Jak zrobić tort w kształcie komputera (laptop)
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobić tort w kształcie komputera (laptop)  (Przeczytany 7369 razy)
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« : Luty 17, 2011, 09:06:45 »

Dostałam wczoraj wieczorem zlecenie na taki tort...NA NIEDZIELĘ!!!!!!!!!!! no i mam problem, nie bardzo wiem jakl zrobić taki otwarty komputer...konkretnie chodzi mi o klapę, czy zrobić podstawę na tył i ułożyć ciasto  na tym ale w poprzek, tak ażeby się nie obsuwało w dół...czy może jakoś inaczej. Pół nocy nie spałam rozmyślając nad techniczną sprawą tortu.. PROSZĘ O POMOC FORUMOWICZÓW!!!!!!!!!!!!!!!! jA PIEKĘ DOPIERO OD NIECAŁEGO ROKU I NADAL UWAŻAM SIEBIE ZA LAIKA W WIELU SPRAWACH.......
Zapisane
slodzikowo
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 92



WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2011, 06:25:01 »

może klapę zrobić w ten sposób, że za klawiaturą układaj w górę po jednym pasku biszkoptu sklejając je ze sobą kremem, a potem obłóż lukrem w kolorze laptopa a monitor- można zrobić wydruk skanu monitora z laptopa na papierze cukrowym i przykleić- wyzwanie duże ale myślę że do zrobienia- fajny pomysł. POWODZENIA  Uśmiech
Zapisane

Asia
gosiaw16
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2011, 06:27:26 »

Klapę mozna zrobić z kruchego placka (nie za cieńki,żeby się nie połamał),potem obłożyć go masą cukrową,z tyłu podeprzeć długimi wykałaczkami.Wejdż na stronę www.tortygosi.masternet.pl  tam jest tort w kształcie laptopa.
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2011, 09:53:09 »

Dziękuję dziewczyny za pomoc.....ponieważ to ma być tort na obronę tytułu inżyniera, więc podpowiedziałam klientce troszkę inne rozwiązanie. Mianowicie zrobię podstawę i to będzie tort główny, na niej będzie leżał laptop (myślę, że w całości z masy cukrowej) oraz nakrycie głowy studenckie, a także "kartka" na której będzie wypisany tekst. A komputer w całości zrobię raz dla siebie ażeby poćwiczyć i nie zaliczyć wpadki haha....pozdrawiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi...dzięki także dla anulki za podpowiedzi co do klapy od laptopa ( 2 sklejone wafle obłożone masą cukrową)

Gosiu cudne te twoje torty są!!!!!!!!!!!!!
Zapisane
gosiaw16
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2011, 05:13:09 »

Dziękuję za tak wysoka ocenę moich tortów.To moje hobby od dawna.Powodzenia przy laptopie!Ale czy wafel nie rozmięknie Ci ?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 10:02:14 »

Tak na przyszłość to ja klapę wykonał bym z dragantu, który po wyschnięciu jest twardy i idealnie nadaje się na różne stojące elementy.
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2011, 07:28:33 »

Ja zrobiłam z masy cukrowej wcześniej i podsuszyłam...przykleiłam na lukier królewski i tak na wszelki wypadek wzmocniłam małymi wykałaczkami,które wbiłam częściowo w tort i częściowo w klapę......trzymało jak złoto Mrugnięcie
Dzięki BoBig...tylko mam pytanie ? Co to jest dragant?Co? Gdzieś mi się o uszy obiło
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2011, 03:56:55 »

A czy taka podsuszona masa cukrowa rzeczywiście zastygnie? Czy lepiej dodać cmc? I poza tym czy nie jest za ciężka, jeśli ma stać tak pionowo?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2011, 12:05:36 »


Dzięki BoBig...tylko mam pytanie ? Co to jest dragant?Co? Gdzieś mi się o uszy obiło

Dragant jest to biała masa, która szybko schnie, a po wyschnięciu jest twarda jak kamień (prawie). Z tej masy cukiernicy robią wysoko stojące dekoracje, a nawet gerydony pod torty.
Receptura:
cukier puder 1,00 kg
mąka ziemniaczana 0,20 kg
ocet 0,01 kg
żelatyna 0,01 kg
woda 0,14 kg

Żelatynę moczysz w wodzie. Podgrzewasz do rozpuszczenia i mieszasz z mąką i cukrem. Na końcu dodajesz ocet.
Zapisane
scrummy_yummy
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18


« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2012, 11:18:55 »

ja tez mialam podobny problem z laptopem,
a ze jestem amatorem to sobie wymyslilam nastepująco
wafle formatu A4 przelozylam czekolada, odstawilam do zastygniecia
nastepnie oblozylam kremem maslanym i masa cukrowa, na to szybciutko dalam wydruk monitora i zostawilam do zastygniecia
pozniej przymocowalam kremem maslanym i wykalaczkami
trzymalo sie, ale mialam pietra ,czy zaraz nie poleci...
nastepnym razem skorzystam z rady Bobig'a, bo chyba najlzej z przymocowaniem bedzie szlo Mrugnięcie
 tez widzialam na youtube, jak robia z syrop cukrowego prostokatny odlew, ktory po zastygnieciu byl twardy jak kamien, poznej go oblozyli masa i wbili (doslownie) w podstawe
ale to raczej hardcorowe rozwiazanie Chichot
Zapisane
scrummy_yummy
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18


« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2012, 05:11:50 »

mam pytanko do BoBiga, czy ten dragant moge wylac do blachy wyłożonej folia aluminiowa?
jak przygotowac formę?
bede bardzo wdzieczna za odp
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 932


« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2012, 06:59:38 »

Pytanie było co prawda do BoBiga, ale co Ty chcesz wylewać? Zagniatasz masę, wycinasz pożądany kształt i czekasz żeby wyschło.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2012, 08:08:57 »

ja mysle ze najlepszy sposób to z tym waflem i czekoladą Uśmiech
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC