Masy cukrowe "styl angielski"
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 25
  Drukuj  
Autor Wątek: Masy cukrowe "styl angielski"  (Przeczytany 118472 razy)
KonradO
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 21



« : Październik 20, 2009, 03:01:24 »

Potrzebuje przepis na mas? Ticino. Wiem, ?e jest taka masa gotowa do kupienia, ale jak dla mnie w nieco za du?ych opakowaniach. Mam nadziej?, ?e mo?na na Was liczy?.
Zapisane
Izka
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 26



« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2009, 03:12:22 »

To nie takie ?atwe zrobi? akurat mas? ticcino.
Zak?adaj?c jednak, ?e masa ticcino= masa cukrowa to mam taki przepis :

30 ml wody
5 g ?elatyny
50 g glukozy
450 g dobrze przesianego cukru pudru

Zelatyn? namoczy? w wodzie a? si? rozpu?ci lub wch?onie ca?y p?yn ( w zale?no?ci od tego czy jest w p?atkach czy w proszku). Postawi? naczynie z rozpuszczon? ?elatyn? na gazie i doda? glukoz? i ekstrakt wanilii. NIE GOTOWAC!!!! Jak si? zagotuje, wywali? do kub?a i zacz?? jeszcze raz... 

Cukier wsypa? do miksera. Wla? p?yn. Wyrabia? na ciasto bardziej mi?kkie od ciasta na makaron. Ewentualnie dodawa? wody, ale ostro?nie, po ?y?eczce.

Na blacie po?o?y? papier do pieczenia, posypa? krochmalem kukurydzianym ( s?dz?, ?e m?ka kartoflana te? mo?e by? ) Wa?kowa? od ?rodka na zewn?trz, podsypuj?c tej m?ki i obracaj?c. Nie mo?e si? przyklei? do pod?o?a, dlatego po ka?dym obrocie podnie?? i podsypa? m?ki.

Na koniec przenie?? rozwa?kowane na wa?ku, u?o?y? na torcie i dopasowa? r?kami. Obkroi? no?em boki itd.
Zapisane
Nutella
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33


Nutella forever :D


« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2009, 03:15:39 »

Nie wiedzia?am,ze ta masa to masa ticino. Jestem w lekkim szoku bo ju? robi?am t? mas? hahahahahahha  generalnie jest OK.
Zapisane
danulka327
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 10


S?odyczy w ?yciu nigdy za wiele !


« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2009, 03:21:19 »

Uwaga - b?d? si? m?drzy?. Masa Ticino rzeczywi?cie nale?y do grupy mas okre?lanych potocznie cukrowymi, ale ta receptura nie jest na mas? Ticino. Mas cukrowych jest wiele receptur i ró?ni? si? one w?a?ciwo?ciami. Inne masy nadaj? si? do obk?adania tortów, inne do robienia kwiatów i inne do robienia figurek.
O ile pami?tam w masie Ticino wcale nie ma ?elatyny. S? za to inne pó?produkty, których nie kupisz w sklepie 
Zapisane
KonradO
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 21



« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2009, 03:25:39 »

Dzi?kuje za odpowiedz.
Bardzo d?ugo szuka?em przepisu na opowiedni? mase cukrow? i jak na razie ta jest najlepsza . Pozdrawiam  Chichot

A tak przy okazji mam nadziej?, ?e kto? z Mistrzów poda kilka cennych rad, która masa z gotowych do czego s?u?y.
Zapisane
?apa
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2009, 09:26:38 »

Witam "s?odkich" mi?o?ników
Znam bardzo dobr? mas? cukrow? o nazwie Coveglass (jest koloru ?nie?nobia?ego).
Bardzo ?atwo formuje si? z niej wszelkiego rodzaju figurki, kwiatki i inne ozdóbki. Idealnie nadaje si? do zdobienia tortów w "stylu angielskim".
Dzi?ki tej masie na naszym torcie mo?emy zrobic cuda...
Serdecznie polecam!!!

Zapisane
ma?a
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2009, 09:45:19 »

Zgadzam si? ta masa jest ?wietna równie? próbowa?am! Du?ym plusem jest to,?e mo?na  kupi? niewielkie opakowania!
Zapisane
miki
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2009, 09:57:24 »

jeszcze w moje rece wpadły dwie masy cukrowe, jest to "Pettinice" i "Gum paste" ta pierwsza podobna jest do ticino, również jest śnieżnobiała! gum paste można dokładnie wykorzystac tak jak coveglass do figurek czy do dekoracji na torcie,
Zapisane
ma?a
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2009, 10:38:35 »

Do obk?adania tortów która lepsza Co? ticino czy pettinice?
Zapisane
miki
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2009, 10:42:13 »

ja u?ywam ticino, dla mnie jest najlepsza.
Zapisane
?apa
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2009, 01:50:37 »

Te? uwa?am, ?e mas? Ticino znacznie lepiej obk?ada si? torty...
Zapisane
Simona
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 46



« Odpowiedz #11 : Październik 29, 2009, 08:14:41 »

Witam forumowiczów zainteresowanych tematem mas cukrowych.

Sama niewiele jeszcze pracowa?am z masami cukrowymi, ale przekazuj? informacje jakie znalaz?am na opisach produktów dystrybutora mas cukrowych do stylu angielskiego firmy PAN Centrum S?odkiej Dekoracji :

Dost?pne masy i ich typowe zastosowanie :
Ticino - ?nie?nobia?a, bardzo mi?kka i elastyczna masa, przeznaczona do obk?adania tortów w stylu angielskim, ze wzgl?du na du?? elastyczno?? mo?na j? bowiem bardzo cienko wa?kowa? i nie ?amie si? na kraw?dziach tortu
Petinice - ?nie?nobia?a, mi?kka masa, przeznaczona do wykonywania dekoracji tortów w stylu angielskim, bardzo dobrze nadaje si? do pracy z plastikowymi foremkami i wykrawaczkami do falbanek, koronek, korali itd.
GumPaste - ?nie?nobia?a, sztywna masa, przeznaczona do wykonywania dekoracji w stylu angielskim
CoveGlass - ?nie?nobia?a, sztywna masa, idealna do wykonywania "stoj?cych" dekoracji np. do figurek
CoveTab - sztywna masa w kolorze ecru, równie? idealna do wykonywania "stoj?cych" dekoracji, które dodatkowo ze wzgl?du na du?? zawarto?? w masie mas?a kakaowego mo?na ustawia? na torcie bezpo?rednio nawet na ?mietanie
Czekolada plastyczna br?zowa i bia?a - czekoladowe masy plastyczne do modelowania o zapachu i smaku czekoladowym, idealne do modelowania du?ych "stoj?cych" dekoracji i figurek

NAJNOWSZE DOST?PNE MASY :
Wonder Paste - nowa, mi?kka, ?nie?nobia?a masa cukrowa do obk?adania tortów, alternatywa dla Ticino, ale nieco ta?sza i wielu uwa?a, ?e nieco smaczniejsza
Model Past - nowa, ?nie?nobia?a, sztywna masa idealna do robienia figurek, kwiatów i dekoracji, wi?kszo?? próbuj?cych stwierdza, ?e jest nawet lepsza od GimPaste, na dodatek jest nieco ta?sza.


 

Zapisane
miki
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 6


« Odpowiedz #12 : Październik 30, 2009, 10:00:30 »

wszystkie masy są białe, czym je barwićCo? kiedyś próbowałam zwykłego barwnika w proszku, ale strasznie trudno się go rozprowadza, może ktoś mi pomoże....
Zapisane
?apa
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 4


« Odpowiedz #13 : Październik 30, 2009, 12:12:52 »

Do mas cukrowych idealnie s? barwniki ?elowe. Rozprowadzaj? si? bardzo ?atwo, a dos?ownie odrobina barwnika wystarczy aby uzyska? intensywny kolor masy cukrowej.
S?ysza?am tez o barwnikach py?owych i proszkowych, ale nie znam ich sposobu u?ycia...Niezdecydowany Mo?e wiecie co? na ten temat Co?
Zapisane
ma?a
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 13


« Odpowiedz #14 : Listopad 03, 2009, 02:19:21 »

Barwniki py?owe-per?owe nanosi si? na praktycznie ka?de pod?o?e:czekolad?,masy cukrowe itp. Najlepiej nak?ada? te barwniki p?dzelkiem na gotowe dekoracje    Efekt jest ?wietny!!!
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 25
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC