masy - przełożenie do biszkopta
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: masy - przełożenie do biszkopta  (Przeczytany 62563 razy)
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« : Listopad 11, 2009, 07:49:44 »

Jakie macie swoje przepisy na masy do środka tortu ?
Wiadomo że najpopularniejsze to te z bitą śmietaną.
Ostatnio robię torty z masą orzechową.
.
Masa orzechowa:
30dkg orzechów włoskich - zmielić w maszynce
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - zagotować z
szklanka cukru
do gorącego dodać zmielone orzechy - ostudzić
kostkę masła (lud półtorej) utrzeć bez cukru
dodawać po łyżce masy orzechowej i ucierać dalej
Zapisane
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2009, 11:20:10 »

Ja ostatnio robię jedną warstwę czekoladową, jedną bo jest bardzo słodka pozostałe wypełniam czymś bardziej delikatnym czyli najczęściej bitą śmietaną z małą ilością cukru
 oto proporcje;
słodka śmietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub biała-300 g
masło -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam śmietankę do momentu wrzenia,zdejmuję z ognia(uwaga lubi wykipieć;) i wrzucam pokruszoną na kostki czekoladę .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy już wszystko dobrze się połączy dodaję masło.
Można dodać nakrętkę jakiegoś likieru lub wódki
Wychodzi naprawdę pyszny krem
Polecam
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2009, 04:51:51 »

myślę że wypróbuję przy najbliższej okazji Uśmiech
Zapisane
Osia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 11:45:55 »

Jakie macie swoje przepisy na masy do środka tortu ?
Wiadomo że najpopularniejsze to te z bitą śmietaną.
Ostatnio robię torty z masą orzechową.
.
Masa orzechowa:
30dkg orzechów włoskich - zmielić w maszynce
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - zagotować z
szklanka cukru
do gorącego dodać zmielone orzechy - ostudzić
kostkę masła (lud półtorej) utrzeć bez cukru
dodawać po łyżce masy orzechowej i ucierać dalej

Brzmi smakowicie czy ta masa jest bardzo słodka?
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #4 : Listopad 25, 2009, 12:41:09 »

masa ta nie jest za słodka jest mocno orzechowa
  Uśmiech
Zapisane
Osia
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2009, 08:08:19 »

Dziekuje na pewno spróbuje:)
Zapisane
Heidi
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 07:48:54 »

Wydaje się być ciekawa masa, jednak mimo wszystko ja najbardziej lubie te smietanowe z najrozniejszymi dodatkami.
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 873



WWW
« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2010, 09:31:05 »

Ja ostatnio robię jedną warstwę czekoladową, jedną bo jest bardzo słodka pozostałe wypełniam czymś bardziej delikatnym czyli najczęściej bitą śmietaną z małą ilością cukru
 oto proporcje;
słodka śmietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub biała-300 g
masło -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam śmietankę do momentu wrzenia,zdejmuję z ognia(uwaga lubi wykipieć;) i wrzucam pokruszoną na kostki czekoladę .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy już wszystko dobrze się połączy dodaję masło.
Można dodać nakrętkę jakiegoś likieru lub wódki
Wychodzi naprawdę pyszny krem
Polecam


Rozumiem , że dodajesz masło, gdy śmietana wystygnie?
I po trochu czy też od razu całe? lub na odwrót ? - do utartego masła dodajesz śmietanę z czekoladą???
pozdrawiam


Zapisane
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemność!


WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2010, 08:24:27 »

Bardzo dobra jest masa z bitej śmietany + owoce+ galaretka. Biorę np. szklankę truskawek i szklankę wody. Gotuję truskawki w wodzie, rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem, do wrzącej masy wsypuję 1,5- 2 galaretki. Czekam aż się ostudzi i leciutko stężeje. W tym czasie ubijam 1 szklankę kremówki (na sztywno). Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszam wszystko razem i powstałą masą przekładam tort. Mniam!
Zapisane
zuza
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2010, 12:55:01 »

ja robię masę kawową
przygotowuję szklankę kawy rozpuszczalnej lekko osłodzonej i łyżkę żelatyny, gdy zaczyna tężeć ubiajam kremówkę i łączę - wychodzi coś jak ptasie mleczko o smaku kawowym......pychota
Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2010, 08:36:15 »

Masa podana przez Zuza i Domowedelicje brzmią bardzo smakowicie. Koniecznie je wypróbuję, uwielbiam bitą śmietanę!
A czy te masy są też tak delikatne jak sama śmietana w torcie?? Tzn. czy też lubią się czasem rozpuścić. Czy powinnam na coś szczególnie uważać?
Zapisane
Meggi
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2010, 03:59:45 »

hm, na pewno wypróbuję, po kolei, dzięki
Zapisane
Moira1909
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2010, 08:50:03 »

WITAM
To mój przepis, masy wystarcza na b.duży tort

1l śmietany 36%
3 śmietany śnieżki
3 śmietan-fix
puszka brzoskwiń(lub inne owoce)

śmietankę ubijam, dodaję śnieżkę chwilę ubijam i dodaję fix.
Krem nie jest zbyt słodki dlatego idealnie nadaje się do tortów z masą cukrową. Oczywiście brzegi tortu zabezpieczam masą maślaną bądź budyniową aby śmietanka nie miała styczności z masą cukrową.

POZDRAWIAM
Zapisane
marylka
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2010, 11:10:08 »

Mój przepis jest taki:
0,5 l śmietany krmówki
2-3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
+ewentualne dodatki typu rozpuszczona czekolada, zmiksowane owoce itp.
Zapisane
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2010, 09:49:06 »

Ja ostatnio robię jedną warstwę czekoladową, jedną bo jest bardzo słodka pozostałe wypełniam czymś bardziej delikatnym czyli najczęściej bitą śmietaną z małą ilością cukru
 oto proporcje;
słodka śmietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub biała-300 g
masło -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam śmietankę do momentu wrzenia,zdejmuję z ognia(uwaga lubi wykipieć;) i wrzucam pokruszoną na kostki czekoladę .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy już wszystko dobrze się połączy dodaję masło.
Można dodać nakrętkę jakiegoś likieru lub wódki
Wychodzi naprawdę pyszny krem
Polecam

witam serdecznie

robilam wczoraj te mase do ciasta. i nie wyszla mi Smutny

byla tak rzadka,ze musialam przez sitko przelewac,zeby to geste dac do masla. zagotowalam puszke mleka z 1 szklanka cukru. potem do tego dodalam orzechy - dokladnie jak w przepisie. wiec nie wiem gdzie jest blad Co?

jedyne co moze byc - to mielenie orzechow w TM. czyzby to byl ten powod???
nastepnym razem dam mniej cukru - dlam nie za slodkie.
ale ogolnie fajny pomysl na krem.

pozdrawiam
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 27
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC