Masy cukrowe "styl angielski"
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 24
  Drukuj  
Autor Wątek: Masy cukrowe "styl angielski"  (Przeczytany 74726 razy)
KonradO
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 21



« : Październik 20, 2009, 05:01:24 »

Potrzebuje przepis na masę Ticino. Wiem, że jest taka masa gotowa do kupienia, ale jak dla mnie w nieco za dużych opakowaniach. Mam nadzieję, że można na Was liczyć.
Zapisane
Izka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 26



« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2009, 05:12:22 »

To nie takie łatwe zrobić akurat masę ticcino.
Zakładając jednak, że masa ticcino= masa cukrowa to mam taki przepis :

30 ml wody
5 g żelatyny
50 g glukozy
450 g dobrze przesianego cukru pudru

Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści lub wchłonie cały płyn ( w zależności od tego czy jest w płatkach czy w proszku). Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę i ekstrakt wanilii. NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kubła i zacząć jeszcze raz...  Płacz

Cukier wsypać do miksera. Wlać płyn. Wyrabiać na ciasto bardziej miękkie od ciasta na makaron. Ewentualnie dodawać wody, ale ostrożnie, po łyżeczce.

Na blacie położyć papier do pieczenia, posypać krochmalem kukurydzianym ( sądzę, że mąka kartoflana też może być ) Wałkować od środka na zewnątrz, podsypując tej mąki i obracając. Nie może się przykleić do podłoża, dlatego po każdym obrocie podnieść i podsypać mąki.

Na koniec przenieść rozwałkowane na wałku, ułożyć na torcie i dopasować rękami. Obkroić nożem boki itd.
Zapisane
Nutella
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33


Nutella forever :D


« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2009, 05:15:39 »

Nie wiedziałam,ze ta masa to masa ticino. Jestem w lekkim szoku bo już robiłam tę masę hahahahahahha  generalnie jest OK.
Zapisane
danulka327
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10


Słodyczy w życiu nigdy za wiele !


« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2009, 05:21:19 »

Uwaga - będę się mądrzyć. Masa Ticino rzeczywiście należy do grupy mas określanych potocznie cukrowymi, ale ta receptura nie jest na masę Ticino. Mas cukrowych jest wiele receptur i różnią się one właściwościami. Inne masy nadają się do obkładania tortów, inne do robienia kwiatów i inne do robienia figurek.
O ile pamiętam w masie Ticino wcale nie ma żelatyny. Są za to inne półprodukty, których nie kupisz w sklepie  Płacz
Zapisane
KonradO
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 21



« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2009, 05:25:39 »

Dziękuje za odpowiedz.
Bardzo długo szukałem przepisu na opowiednią mase cukrową i jak na razie ta jest najlepsza . Pozdrawiam  Chichot

A tak przy okazji mam nadzieję, że ktoś z Mistrzów poda kilka cennych rad, która masa z gotowych do czego służy.
Zapisane
łapa
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2009, 10:26:38 »

Witam "słodkich" miłośników
Znam bardzo dobrą masę cukrową o nazwie Coveglass (jest koloru śnieżnobiałego).
Bardzo łatwo formuje się z niej wszelkiego rodzaju figurki, kwiatki i inne ozdóbki. Idealnie nadaje się do zdobienia tortów w "stylu angielskim".
Dzięki tej masie na naszym torcie możemy zrobic cuda...
Serdecznie polecam!!!

Zapisane
mała
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2009, 10:45:19 »

Zgadzam się ta masa jest świetna również próbowałam! Mrugnięcie Dużym plusem jest to,że można  kupić niewielkie opakowania!
Zapisane
miki
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2009, 10:57:24 »

jeszcze w moje rece wpadły dwie masy cukrowe, jest to "Pettinice" i "Gum paste" ta pierwsza podobna jest do ticino, również jest śnieżnobiała! gum paste można dokładnie wykorzystac tak jak coveglass do figurek czy do dekoracji na torcie,
Zapisane
mała
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2009, 11:38:35 »

Do obkładania tortów która lepsza Co? ticino czy pettinice?
Zapisane
miki
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2009, 11:42:13 »

ja używam ticino, dla mnie jest najlepsza.
Zapisane
łapa
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 02:50:37 »

Też uważam, że masą Ticino znacznie lepiej obkłada się torty...
Zapisane
Simona
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48



« Odpowiedz #11 : Październik 29, 2009, 09:14:41 »

Witam forumowiczów zainteresowanych tematem mas cukrowych.

Sama niewiele jeszcze pracowałam z masami cukrowymi, ale przekazuję informacje jakie znalazłam na opisach produktów dystrybutora mas cukrowych do stylu angielskiego firmy PAN Centrum Słodkiej Dekoracji :

Dostępne masy i ich typowe zastosowanie :
Ticino - śnieżnobiała, bardzo miękka i elastyczna masa, przeznaczona do obkładania tortów w stylu angielskim, ze względu na dużą elastyczność można ją bowiem bardzo cienko wałkować i nie łamie się na krawędziach tortu
Petinice - śnieżnobiała, miękka masa, przeznaczona do wykonywania dekoracji tortów w stylu angielskim, bardzo dobrze nadaje się do pracy z plastikowymi foremkami i wykrawaczkami do falbanek, koronek, korali itd.
GumPaste - śnieżnobiała, sztywna masa, przeznaczona do wykonywania dekoracji w stylu angielskim
CoveGlass - śnieżnobiała, sztywna masa, idealna do wykonywania "stojących" dekoracji np. do figurek
CoveTab - sztywna masa w kolorze ecru, również idealna do wykonywania "stojących" dekoracji, które dodatkowo ze względu na dużą zawartość w masie masła kakaowego można ustawiać na torcie bezpośrednio nawet na śmietanie
Czekolada plastyczna brązowa i biała - czekoladowe masy plastyczne do modelowania o zapachu i smaku czekoladowym, idealne do modelowania dużych "stojących" dekoracji i figurek

NAJNOWSZE DOSTĘPNE MASY :
Wonder Paste - nowa, miękka, śnieżnobiała masa cukrowa do obkładania tortów, alternatywa dla Ticino, ale nieco tańsza i wielu uważa, że nieco smaczniejsza
Model Past - nowa, śnieżnobiała, sztywna masa idealna do robienia figurek, kwiatów i dekoracji, większość próbujących stwierdza, że jest nawet lepsza od GimPaste, na dodatek jest nieco tańsza.


 

Zapisane
miki
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #12 : Październik 30, 2009, 11:00:30 »

wszystkie masy są białe, czym je barwićCo? kiedyś próbowałam zwykłego barwnika w proszku, ale strasznie trudno się go rozprowadza, może ktoś mi pomoże....
Zapisane
łapa
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #13 : Październik 30, 2009, 01:12:52 »

Do mas cukrowych idealnie są barwniki żelowe. Rozprowadzają się bardzo łatwo, a dosłownie odrobina barwnika wystarczy aby uzyskać intensywny kolor masy cukrowej.
Słyszałam tez o barwnikach pyłowych i proszkowych, ale nie znam ich sposobu użycia...Niezdecydowany Może wiecie coś na ten temat Co?
Zapisane
mała
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2009, 03:19:21 »

Barwniki pyłowe-perłowe nanosi się na praktycznie każde podłoże:czekoladę,masy cukrowe itp. Najlepiej nakładać te barwniki pędzelkiem na gotowe dekoracje  Mrugnięcie  Efekt jest świetny!!!
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 24
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC