Jak zrobi? tort w kszta?cie komputera (laptop)
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobi? tort w kszta?cie komputera (laptop)  (Przeczytany 10972 razy)
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« : Luty 17, 2011, 08:06:45 »

Dosta?am wczoraj wieczorem zlecenie na taki tort...NA NIEDZIEL?!!!!!!!!!!! no i mam problem, nie bardzo wiem jakl zrobi? taki otwarty komputer...konkretnie chodzi mi o klap?, czy zrobi? podstaw? na ty? i u?o?y? ciasto  na tym ale w poprzek, tak a?eby si? nie obsuwa?o w dó?...czy mo?e jako? inaczej. Pó? nocy nie spa?am rozmy?laj?c nad techniczn? spraw? tortu.. PROSZ? O POMOC FORUMOWICZÓW!!!!!!!!!!!!!!!! jA PIEK? DOPIERO OD NIECA?EGO ROKU I NADAL UWA?AM SIEBIE ZA LAIKA W WIELU SPRAWACH.......
Zapisane
slodzikowo
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 94



WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2011, 05:25:01 »

mo?e klap? zrobi? w ten sposób, ?e za klawiatur? uk?adaj w gór? po jednym pasku biszkoptu sklejaj?c je ze sob? kremem, a potem ob?ó? lukrem w kolorze laptopa a monitor- mo?na zrobi? wydruk skanu monitora z laptopa na papierze cukrowym i przyklei?- wyzwanie du?e ale my?l? ?e do zrobienia- fajny pomys?. POWODZENIA 
Zapisane

Asia
gosiaw16
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2011, 05:27:26 »

Klap? mozna zrobi? z kruchego placka (nie za cie?ki,?eby si? nie po?ama?),potem ob?o?y? go mas? cukrow?,z ty?u podeprze? d?ugimi wyka?aczkami.Wejd? na stron? www.tortygosi.masternet.pl  tam jest tort w kszta?cie laptopa.
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2011, 08:53:09 »

Dziękuję dziewczyny za pomoc.....ponieważ to ma być tort na obronę tytułu inżyniera, więc podpowiedziałam klientce troszkę inne rozwiązanie. Mianowicie zrobię podstawę i to będzie tort główny, na niej będzie leżał laptop (myślę, że w całości z masy cukrowej) oraz nakrycie głowy studenckie, a także "kartka" na której będzie wypisany tekst. A komputer w całości zrobię raz dla siebie ażeby poćwiczyć i nie zaliczyć wpadki haha....pozdrawiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi...dzięki także dla anulki za podpowiedzi co do klapy od laptopa ( 2 sklejone wafle obłożone masą cukrową)

Gosiu cudne te twoje torty są!!!!!!!!!!!!!
Zapisane
gosiaw16
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 5



WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2011, 04:13:09 »

Dzi?kuj? za tak wysoka ocen? moich tortów.To moje hobby od dawna.Powodzenia przy laptopie!Ale czy wafel nie rozmi?knie Ci ?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 09:02:14 »

Tak na przysz?o?? to ja klap? wykona? bym z dragantu, który po wyschni?ciu jest twardy i idealnie nadaje si? na ró?ne stoj?ce elementy.
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2011, 06:28:33 »

Ja zrobiłam z masy cukrowej wcześniej i podsuszyłam...przykleiłam na lukier królewski i tak na wszelki wypadek wzmocniłam małymi wykałaczkami,które wbiłam częściowo w tort i częściowo w klapę......trzymało jak złoto
Dzięki BoBig...tylko mam pytanie ? Co to jest dragant?Co? Gdzieś mi się o uszy obiło
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2011, 02:56:55 »

A czy taka podsuszona masa cukrowa rzeczywi?cie zastygnie? Czy lepiej doda? cmc? I poza tym czy nie jest za ci??ka, je?li ma sta? tak pionowo?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2011, 10:05:36 »


Dzi?ki BoBig...tylko mam pytanie ? Co to jest dragant?Co? Gdzie? mi si? o uszy obi?o

Dragant jest to bia?a masa, która szybko schnie, a po wyschni?ciu jest twarda jak kamie? (prawie). Z tej masy cukiernicy robi? wysoko stoj?ce dekoracje, a nawet gerydony pod torty.
Receptura:
cukier puder 1,00 kg
m?ka ziemniaczana 0,20 kg
ocet 0,01 kg
?elatyna 0,01 kg
woda 0,14 kg

?elatyn? moczysz w wodzie. Podgrzewasz do rozpuszczenia i mieszasz z m?k? i cukrem. Na ko?cu dodajesz ocet.
Zapisane
scrummy_yummy
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2012, 10:18:55 »

ja tez mialam podobny problem z laptopem,
a ze jestem amatorem to sobie wymyslilam nastepuj?co
wafle formatu A4 przelozylam czekolada, odstawilam do zastygniecia
nastepnie oblozylam kremem maslanym i masa cukrowa, na to szybciutko dalam wydruk monitora i zostawilam do zastygniecia
pozniej przymocowalam kremem maslanym i wykalaczkami
trzymalo sie, ale mialam pietra ,czy zaraz nie poleci...
nastepnym razem skorzystam z rady Bobig'a, bo chyba najlzej z przymocowaniem bedzie szlo
 tez widzialam na youtube, jak robia z syrop cukrowego prostokatny odlew, ktory po zastygnieciu byl twardy jak kamien, poznej go oblozyli masa i wbili (doslownie) w podstawe
ale to raczej hardcorowe rozwiazanie Chichot
Zapisane
scrummy_yummy
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2012, 03:11:50 »

mam pytanko do BoBiga, czy ten dragant moge wylac do blachy wy?o?onej folia aluminiowa?
jak przygotowac form??
bede bardzo wdzieczna za odp
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2012, 04:59:38 »

Pytanie by?o co prawda do BoBiga, ale co Ty chcesz wylewa?? Zagniatasz mas?, wycinasz po??dany kszta?t i czekasz ?eby wysch?o.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2012, 06:08:57 »

ja mysle ze najlepszy sposób to z tym waflem i czekolad?
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC