masy - prze?o?enie do biszkopta
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: masy - prze?o?enie do biszkopta  (Przeczytany 121744 razy)
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« : Listopad 11, 2009, 06:49:44 »

Jakie macie swoje przepisy na masy do ?rodka tortu ?
Wiadomo ?e najpopularniejsze to te z bit? ?mietan?.
Ostatnio robi? torty z mas? orzechow?.
.
Masa orzechowa:
30dkg orzechów w?oskich - zmieli? w maszynce
puszka mleka skondensowanego nies?odzonego - zagotowa? z
szklanka cukru
do gor?cego doda? zmielone orzechy - ostudzi?
kostk? mas?a (lud pó?torej) utrze? bez cukru
dodawa? po ?y?ce masy orzechowej i uciera? dalej
Zapisane
mamaoli
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14



« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2009, 10:20:10 »

Ja ostatnio robi? jedn? warstw? czekoladow?, jedn? bo jest bardzo s?odka pozosta?e wype?niam czym? bardziej delikatnym czyli najcz??ciej bit? ?mietan? z ma?? ilo?ci? cukru
 oto proporcje;
s?odka ?mietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub bia?a-300 g
mas?o -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam ?mietank? do momentu wrzenia,zdejmuj? z ognia(uwaga lubi wykipie? i wrzucam pokruszon? na kostki czekolad? .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy ju? wszystko dobrze si? po??czy dodaj? mas?o.
Mo?na doda? nakr?tk? jakiego? likieru lub wódki
Wychodzi naprawd? pyszny krem
Polecam
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2009, 03:51:51 »

my?l? ?e wypróbuj? przy najbli?szej okazji
Zapisane
Osia
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 10:45:55 »

Jakie macie swoje przepisy na masy do ?rodka tortu ?
Wiadomo ?e najpopularniejsze to te z bit? ?mietan?.
Ostatnio robi? torty z mas? orzechow?.
.
Masa orzechowa:
30dkg orzechów w?oskich - zmieli? w maszynce
puszka mleka skondensowanego nies?odzonego - zagotowa? z
szklanka cukru
do gor?cego doda? zmielone orzechy - ostudzi?
kostk? mas?a (lud pó?torej) utrze? bez cukru
dodawa? po ?y?ce masy orzechowej i uciera? dalej

Brzmi smakowicie czy ta masa jest bardzo s?odka?
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2009, 11:41:09 »

masa ta nie jest za s?odka jest mocno orzechowa
 
Zapisane
Osia
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7



« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2009, 07:08:19 »

Dziekuje na pewno spróbuje:)
Zapisane
Heidi
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #6 : Luty 27, 2010, 06:48:54 »

Wydaje si? by? ciekawa masa, jednak mimo wszystko ja najbardziej lubie te smietanowe z najrozniejszymi dodatkami.
Zapisane
3majsiemaja
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 925



WWW
« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2010, 08:31:05 »

Ja ostatnio robi? jedn? warstw? czekoladow?, jedn? bo jest bardzo s?odka pozosta?e wype?niam czym? bardziej delikatnym czyli najcz??ciej bit? ?mietan? z ma?? ilo?ci? cukru
 oto proporcje;
s?odka ?mietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub bia?a-300 g
mas?o -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam ?mietank? do momentu wrzenia,zdejmuj? z ognia(uwaga lubi wykipie? i wrzucam pokruszon? na kostki czekolad? .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy ju? wszystko dobrze si? po??czy dodaj? mas?o.
Mo?na doda? nakr?tk? jakiego? likieru lub wódki
Wychodzi naprawd? pyszny krem
Polecam


Rozumiem , ?e dodajesz mas?o, gdy ?mietana wystygnie?
I po trochu czy te? od razu ca?e? lub na odwrót ? - do utartego mas?a dodajesz ?mietan? z czekolad?Co?
pozdrawiam


Zapisane
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemno??!


WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2010, 07:24:27 »

Bardzo dobra jest masa z bitej ?mietany + owoce+ galaretka. Bior? np. szklank? truskawek i szklank? wody. Gotuj? truskawki w wodzie, rozgniatam t?uczkiem do ziemniaków lub blenderem, do wrz?cej masy wsypuj? 1,5- 2 galaretki. Czekam a? si? ostudzi i leciutko st??eje. W tym czasie ubijam 1 szklank? kremówki (na sztywno). Gdy galaretka zaczyna t??e?, mieszam wszystko razem i powsta?? mas? przek?adam tort. Mniam!
Zapisane
zuza
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #9 : Marzec 09, 2010, 11:55:01 »

ja robi? mas? kawow?
przygotowuj? szklank? kawy rozpuszczalnej lekko os?odzonej i ?y?k? ?elatyny, gdy zaczyna t??e? ubiajam kremówk? i ??cz? - wychodzi co? jak ptasie mleczko o smaku kawowym......pychota
Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2010, 07:36:15 »

Masa podana przez Zuza i Domowedelicje brzmi? bardzo smakowicie. Koniecznie je wypróbuj?, uwielbiam bit? ?mietan?!
A czy te masy s? te? tak delikatne jak sama ?mietana w torcie?? Tzn. czy te? lubi? si? czasem rozpu?ci?. Czy powinnam na co? szczególnie uwa?a??
Zapisane
Meggi
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2010, 02:59:45 »

hm, na pewno wypróbuj?, po kolei, dzi?ki
Zapisane
Moira1909
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 8


« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2010, 07:50:03 »

WITAM
To mój przepis, masy wystarcza na b.du?y tort

1l ?mietany 36%
3 ?mietany ?nie?ki
3 ?mietan-fix
puszka brzoskwi?(lub inne owoce)

?mietank? ubijam, dodaj? ?nie?k? chwil? ubijam i dodaj? fix.
Krem nie jest zbyt s?odki dlatego idealnie nadaje si? do tortów z mas? cukrow?. Oczywi?cie brzegi tortu zabezpieczam mas? ma?lan? b?d? budyniow? aby ?mietanka nie mia?a styczno?ci z mas? cukrow?.

POZDRAWIAM
Zapisane
marylka
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #13 : Marzec 25, 2010, 10:10:08 »

Mój przepis jest taki:
0,5 l ?mietany krmówki
2-3 ?y?ki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1-2 ?y?eczki ?elatyny rozpuszczonej w minimalnej ilo?ci wody
+ewentualne dodatki typu rozpuszczona czekolada, zmiksowane owoce itp.
Zapisane
kucharka34
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 12


« Odpowiedz #14 : Marzec 29, 2010, 07:49:06 »

Ja ostatnio robi? jedn? warstw? czekoladow?, jedn? bo jest bardzo s?odka pozosta?e wype?niam czym? bardziej delikatnym czyli najcz??ciej bit? ?mietan? z ma?? ilo?ci? cukru
 oto proporcje;
s?odka ?mietanka 30% -250 ml
czekolada gorzka, mleczna lub bia?a-300 g
mas?o -1/5 kostki

sposób przygotowania
podgrzewam ?mietank? do momentu wrzenia,zdejmuj? z ognia(uwaga lubi wykipie? i wrzucam pokruszon? na kostki czekolad? .I mieszam,mieszam i mieszam ;)Gdy ju? wszystko dobrze si? po??czy dodaj? mas?o.
Mo?na doda? nakr?tk? jakiego? likieru lub wódki
Wychodzi naprawd? pyszny krem
Polecam

witam serdecznie

robilam wczoraj te mase do ciasta. i nie wyszla mi Smutny

byla tak rzadka,ze musialam przez sitko przelewac,zeby to geste dac do masla. zagotowalam puszke mleka z 1 szklanka cukru. potem do tego dodalam orzechy - dokladnie jak w przepisie. wiec nie wiem gdzie jest blad Co?

jedyne co moze byc - to mielenie orzechow w TM. czyzby to byl ten powod???
nastepnym razem dam mniej cukru - dlam nie za slodkie.
ale ogolnie fajny pomysl na krem.

pozdrawiam
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 28
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC