Ile żelatyny na bitą śmietanę?
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile żelatyny na bitą śmietanę?  (Przeczytany 33395 razy)
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« : Marzec 19, 2011, 11:48:12 »

Witam, jak w temacie...
Spotykałam się z różnymi wersjami. Jedni podają ilość dwóch łyżeczek żelatyny na pół litra 30% śmietany, inni mówią o 1 łyżeczce na 200ml...  I jak tu wybrać najlepszą opcję? Dodam, że niestety nie posiadam wagi kuchennej Smutny

I jeszcze jedno pytanie: Czy żelatynę wlewa się do śmietany ciepłą? Zdarzyło mi się kilkakrotnie, że rozrzedziło to ubitą śmietanę...  I czy robiąc bitą śmietanę właśnie na bazie żelatyny, należy ją ubijać poprzednio jeszcze ze śmietan-fixem?
Zapisane
jola995
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 51



« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2011, 04:54:36 »

Ja dodaje płaska łyzkę na 0,5 l śmietany,zawsze wlewam ciepłą żelatynę do ubitej śmietany i nie dodaję śmietan fixów jak mam użyć żelatyny
Zapisane
mawika
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 32



WWW
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2011, 05:08:01 »

Nie wiem do czego dodajecie tą śmietanę, ale jeśli do tortów to chyba się rozpada. Ja używam 36 % śmietany. Na tort o średnicy 30 cm używam 1 litr śmietany i zaciągam ją 7 łyżeczkami żelatyny. Podgrzewam ją i ciepłą dodaję do śmietany. Żeby nie zrobiły się kluski, najpierw do ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę ubitej śmietany i mieszam, potem wlewam do miski z ubitą śmietaną. Powodzenia Uśmiech
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 370


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2011, 07:33:54 »

ja w pracy używam taki przelicznik-2dag żelatyny na 1l śmietany 30 lub 36%.Żelatynę zalewam niewielką ilością wrzącej wody między czasie ubijam śmietanę wlewam ciepłą żelatynę pod maszyną lub mieszam ręcznie.lepiej ręcznie bo gdy śmietana jest niedostatecznie ubita to ciepła żelatyna pod mikserem ją rozrzedzi.i jest ok:)
Zapisane

W życiu najważniejsze jest,by każdy miał swojego Orzeszka:P
xsysiu
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 33



« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2011, 11:33:13 »

Polecam przepis cukieras84 http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/smietana-z-zelatyna-%28smietana-pasteryzowana%29/ Już dwa razy robiłem i jest na prawdę rewelacyjny. Co do przeliczania polecam zajrzeć tu http://tortolandia.freshsite.pl/tajne-receptury/przelicznik-szklankalyzkalyzeczka/ uzupełniłem wpisem co do żelatyny
Zapisane
elis72
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 48


« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2011, 09:43:24 »

Robię w taki sposób, że do 1/2l śmietany daję 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Czekam aż żelatyna przestygnie, ale musi być letnia i wlewam do ubitej śmietany. Wychodzi gładziutka no i można z niej jeszcze ozdoby jak z lukru robić. Nigdy nie używałam żadnych śmietan-fixów itp....
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2011, 12:49:35 »

Robię dokładnie tak samo.
Zapisane
KASIA - PASJA -
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 40



« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2011, 03:36:52 »

Mnie niestety nieraz robiły się tzw.kluski i teraz dodaję tylko śmietan-fixy.Coś widocznie żle robiłam z tą żelatyną.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2011, 03:50:55 »

Nie wiem do czego dodajecie tą śmietanę, ale jeśli do tortów to chyba się rozpada. Ja używam 36 % śmietany. Na tort o średnicy 30 cm używam 1 litr śmietany i zaciągam ją 7 łyżeczkami żelatyny. Podgrzewam ją i ciepłą dodaję do śmietany. Żeby nie zrobiły się kluski, najpierw do ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę ubitej śmietany i mieszam, potem wlewam do miski z ubitą śmietaną. Powodzenia Uśmiech

Dobry pomysł z tym dodawaniem małej ilości śmietany najpierw do żelatyny, nie wpadłam na to Uśmiech

A co do 36% kremówki, to nie przepadam za nią... wielokrotnie zdarzyło mi się kupić tak gęstą, że musiałam ją wyciskać z opakowania! Nie wiem, czy takie właśnie są jej właściwości ;p  ale mi nie pasuje, bo też przy ubijaniu nie zwiększa tak bardzo swej objętości, jak 30%
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2011, 08:34:31 »

Śmietana zwierzęca to nie to co śmietana roślinna, która zwiększa objętość 3-4 krotnie. Mi najbardziej odpowiada śmietana 33%.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2011, 07:28:56 »

śmietana roślinna? pierwsze słyszę...   Szok   a gdzie można taką kupić? w sklepach normalnych nie spotkałam jeszcze, a bardzo dokładnie wybieram śmietany...
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2011, 09:06:05 »

kataszyna, śmietanę roślinną kupisz tylko w hurtowni cukierniczej. W sklepach takiej nie ma.
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2011, 09:14:25 »

Kataszyna, śmietanę roślinną kupisz tylko w hurtowni cukierniczej. W sklepach jej nie ma, chyba że w sklepach internetowych.
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 660



« Odpowiedz #13 : Marzec 23, 2011, 03:16:16 »

Ciekawe, muszę poszukać... Ale raczej nie opłaca mi się kupować śmietanki w ilościach hurtowych-aż takich obrotów to jeszcze nie mam Mrugnięcie  Szkoda, że w detalu nie sprzedają...
Zapisane
KASIA - PASJA -
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 40



« Odpowiedz #14 : Marzec 23, 2011, 05:07:45 »

Ta śmietana jest dostępna na wypiekarnia.pl -1l kosztuje 9.90 zł.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC