Czym obsypać boki tortu?
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym obsypać boki tortu?  (Przeczytany 7700 razy)
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 361



« : Grudzień 19, 2011, 02:55:17 »

W wiekszości robię torty z bitą smietaną lub kremem. Do tej pory boki tortów obsypywałam przyprózonymi wiórkami kokosowymi, okruszkami z biszkoptu orzeszkami. Wszelkie posypki -gotowce kolorowe nie zdały egazminu, bo po kilku godzinach się rozpuszczają na smietanie. Macie jakieś pomysły czym by tu jeszcze można wykończyć boki tortu?
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2011, 04:00:59 »

wiórkami z czekolady, jopkowaniem, cały bok obłożyć czekoladą, uformować krem dekoratorem do boków. Często pokrywam wygładzone boki zawijasami wyciśniętymi ze szprycy z tego samego kremu
Zapisane
SARA
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 180


« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2011, 04:10:18 »

Ja boki obkładam tak jak poprzedniczka albo podłożnymi biszkoptami na kremie fajnie się trzymają lub cienkimi pustymi rurkami i dekoracyjnie obwiązuje wstążką wiążąc w kokardę .
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 932


« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2011, 06:37:27 »

To obsypywanie boków jest konieczne? Przecież taki gładziutki też ładnie wygląda.
Zapisane
aRIVO
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 88



« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2011, 08:26:18 »

Obkładałam torty biszkoptami,rurkami,ale też ciastami oblewanymi w czekoladzie,sercami cynamonowymi...im cięższe ciastko,to boki lepiej smarować kremem.
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 361



« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2011, 11:38:25 »

Taki gładziutki, jest dla mnie "łysy", niewykończony.Uśmiech
A z waszych pomysłów na pewno skorzystam. Czasami człowiek siedzi, mysli i takie oczywiste proste pomysły nie przyjdą mu do głowy. Duży uśmiech
Zapisane
Kłusa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 24


« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2011, 12:04:26 »

Ja boki tortu robie tak . Smaruje cienko masa i pozniej wkładam do rekawa tutke z takim cienkim wzorem do robienia wiankow wianuszkow na torti masą  ładnie gora doł cieniutko
http://domowewypieki.y0.pl/wp-content/uploads/2011/11/tort-dawida-na-18-urodziny-boisko-sportowe.jpg
 tutaj widac dobrze <a tak w nawiasie to moj pierwszy tort z masy cukrowej >
Mozesz jeszcze obsypać  wiórkami kokosowymi , orzechami mielonymi , skruszonym andrutem < bierzesz w reke taki andrut nad gazem go przypalasz on sie robi taki kruchutki kruszysz na pergaminie za pomoca wałka do ciasta i jest >
Mozesz pokruszyc herbatniki, biszkopty , ciastka kruche nadaja sie na posypki boków . A moze został ci jakis nie wykorzystany placek kruchy ktory pieczesz studzisz kruszysz
Zapisane
Sylwi337
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 34



« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2011, 10:20:51 »

Zamiast posypywać, spróbuj ozdobić inaczej.
Ślicznie prezentuje się "koszyczek" na bokach, a wcale nie jest trudny do zrobienia:
http://www.youtube.com/watch?v=RE4hBly_F7w

albo można spróbować zrobić ozdoby na boczki z czekolady (moi goście oniemieli, jak zobaczyli takie ozdóbki w deserkach - jak w prawdziwej cukierni Uśmiech ) http://www.youtube.com/watch?v=eEOubshO3Ow

albo po prostu stawiasz na pergaminie duży kleks rozpuszczonej czekolady i łyżeczką, albo nożykiem "rozciągasz" go w różne wzorki. 

No i zawsze możńa eksperymentować z owocami, żelkami, m&msami itd Uśmiech
Zapisane
Pogoda
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 361



« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2011, 11:17:30 »

Obejrzalam filmiki. Koszyczek jest świetny! Inne pomysly ze strony też warte wyprobowania. Wielkie dzieki! Chichot
Zapisane
aRIVO
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 88



« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2011, 10:47:49 »

http://www.youtube.com/watch?v=3vDSUC4eyYg&feature=related
Zapisane
Ewa122
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 7


« Odpowiedz #10 : Grudzień 26, 2011, 11:35:25 »

Mielone  orzechy   włoskie  są  wspaniałe  ,wiórki  kokosowe  ,kolorowe  cukierki  ,czekolada  mielona ,kawa mielona  (  kawę  sypać  przez  sitko )
Zapisane
Grzes
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 11


« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2011, 04:16:28 »

szybkim i też ładnie wyglądającym sposobem jest przejechanie po bokach tortu skrobką z ząbkami
ja czesto używam takiej z gęstymi zębami szybko i ewektownie.szczególnie sprawdza się przy książkach komunijnych
Zapisane
Vanilla
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 18



« Odpowiedz #12 : Grudzień 03, 2012, 08:47:57 »

A ja mam pytanie odnośnie techniki - jak najlepiej pokryć boki okrągłego tortu śmietanowego, żeby było naprawdę równo ? ( zwłaszcza jeśli obsypujemy je wiórkami czekoladowymi )
Zapisane
jaro103
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 78


Mistrz cukierniczy


« Odpowiedz #13 : Grudzień 03, 2012, 09:24:24 »

nie wiem czy były  podpieczone migdały kakao to do tortów tiramisu wzorki angielskie
http://www.youtube.com/watch?v=wo9jOkRIqtM
boki dekoruje wykończyć na gładko śmietana i zrobić falbanki specjalnymi końcówkami  Uśmiech Uśmiech Uśmiech Uśmiech
poprzedni pomysł  wykończenie na gładko i przeczesać grzebieniem dekoratorskim też polecam Uśmiech Uśmiech
Zapisane
harllaa
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 29



« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2013, 11:06:13 »

Fajnym pomysłem może być czekolada rozpuszczona nad parą,wylana na pergamin,  następnie ostudzona i połamana na grube plastry.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC