Przepis na naprawd? dobr? mas? czekoladow? do tortu
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na naprawd? dobr? mas? czekoladow? do tortu  (Przeczytany 182586 razy)
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemno??!


WWW
« : Marzec 03, 2010, 07:25:59 »

Witam,
szukam naprawd? dobrego i sprawdzonego przepisu na mas? czekoladow?. Do tej pory robi?am j? g?ównie z bitej ?mietany z rozpuszczon? czekolad?. Nie bardzo podobaj? mi si? masy z mas?a i roztopionej czekolady, czy kto? ma mo?e jak?? sprawdzon? receptur??
Zapisane
Sweet_21
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2010, 07:58:53 »

Robi? podobnie, czekolad? rozpuszczam w ma?ej ilo?ci mleka i taki gena? wlewam do ubitej ?mietany je?li ma by? bardziej "sztywne" to dodaj? troszk? ?elatyny rozpuszczonej w ma?ej ilo?ci wody. Mo?na tak z bia?? czekolad? i z ciemn?. Z tego wychodzi taki mus czekoladowy.  Wa?ne ?e przed dodaniem tego gena?u do ubitej ?mietany musi by? on ca?kiem zimny bo inaczej si? zwa?y.                                                                                                       Mo?na jeszcze zrobi? tak? jakby "past? czekoladow?" wówczas si? rozpuszcza czekolad? w gor?cej ?mietanie 0,4l ?mietany i 0,6kg czekolady, d?ugo g?stnieje ale jak si? spieszy to do lodówki 
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 139



« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2010, 10:24:02 »

A ja mam taki przepis, krem jest sprawdzony, no i pyszny:

2 gorzkie czekolady
2 ?y?ki kakao
1 ?y?eczka kawy rozpuszczalnej
3 ?y?ki m?ki
3 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
1/2 l. mleka
1/3 szkl.mleka
25 dkg. mas?a
2 ma?e ?ó?tka
1 szkl. cukru

Czekolady rozpu?ci? z 3 ?y?kami wody. Kakao i m?ki wymiesza? w 1/3 szkl. mleka, reszt? mleka zagotowa? z cukrem i wla? do czekolady - zagotowa? - wla? kakao z m?kami i wsypa? kaw? rozpuszczaln? - ugotowa? budy? - ostudzi?. Mas?o utrze? z ?ó?tkami, partiami dodawa? zimny budy?. Wstawi? na 1h. do lodówki.
Wychodzi z tego do?? du?o kremu swobodnie wystarczy na du?y tort.
Jak si? komu? nie chce, to mo?na u?y? gotowego budyniu czekoladowego, ju? tak robi?am, a reszta jak w przepisie.
jest to przepis chyba z "Domowej Kawiarenki"
Zapisane
Ilion77
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 109



« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2010, 11:53:56 »

Ja gotuj? budy? waniliowy, studz? go,  w k?pieli wodnej, rozpuszczam gorzk? czekolad? z kilkoma np 2 ?y?kami wody.Miksuj? mas?o extra dodaj?c po trochu budy? i czekolad?.Jak masa jest za ma?o s?odka dodaj? odrobin? cukru pudru, cho? zwykle do gotowania budyniu dodaj? troch? wi?cej cukru ni? w przepisie. Wychodzi pyszna masa czekoladowa z nutk? wanilii.
Zapisane

Jolanta
Judyta
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2010, 09:40:13 »

Witam.Ja moj krem czekoladowy robie w ten sposób,ze gotuje budyn na ?ó?tkach.Po wystudzeniu go ,ucieram margaryne lub mas?o ,dodaje bydyn i na koncu dodaje Nutelle......Krem jest przepyszny.Robi?am wczesniej takie,ze rpodgrzewa?am kremowke do niej wrzuca?am mleczna i gorzka czekolade.Po rozpuszczeniu  studzi?am i na noc zostawia?am w lodówce.Na 2 dzien ja juz po prostu ubija?am z fixem...Tez nawet  wychodzi?o..Ale ta z Nutella ostatnio bije wszystko na g?owe.
Zapisane
Pere?ka1983
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



WWW
« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2011, 10:54:36 »

Przymierzam si? do zrobienia do tortu kremu czekoladowego z bitej ?mietany. Mo?e mi kto? podpowiedzie? jak si? dok?adnie to robi, chodzi mi o dok?adne proporcje ile ?mietany, czekolady, ?elatyny, czy czekolada rozpuszczona po wystudzeniu nie robi si? g?sta? wiem, ?e to dla wielu z Was banalne pytanie Zawstydzony ale ja jeszcze nie robi?am takiego kremu a bardzo bym chcia?a spróbowa?
Zapisane

Marta
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2011, 11:56:04 »

Ja zawsze robi? krem z bitej ?mietany i czekolady Proporcje s? mniej wi?cej takie:

-1 czekolada (mleczna, bia?a lub gorzka)
- 400ml ?mietany 30%
- 2 ?y?eczki ?elatyny

Czekolad? rozpuszczam. Nigdy nie bawi? si? w k?piele wodne, to dla mnie strata czasu. Rozpuszczam czekolad? po?aman? na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na 60% mocy (u mnie jest to ok.400W) i podgrzewam tak 2 minuty. Po tym czasie wyjmuj? i mieszam, je?li nie jest rozpuszczona, to wstawiam na kolejne 30s lub 1 minut?.
Taka czekolada nie jest gor?ca, tylko ciep?a, dlatego w czasie gdy b?d? ubija? kremówk?, ona dodatkowo jeszcze przestygnie   Wi?c wyjmuj? czekolad? z mikrofalówki i odstawiam.
?elatyn? rozpuszczam z 2-3 ?y?eczkami zimnej wody i odstawiam do nap?cznienia. W tym czasie do drugiej miski wlewam ?mietan? i ubijam j? na sztywno. Je?li u?ywamy czekolady gorzkiej, nale?y dos?odzi? j? ?y?k? lub dwoma cukru pudru, je?li dajemy mleczn? lub bia?? nic nie dos?adzamy!  Nap?cznia?? ?elatyn? rozpuszczam w mikrofalówce na 60% mocy w czasie 10 sekund (im wi?cej ?elatyny, tym czas ro?nie) i ciep?? wlewam do ?mietany i szybko miksuj?. Do tego wlewam czekolad? i ponownie mieszam dok?adnie. Na koniec próbuj? czy masa nie wymaga dos?odzenia. Je?li tak, to dosypuj? cukru pudru   Od razu k?ad? na ciasto, ale czasem wychodzi troch? jeszcze nieg?sta, wi?c wstawiam j? wtedy do lodówki na 10-15 minut i ?adnie g?stnieje

Je?li chc? uzyska? ciemniejszy kolor, dosypuj? kakao.
Zapisane
Pere?ka1983
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



WWW
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2011, 02:41:05 »

Kataszyna dzi?kuj? Ci bardzo za wyczerpuj?c? odpowiedz 
Zapisane

Marta
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2011, 08:32:00 »

Hej, ja mam taki przepis. Moja rodzinka go uwielbia.

Sk?adniki:
1 szklanka cukru
1 margaryna zwyk?a (nie Kasia - bo mo?e si? zwa?y?)
1/2 szklanki mleka
3 ?y?ki kakao (wedlowskie jest s?odsze)
2-3 szklanki mleka w proszku

dodatkowo (co kto lubi)
- rodzynki
- orzechy
- bakalie
- ostatnio doda?am 4 ?y?. nuteli

Wykonanie:
Mleko, cukier, margaryn? rozpuszczamy (nie gotowa?)
Odczeka? aby w miar? ostyg?o.  Na koniec doda? mleko w proszku. Ca?o?? miksowa? do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2011, 09:57:35 »

juwi, ale to nie jest przepis na krem do tortu    jest to tzw. "blok czekoladowy", który zastyga na kruch? mas?. S? to takie domowe s?odycze
Zapisane
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2011, 04:15:37 »

kataszyna niekoniecznie, bo je?li dodamy mniej mleka w proszku to ta czekolada jest jak krem (czasami lubi? eksperymentowa? z kremami robi?am takie ciasto bardzo cz?sto i nigdy nie zdarzy?o si?, ?e masa zastyg?a jak czekolada tak wi?c jak kto? sobie za?yczy inny krem czekoladowy to w?a?nie taki krem polecam
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2011, 04:27:22 »

ooo, to mnie zaskoczy?a? mile!  Nie my?la?am o takiej wersji czekoladowego kremu! Chichot  Na pewno wypróbuj?, bo blok uwielbiam dusz? i cia?em Chichot
Zapisane
Zuzanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 58



« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2011, 04:40:03 »

Kataszynka czy na taka mas? k?ad?a? lukier plastyczny jak tak to jak si? zachowywa?? b?d? wdzi?czna za odpowied?
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2011, 07:16:19 »

lepiej nie k?ad? na ni? masy cukrowej! Kiedy? tak zrobi?am i masa tak rozmi?k?a, ?e zrobi?y si? na niej takie brzydkie p?cherzyki Smutny
Torty zawsze robi? na bazie bitej ?mietany, jednak wierzch obsmarowuj? kremem ma?lanym- po prostu mi?kkie mas?o rozmiksowane z cukrem pudrem i aromatem (polecam waniliowy lub ?mietankowy, a jeszcze lepsza by?aby esencja waniliowa). Potrzeba naprawd? cieniutkiej warstewki, której pó?niej nawet nie czu?. Po prostu wa?ne, by odizolowa? ?mietan? od masy

Acha, co do tego kremu czekoladowego, to je?i zale?y Ci na naprawd? czekoladowym smaku, to mo?esz da? 1,5 tabliczki na te proporcje ?mietany
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2011, 12:32:33 »

A ja dobitej ?mietany dodaj? kakao i te? nie?le smakuje.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC