Przepis na naprawdę dobrą masę czekoladową do tortu
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepis na naprawdę dobrą masę czekoladową do tortu  (Przeczytany 125450 razy)
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemność!


WWW
« : Marzec 03, 2010, 08:25:59 »

Witam,
szukam naprawdę dobrego i sprawdzonego przepisu na masę czekoladową. Do tej pory robiłam ją głównie z bitej śmietany z rozpuszczoną czekoladą. Nie bardzo podobają mi się masy z masła i roztopionej czekolady, czy ktoś ma może jakąś sprawdzoną recepturę?
Zapisane
Sweet_21
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3



« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2010, 08:58:53 »

Robię podobnie, czekoladę rozpuszczam w małej ilości mleka i taki genaż wlewam do ubitej śmietany jeśli ma być bardziej "sztywne" to dodaję troszkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Można tak z białą czekoladą i z ciemną. Z tego wychodzi taki mus czekoladowy.  Ważne że przed dodaniem tego genażu do ubitej śmietany musi być on całkiem zimny bo inaczej się zważy.                                                                                                       Można jeszcze zrobić taką jakby "pastę czekoladową" wówczas się rozpuszcza czekoladę w gorącej śmietanie 0,4l śmietany i 0,6kg czekolady, długo gęstnieje ale jak się spieszy to do lodówki  Mrugnięcie
Zapisane
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 134



« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2010, 12:24:02 »

A ja mam taki przepis, krem jest sprawdzony, no i pyszny:

2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l. mleka
1/3 szkl.mleka
25 dkg. masła
2 małe żółtka
1 szkl. cukru

Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady - zagotować - wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną - ugotować budyń - ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1h. do lodówki.
Wychodzi z tego dość dużo kremu swobodnie wystarczy na duży tort.
Jak się komuś nie chce, to można użyć gotowego budyniu czekoladowego, już tak robiłam, a reszta jak w przepisie.
jest to przepis chyba z "Domowej Kawiarenki"
Zapisane
Ilion77
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 110



« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2010, 01:53:56 »

Ja gotuję budyń waniliowy, studzę go,  w kąpieli wodnej, rozpuszczam gorzką czekoladę z kilkoma np 2 łyżkami wody.Miksuję masło extra dodając po trochu budyń i czekoladę.Jak masa jest za mało słodka dodaję odrobinę cukru pudru, choć zwykle do gotowania budyniu dodaję trochę więcej cukru niż w przepisie. Wychodzi pyszna masa czekoladowa z nutką wanilii.
Zapisane

Jolanta
Judyta
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2010, 11:40:13 »

Witam.Ja moj krem czekoladowy robie w ten sposób,ze gotuje budyn na żółtkach.Po wystudzeniu go ,ucieram margaryne lub masło ,dodaje bydyn i na koncu dodaje Nutelle......Krem jest przepyszny.Robiłam wczesniej takie,ze rpodgrzewałam kremowke do niej wrzucałam mleczna i gorzka czekolade.Po rozpuszczeniu  studziłam i na noc zostawiałam w lodówce.Na 2 dzien ja juz po prostu ubijałam z fixem...Tez nawet  wychodziło..Ale ta z Nutella ostatnio bije wszystko na głowe.
Zapisane
Perełka1983
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



WWW
« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2011, 12:54:36 »

Przymierzam się do zrobienia do tortu kremu czekoladowego z bitej śmietany. Może mi ktoś podpowiedzieć jak się dokładnie to robi, chodzi mi o dokładne proporcje ile śmietany, czekolady, żelatyny, czy czekolada rozpuszczona po wystudzeniu nie robi się gęsta? wiem, że to dla wielu z Was banalne pytanie Zawstydzony ale ja jeszcze nie robiłam takiego kremu a bardzo bym chciała spróbować
Zapisane

Marta
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2011, 01:56:04 »

Ja zawsze robię krem z bitej śmietany i czekolady Uśmiech Proporcje są mniej więcej takie:

-1 czekolada (mleczna, biała lub gorzka)
- 400ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny

Czekoladę rozpuszczam. Nigdy nie bawię się w kąpiele wodne, to dla mnie strata czasu. Rozpuszczam czekoladę połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na 60% mocy (u mnie jest to ok.400W) i podgrzewam tak 2 minuty. Po tym czasie wyjmuję i mieszam, jeśli nie jest rozpuszczona, to wstawiam na kolejne 30s lub 1 minutę.
Taka czekolada nie jest gorąca, tylko ciepła, dlatego w czasie gdy będę ubijać kremówkę, ona dodatkowo jeszcze przestygnie Uśmiech  Więc wyjmuję czekoladę z mikrofalówki i odstawiam.
Żelatynę rozpuszczam z 2-3 łyżeczkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie do drugiej miski wlewam śmietanę i ubijam ją na sztywno. Jeśli używamy czekolady gorzkiej, należy dosłodzić ją łyżką lub dwoma cukru pudru, jeśli dajemy mleczną lub białą nic nie dosładzamy!  Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce na 60% mocy w czasie 10 sekund (im więcej żelatyny, tym czas rośnie) i ciepłą wlewam do śmietany i szybko miksuję. Do tego wlewam czekoladę i ponownie mieszam dokładnie. Na koniec próbuję czy masa nie wymaga dosłodzenia. Jeśli tak, to dosypuję cukru pudru Uśmiech  Od razu kładę na ciasto, ale czasem wychodzi trochę jeszcze niegęsta, więc wstawiam ją wtedy do lodówki na 10-15 minut i ładnie gęstnieje Uśmiech

Jeśli chcę uzyskać ciemniejszy kolor, dosypuję kakao.
Zapisane
Perełka1983
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



WWW
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2011, 04:41:05 »

Kataszyna dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedz  Uśmiech
Zapisane

Marta
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2011, 10:32:00 »

Hej, ja mam taki przepis. Moja rodzinka go uwielbia.

Składniki:
1 szklanka cukru
1 margaryna zwykła (nie Kasia - bo może się zważyć)
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao (wedlowskie jest słodsze)
2-3 szklanki mleka w proszku

dodatkowo (co kto lubi)
- rodzynki
- orzechy
- bakalie
- ostatnio dodałam 4 łyż. nuteli Uśmiech

Wykonanie:
Mleko, cukier, margarynę rozpuszczamy (nie gotować)
Odczekać aby w miarę ostygło.  Na koniec dodać mleko w proszku. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2011, 11:57:35 »

juwi, ale to nie jest przepis na krem do tortu Uśmiech   jest to tzw. "blok czekoladowy", który zastyga na kruchą masę. Są to takie domowe słodycze Uśmiech
Zapisane
juwi
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 47


Justa


« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2011, 06:15:37 »

kataszyna niekoniecznie, bo jeśli dodamy mniej mleka w proszku to ta czekolada jest jak krem (czasami lubię eksperymentować z kremami Uśmiech robiłam takie ciasto bardzo często i nigdy nie zdarzyło się, że masa zastygła jak czekolada Uśmiech tak więc jak ktoś sobie zażyczy inny krem czekoladowy to właśnie taki krem polecam Uśmiech
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2011, 06:27:22 »

ooo, to mnie zaskoczyłaś mile! Uśmiech  Nie myślałam o takiej wersji czekoladowego kremu! Chichot  Na pewno wypróbuję, bo blok uwielbiam duszą i ciałem Chichot
Zapisane
Zuzanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 54



« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2011, 06:40:03 »

Kataszynka czy na taka masę kładłaś lukier plastyczny jak tak to jak się zachowywał? będę wdzięczna za odpowiedź
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2011, 09:16:19 »

lepiej nie kładź na nią masy cukrowej! Kiedyś tak zrobiłam i masa tak rozmiękła, że zrobiły się na niej takie brzydkie pęcherzyki Smutny
Torty zawsze robię na bazie bitej śmietany, jednak wierzch obsmarowuję kremem maślanym- po prostu miękkie masło rozmiksowane z cukrem pudrem i aromatem (polecam waniliowy lub śmietankowy, a jeszcze lepsza byłaby esencja waniliowa). Potrzeba naprawdę cieniutkiej warstewki, której później nawet nie czuć. Po prostu ważne, by odizolować śmietanę od masy Uśmiech

Acha, co do tego kremu czekoladowego, to jeśi zależy Ci na naprawdę czekoladowym smaku, to możesz dać 1,5 tabliczki na te proporcje śmietany Uśmiech
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 928


« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2011, 02:32:33 »

A ja dobitej śmietany dodaję kakao i też nieźle smakuje.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC