KREM TRUSKAWKOWY
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: KREM TRUSKAWKOWY  (Przeczytany 32289 razy)
basiak55
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 82



« Odpowiedz #15 : Wrzesień 29, 2010, 10:08:37 »

nie ma sprawy Mrugnięcie
Zapisane
annlobez
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 14


« Odpowiedz #16 : Lipiec 29, 2011, 03:33:00 »

Czesc musze miec naprawde superasny przepis na krem truskawkowy bo mam go zrobic do tortu slubnego musi byc pyszny i wytrzymac jakies 4-5 godz w temp pokojowej bo tyle bedzie stal na sali slubnej i nie bedzie pokryty masa tylko tradycyjnie kremem(waniliowym)
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 370


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #17 : Lipiec 29, 2011, 05:47:38 »

witaj!
podaję przepis na naprawdę pyszny i wytrzymały krem truskawkowy.Wiele razy był wypróbowany zarówno w domu i w pracy,także z czystym sumieniem moge go polecić.
Jest wytrzymały,ponieważ jego podstawą jest masło i budyń,dodatkowo galaretka i mrożone truskawki.Także spokojnie postoi te pare godzin,chociaz każdy tort najlepszy jest schłodzony,czy to jeśli chodzi o smak czy chćby o krojenie.
1l budyniu
2kostki masła
pół kostki margaryny
1,5kg truskawek
20dag galaretki truskawkowej
60dag cukru

Budyń z 1l mleka gotujemy i studzimy(ja zawsze gotuje swój domowy budyń,z torebki nie wiem jaki wyjdzie może rozrzedzić krem,dlatego podaje i tą recepturę-
1l mleka
4cukry waniliowe
3łyżki mąki przennej
3łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki(mrożone lub świeże)gotujemy z cukrem do zagotowania(można chwilę dłużej potrzymać nad ogniem)dodajemy galaretke i zostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z budyniem,powoli i stopniowo dodajemy truskawki,ważne aby wszystkie składniki miały podobną temperaturę.
Zapisane

W życiu najważniejsze jest,by każdy miał swojego Orzeszka:P
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #18 : Lipiec 31, 2011, 07:59:16 »

ciekawie brzmi ten krem, na pewno go wypróbuję Uśmiech

ja to zawsze truskawkowe kremy robię na bazie śmietany ubitej z żelatyną i do tego daję mus z owoców i galaretki.
Zapisane
Ilion77
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 110



« Odpowiedz #19 : Lipiec 31, 2011, 08:48:30 »

Ja robię taki krem truskawkowy: Sama ten przepis wymyśliłam i robię go na oko, wiec nie podam dokładnych proporcji.
Miksuje truskawki( świeże lub mrożone) z cukrem , odrobiną soku z cytryny , żeby miały wyrazisty smak, ale niezbyt kwaśny. wlewam do garnka i gotuję budyń. Zamiast mleka są zmiksowane truskawki. Na 0,5 litra zmiksowanych truskawek daję 1 budyń śmietankowy, truskawkowy albo cytrynowy. Jak dobrze wystygnie( robię wieczorem i zostawiam na noc do wystygnięcia) miksuję mikserem z 1 masłem extra i ewentualnie cukrem pudrem. Takim kremem przekładam biszkopty.Oczywiście w zależności od potrzeb trzeba zwielokrotnić podane proporcje. W maju i czerwcu tort z tym kremem był u mnie bardzo popularny. Robiłam 5-cio kilogramowy tort piętrowy. Zachowuje się jak krem budyniowy, ma smak kwaskowaty, biszkopt zawsze nasączam syropem z sokiem z cytryn( Zaprawa Cytrynowa z Rolnika). Sama musisz wybrać któryś z podanych przepisów, najlepiej wypróbuj je zanim  ostatecznie sie zdecydujesz.Powodzenia.
Zapisane

Jolanta
Ilion77
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 110



« Odpowiedz #20 : Lipiec 31, 2011, 08:51:23 »

Tak myślę, że zamiast kupnego budyniu,następnym razem  wypróbuję ten z przepisu Szyszuni . Na pewno będzie bardziej naturalny.
Zapisane

Jolanta
ana295
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 157


« Odpowiedz #21 : Sierpień 02, 2011, 01:28:53 »

Szyszunia, na jakiej wielkości tort są proporcje na Twój krem?
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 370


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #22 : Sierpień 02, 2011, 09:56:39 »

krem truskawkowy?jak podzielisz sobie na pół to spokojnie wystarczy Ci na średni tort 30cm,jak nie na duży.To dosyć duża porcja ja bym podzieliła wszystko na 3,Już nie pamiętam szczerze mówiąc jak to wychodziło;)
Zapisane

W życiu najważniejsze jest,by każdy miał swojego Orzeszka:P
ana295
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 157


« Odpowiedz #23 : Sierpień 03, 2011, 11:08:15 »

Dzięki.
Zapisane
ewkakub
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 132



« Odpowiedz #24 : Maj 21, 2012, 08:18:20 »

witaj!
podaję przepis na naprawdę pyszny i wytrzymały krem truskawkowy.Wiele razy był wypróbowany zarówno w domu i w pracy,także z czystym sumieniem moge go polecić.
Jest wytrzymały,ponieważ jego podstawą jest masło i budyń,dodatkowo galaretka i mrożone truskawki.Także spokojnie postoi te pare godzin,chociaz każdy tort najlepszy jest schłodzony,czy to jeśli chodzi o smak czy chćby o krojenie.
1l budyniu
2kostki masła
pół kostki margaryny
1,5kg truskawek
20dag galaretki truskawkowej
60dag cukru

Budyń z 1l mleka gotujemy i studzimy(ja zawsze gotuje swój domowy budyń,z torebki nie wiem jaki wyjdzie może rozrzedzić krem,dlatego podaje i tą recepturę-
1l mleka
4cukry waniliowe
3łyżki mąki przennej
3łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki(mrożone lub świeże)gotujemy z cukrem do zagotowania(można chwilę dłużej potrzymać nad ogniem)dodajemy galaretke i zostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z budyniem,powoli i stopniowo dodajemy truskawki,ważne aby wszystkie składniki miały podobną temperaturę.


Witaj Szyszuniu Uśmiech
Coś mi nie wychodzi Twój krem. Jest pyszny ale ciagle mi się waży. Zachowałam temperaturę normalna, dla wszystkich składników jednakową,  tyle że zmieniłam ilość masła- 1 kostka. Czy to jest ta przyczyna? Na początku przy kręceniu było ok ale im więcej dodawałam truskawek tym bardziej się ważył. Podpowiedz mi kochana co robię nie tak.....Krem w smaku jest rewelacyjny Uśmiech
Zapisane
Conena
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 63


« Odpowiedz #25 : Maj 27, 2012, 06:03:38 »

Witaj Szyszuniu:)
Dolaczam sie do prosby poprzedniczki. Tez mi sie zwazyl Płacz. Uratowalam, podgrzewajac mase i dodalam jeszcze galaretke ale tortu juz nie przelozylam. Masa odpowiednia konsystencje zlapala nastepnego dnia.
Moze ja cos zle robilam? Temperatura wszystkich skladnikow byla taka sama i wszystko bylo ok do momentu dodania truskawek. W smaku to jest boskie i moja rodzinka lyzka z michy wyjada i chwali ale ja bym chciala nie popelnic juz jakiegokolwiek bledu przy robieniu tej masy, bo mam zamiar cos z nia wyczarowac.
Tak sobie pomyslalam... teraz... te truskawki z kremem to lyzka mieszac?
Zapisane
muszka
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 243


« Odpowiedz #26 : Styczeń 15, 2013, 07:51:59 »

Czy może ktoś robił jeszcze ten krem Szyszuni? Mam na sobotę tort truskawkowy,ale boję się że mi się też zważy skoro Wam tak się dzieje?? A może ktoś ma jeszcze jakiś ciekawy przepis na truskawki?
Zapisane
Vanilla
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



« Odpowiedz #27 : Styczeń 15, 2013, 09:10:06 »

Ja również przyłączam się do pytania Muszki Mrugnięcie
Zapisane
harllaa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29



« Odpowiedz #28 : Czerwiec 05, 2013, 03:19:44 »

Czy ktoś mi powie czy taka masa truskawkowa na bazie masła nadaje się do obłożenia tortu pod masę cukrową. Sezon na truskawki się zaczął i strasznie mnie kusi.
Zapisane
jasia55
Super Babeczka/Ciacho
****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 266



« Odpowiedz #29 : Czerwiec 05, 2013, 08:51:41 »

Muszko,a może zrobisz normalnie krem budyniowy śmietankowy tylko taki domowy nie z budyniu z torebki i w to powkładasz kawałki świeżych truskawek.
Zapisane

Jasia Uśmiech
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC