpić produktami z mleka krowiego, najważniejsze by wszystko było świeżutkie, szczególnie masło
Rafaellki wyglądają tak jak w moim avatarze Mrugnięcie (wieksze zdjęcie w wątku o domowych wypiekach)

Powodzenia i życzę smacznego !!!
Zapisane
nemala
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10



« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2009, 04:33:44 »

Razowe ciasto z owocami



150g masła koziego (może być masło kokosowe)
120g brązowego cukru trzcinowego (lub fruktozy 100g)
4 jajka (lub 16 jajek przepiórczych, dla tych którzy nie tolerują kurzych)
4 łyżki mleka koziego (płynnego)
250g mąki pełnoziarnistej, lub bezglutenowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
dowolne owoce

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Masło, cukier i sól zmiksować na krem. Nadal miksując dodawać jajka i mleko. Następnie wsypywać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę i ułożyć na nim dowolne owoce. Piec przez ok. 45-55 min, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Można posypać cukrem pudrem, jeśli użyte owoce są kwaśne

Ciasto jest pyszne i zdrowe!
Zapisane
bee73
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2



« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2010, 02:59:21 »

a oto mój ( wczoraj sprawdzony) przepis na :

BISZKOPCIK dla alergika
20 jaj przepiórczych ( zastępują 4 jaja kurze)
1 szklanka cukru zwykłego
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 op. budyniu waniliowego ( 40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Żółtka oddzielić od białek ( choc to nie lada wyzwanie ! Uśmiech ). Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier i ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia sie cukru. W osobnym naczyniu rozmącić żółtka dodając proszek do pieczenia i ocet - masa powinna sie spienić. Masę zółtkową dodać do ubitej piany i powoli wsypując przesiane mąki i budyń - wszystko razem wymieszać. Wyłożyc do formy i piec ok. 30 minut w temp. 170 st.
Biszkopt nie wychodzi za wysoki - ale jest b. smaczny i bardzo delikatny. SMACZNEGO
Zapisane
cichy114
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5


« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2010, 07:55:25 »

Czym zastapic mleko w masie do tortu? a moze zan ktos przepis na mase do tortu dla dziecka, ktore ma alergie na mleko krowie?
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2010, 02:37:40 »

Czym zastapic mleko w masie do tortu? a moze zan ktos przepis na mase do tortu dla dziecka, ktore ma alergie na mleko krowie?

Mozna zrobic budyń na mleku sojowym ale najpierw nalezy zapytac rodziców dziecka czy moze  spożywać takie mleko.
Zapisane
sosenka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2010, 08:34:02 »

super, że jest taki wątek. mój synek nie ma alergi na mleko, ale na barwniki do ciast. uważajcie na taka chemie!
Zapisane
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 178



« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2012, 09:20:33 »

Odświeżam, bo mam do zrobienia tort dla alergika i potrzebuje pomysłu na przełożenie biszkoptu. Ma być z truskawkami no i coś jeszcze.
Raz robiłam to zrobiłam galaretkę z musu truskawkowego. Tym razem ma być krem jakiś i do tego truskawki.
Zapisane
Conena
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 63


« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2012, 07:47:40 »

Odświeżam, bo mam do zrobienia tort dla alergika i potrzebuje pomysłu na przełożenie biszkoptu. Ma być z truskawkami no i coś jeszcze.
Raz robiłam to zrobiłam galaretkę z musu truskawkowego. Tym razem ma być krem jakiś i do tego truskawki.

Moze zrob krem na bazie jakiegos soku. Chodzi mi konkretnie o budyn bez mleka. Jest cala masa sokow w kartonikach a mozesz tez sama wyczarowac cos ze zmiksowanych owocow ( to na przyszlosc ) na teraz moze jakis smietankowy bezmleczny budyn ( margaryna? do tego albo jakies maslo dla alergikow ) na koniec dodac truskaweczki.
Na jajka ma alergie? Ja nie ma, to mozesz zrobic krem takim babcinym sposobem z ubijanych na parze jajek.
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 686


OD ANIOŁKA MAM SKRZYDEŁKA A CHARAKTER MAM DIABEŁKA


WWW
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2012, 02:23:01 »

Jeśli osoba jest uczulona na mleko to można je zastąpić mlekiem czy raczej napojem ryżowym Alpro, albo mlekiem w proszku Bebilon Pepti...mojej znajomej dzieciaki mają straszną alergię i ona właśnie na bazie tych produktów tworzy ciasta...zamiast zwykłej mąki mąka kukurydziana
Zapisane

...JEŚLI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZYĆ, ŻE SIĘ UDA...
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 178



« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2012, 09:44:45 »

Bebilon pepti!!! Na to bym nie wpadła. Ale czy to jej nie zmienia smaku zbyt mocno?
A przyznam się że nie za bardzo wiem jak zrobić budyń na bazie czegokolwiek Smutny
Czy to tak samo jak krem patissier?
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 686


OD ANIOŁKA MAM SKRZYDEŁKA A CHARAKTER MAM DIABEŁKA


WWW
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 05, 2012, 12:45:24 »

Fakt, to ma trochę inny smak niż normalny budyń, ale w sumie nie jest złe. Można dodać jakiś aromat i już smak się zmieni. Robi się tak samo jak budyń domowy z tą różnicą, że najpierw trzeba przygotować mleko wg przepisu z opakowania i ostudzić. Potem z 1 litra mleka odlewamy szklankę ,resztę gotujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru i cukru waniliowego bądź prawdziwej wanilii. Do pozostałego mleka dodajemy 1 żółtko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki kukurydzianej. Dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. No i mamy domowy budyń...Uśmiech)

Wcześniej jak dzieciaki nie mogły jajek wiem, że żółtko czymś zastępowała, ale niestety nie wiem czym.

Zapisane

...JEŚLI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZYĆ, ŻE SIĘ UDA...
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 361



« Odpowiedz #12 : Lipiec 02, 2012, 03:38:39 »

Odswieżam wątek.

Mam do zrobienia tort dla alergika, uczulonego na czekoladę, mleko krowie, orzechy. Biszkopt zrobię tradycyjny, bo na jajka nie jest uczulony, masa bedzie owocowa zageszczona galaretką. I tu pytanie czym posmarować boki tortu i wierzch? Masło odpada, wszelkie kremy na ma mleku też, śmietana też.. Co?
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 686


OD ANIOŁKA MAM SKRZYDEŁKA A CHARAKTER MAM DIABEŁKA


WWW
« Odpowiedz #13 : Lipiec 02, 2012, 06:04:21 »

Pogoda, jeśli to ma być tort w stylu angielskim i chodzi wyłącznie o przyklejenie masy to można użyć marmolady np morelowej...

Pozdrawiam...
Zapisane

...JEŚLI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZYĆ, ŻE SIĘ UDA...
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 686


OD ANIOŁKA MAM SKRZYDEŁKA A CHARAKTER MAM DIABEŁKA


WWW
« Odpowiedz #14 : Lipiec 02, 2012, 06:33:47 »

wpadł mi jeszcze pomysł z mlekiem kokosowym, albo sojowym i margaryną bez mleczną...wyjdzie krem budyniowy:))

Pozdrawiam
Zapisane

...JEŚLI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZYĆ, ŻE SIĘ UDA...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC