Ile ?elatyny na bit? ?mietan??
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile ?elatyny na bit? ?mietan??  (Przeczytany 63763 razy)
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« : Marzec 19, 2011, 10:48:12 »

Witam, jak w temacie...
Spotyka?am si? z ró?nymi wersjami. Jedni podaj? ilo?? dwóch ?y?eczek ?elatyny na pó? litra 30% ?mietany, inni mówi? o 1 ?y?eczce na 200ml...  I jak tu wybra? najlepsz? opcj?? Dodam, ?e niestety nie posiadam wagi kuchennej Smutny

I jeszcze jedno pytanie: Czy ?elatyn? wlewa si? do ?mietany ciep??? Zdarzy?o mi si? kilkakrotnie, ?e rozrzedzi?o to ubit? ?mietan?...  I czy robi?c bit? ?mietan? w?a?nie na bazie ?elatyny, nale?y j? ubija? poprzednio jeszcze ze ?mietan-fixem?
Zapisane
jola995
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 51



« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2011, 03:54:36 »

Ja dodaje p?aska ?yzk? na 0,5 l ?mietany,zawsze wlewam ciep?? ?elatyn? do ubitej ?mietany i nie dodaj? ?mietan fixów jak mam u?y? ?elatyny
Zapisane
mawika
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 32



WWW
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2011, 04:08:01 »

Nie wiem do czego dodajecie t? ?mietan?, ale je?li do tortów to chyba si? rozpada. Ja u?ywam 36 % ?mietany. Na tort o ?rednicy 30 cm u?ywam 1 litr ?mietany i zaci?gam j? 7 ?y?eczkami ?elatyny. Podgrzewam j? i ciep?? dodaj? do ?mietany. ?eby nie zrobi?y si? kluski, najpierw do ciep?ej ?elatyny dodaj? 1 ?y?k? ubitej ?mietany i mieszam, potem wlewam do miski z ubit? ?mietan?. Powodzenia
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2011, 06:33:54 »

ja w pracy u?ywam taki przelicznik-2dag ?elatyny na 1l ?mietany 30 lub 36%.?elatyn? zalewam niewielk? ilo?ci? wrz?cej wody mi?dzy czasie ubijam ?mietan? wlewam ciep?? ?elatyn? pod maszyn? lub mieszam r?cznie.lepiej r?cznie bo gdy ?mietana jest niedostatecznie ubita to ciep?a ?elatyna pod mikserem j? rozrzedzi.i jest ok:)
Zapisane

W ?yciu najwa?niejsze jest,by ka?dy mia? swojego Orzeszka:P
xsysiu
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33



« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2011, 10:33:13 »

Polecam przepis cukieras84 http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/smietana-z-zelatyna-%28smietana-pasteryzowana%29/ Ju? dwa razy robi?em i jest na prawd? rewelacyjny. Co do przeliczania polecam zajrze? tu http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/przelicznik-szklankalyzkalyzeczka/ uzupe?ni?em wpisem co do ?elatyny
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2011, 08:43:24 »

Robi? w taki sposób, ?e do 1/2l ?mietany daj? 2 ?y?eczki ?elatyny rozpuszczonej w gor?cej wodzie. Czekam a? ?elatyna przestygnie, ale musi by? letnia i wlewam do ubitej ?mietany. Wychodzi g?adziutka no i mo?na z niej jeszcze ozdoby jak z lukru robi?. Nigdy nie u?ywa?am ?adnych ?mietan-fixów itp....
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2011, 11:49:35 »

Robi? dok?adnie tak samo.
Zapisane
KASIA - PASJA -
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 40



« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2011, 02:36:52 »

Mnie niestety nieraz robi?y si? tzw.kluski i teraz dodaj? tylko ?mietan-fixy.Co? widocznie ?le robi?am z t? ?elatyn?.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2011, 02:50:55 »

Nie wiem do czego dodajecie t? ?mietan?, ale je?li do tortów to chyba si? rozpada. Ja u?ywam 36 % ?mietany. Na tort o ?rednicy 30 cm u?ywam 1 litr ?mietany i zaci?gam j? 7 ?y?eczkami ?elatyny. Podgrzewam j? i ciep?? dodaj? do ?mietany. ?eby nie zrobi?y si? kluski, najpierw do ciep?ej ?elatyny dodaj? 1 ?y?k? ubitej ?mietany i mieszam, potem wlewam do miski z ubit? ?mietan?. Powodzenia

Dobry pomys? z tym dodawaniem ma?ej ilo?ci ?mietany najpierw do ?elatyny, nie wpad?am na to

A co do 36% kremówki, to nie przepadam za ni?... wielokrotnie zdarzy?o mi si? kupi? tak g?st?, ?e musia?am j? wyciska? z opakowania! Nie wiem, czy takie w?a?nie s? jej w?a?ciwo?ci ;p  ale mi nie pasuje, bo te? przy ubijaniu nie zwi?ksza tak bardzo swej obj?to?ci, jak 30%
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2011, 07:34:31 »

?mietana zwierz?ca to nie to co ?mietana ro?linna, która zwi?ksza obj?to?? 3-4 krotnie. Mi najbardziej odpowiada ?mietana 33%.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2011, 06:28:56 »

?mietana ro?linna? pierwsze s?ysz?...   Szok   a gdzie mo?na tak? kupi?? w sklepach normalnych nie spotka?am jeszcze, a bardzo dok?adnie wybieram ?mietany...
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2011, 08:06:05 »

kataszyna, ?mietan? ro?linn? kupisz tylko w hurtowni cukierniczej. W sklepach takiej nie ma.
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2011, 08:14:25 »

Kataszyna, ?mietan? ro?linn? kupisz tylko w hurtowni cukierniczej. W sklepach jej nie ma, chyba ?e w sklepach internetowych.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2011, 02:16:16 »

Ciekawe, musz? poszuka?... Ale raczej nie op?aca mi si? kupowa? ?mietanki w ilo?ciach hurtowych-a? takich obrotów to jeszcze nie mam   Szkoda, ?e w detalu nie sprzedaj?...
Zapisane
KASIA - PASJA -
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 40



« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2011, 04:07:45 »

Ta ?mietana jest dost?pna na wypiekarnia.pl -1l kosztuje 9.90 z?.
Zapisane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC