Wypieki domowe - legalna sprzeda?
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: Wypieki domowe - legalna sprzeda?  (Przeczytany 127407 razy)
beti
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 32


« Odpowiedz #30 : Listopad 07, 2011, 11:35:54 »

A czy jeste? w stanie na pw napisa? a raczej pomóc w temacie uruchomienia produkcji lub podpowiedzi jaki? ?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #31 : Listopad 07, 2011, 04:13:37 »

Nie mog? wszystkiego opisa? na forum tylko dlatego, ?e to bardzo obszerny temat, a ja nie mam czasu tak si? rozpisywa?. Zawsze pomog? jak b?dzie konkretne pytanie.
Zapisane
beti
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 32


« Odpowiedz #32 : Listopad 07, 2011, 04:50:13 »

Ok.Troch? siedz? i czytam o tym temacie i ciekawa jestem takiej rzeczy- produkcja ciast domowych tylko na zamówienia a nie do sprzeda?y masowej i druga produkcja dekoracje artystyczne i jakie wtedy wymogi,czy da si? dostosowa? lokal.Bo  z tego co mi si? wydaje to chyba tylko kwestia okre?lenia" produkcji"
Jutro wybieram si? do sanepidu zobacze co mi powiedz? ,cho? nie spodziewam si? ?e uzyskam satysfakcjonuj?ce odpowiedzi.Dlatego pytam Ciebie je?eli co? wiesz w tym temacie i  znasz kogo? kto da? rad? spraw? za?atwi?.Ewentualnie prosz? o maila na pw.
Jakie? pó? roku temu dowiadywa?am si? jak to wygl?da w Anglii i tam bez przeszkód mo?na dostosowa? kuchni? we w?asnym domu do robienia tortów i sprzeda?y ich,czemu u nas nie ma takich przepisów... Co?
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2011, 06:04:27 »

Dom da si?, dostosowa?. Mieszkanie nie. Te dwa rodzaje dzia?alno?ci jakie poda?a? wed?ug przepisów niczym od cukierni si? nie ró?ni?. Zawsze gdy chcesz produkowa? co? do jedzenia mówimy o tych samych przepisach.
Zapisane
beti
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 32


« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2011, 07:12:42 »

Dzi?kuje za odpowiedz.I wszystko si? zgadza co piszesz,zorganizowanie produkcji w domu jest mo?liwe.Kwestia naszych ch?ci i finansów.
Zapisane
terenia
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 36



WWW
« Odpowiedz #35 : Listopad 17, 2011, 09:02:02 »

Zorganizowanie produkcji w domu jest mo?liwe, trzeba tylko zastosowa? si? do zalece? SANEPIDU. Wymagania s? do?? rygorystyczne i aby zrobi? to dobrze, trzeba od pocz?tku robi? to pod nadzorem urz?du. W Sanepidzie jest taka komórka, która zajmuje si? przystosowaniem pomieszcze? i my?l?, ?e je?li tam si? uda?, to przy odpowiednich nak?adach finansowych, wszystko si? uda? mo?e.
Ja na razie nie uruchomi?am produkcji domowej, bo ci?gle mam jakie? przeszkody.
Robi? dla rodzinki i znajomych - to mog?
A robi? b?d?, bo to jest to co lubi?, no i b?d? czeka?a na rozwój zdarze?.
Jestem za petycj? w sprawie z?agodzenia wymogów Sanepidu w przypadku produkcji minimalnej, ograniczonej i lokalnej, ale je?li chodzi o rzucanie tortami, to nie wiem 
Jestem zdecydowan? pacyfistk? 
Nawet tej babie, co na mnie donios?a do prokuratury nie przypieprzy?am w mord?, cho? wieeeeeecie jak? ja mia?am na to ochot?  Szok wielk? 
Ostatecznie szkoda mi by?o tortu, musia?abym u niej zamówi? i rozwali? jej na ?bie g?upim 
Bo ?e ma g?upi, to wie ca?e nasze miasto. Wiecie ile rzeczy ja si? o niej dowiedzia?am? Gdybym by?a na jej miejscu chyba bym posz?a do rzeki z kamieniem u szyi, gdyby mnie tyle ludzi nienawidzi?o i mia?o o mnie tak z?e zdanie, i to nie jest zazdro??, czy zawi??. Poprostu to jest bardzo z?a kobieta, która uzna?a, ?e donosicielstwo jest najlepsz? metod? walki z konkurencj?.
Pierwsze pytanie, jakie s?ysza?am z wielu, bardzo wielu ust, to: dlaczego ona nie stara?a si? mnie pozyska? dla swojej firmy, tylko zachowa?a sie jak gadzina? To tego ja nie wiem.
Kiedy? babe podziwia?am, bo wyl?da?o, ?e fajnie sobie radzi, ale jak zacz??am o niej mówi?, to us?yszalam takie opowie?ci, ?e za?ama? sie mo?na.
Sk?d si? bior? tacy ludzie? wie kto??
No w ka?dym razie mam dos? spore grono znajomych i nieznajomych, którzy bojkotuj? jej sklepy, bo brzydz? sie donosicielami Chichot

No to mi si? ula?o troch? :huh:
a teraz wracaj?c do sprawy, piszemy petycj?? Kto? kompetentny nam pomo?e? 
Ja pomy?l?, nad konkretnymi za?o?eniami i je jako? usystematyzuj?. Mo?emy to gdzie? opublikowa?, tylko od razu powiem, ?e nie mamy co liczy?, na ludzi, którzy licz? sie na rynku, bo dla nich ?agodzenie tych przepisów, to pozorne kalanie w?asnego gniazda.
Zapisane

Pójd? boso
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 684


OD ANIO?KA MAM SKRZYDE?KA A CHARAKTER MAM DIABE?KA


WWW
« Odpowiedz #36 : Listopad 17, 2011, 07:02:04 »

Terenia...powali?a? mnie na kolana z t? bab?...le?? i normalnie skr?cam si? ze ?miechu...hahahahah
Zapisane

...JE?LI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZY?, ?E SI? UDA...
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #37 : Listopad 17, 2011, 07:21:50 »


No to mi si? ula?o troch? :huh:
a teraz wracaj?c do sprawy, piszemy petycj?? Kto? kompetentny nam pomo?e? 
Ja pomy?l?, nad konkretnymi za?o?eniami i je jako? usystematyzuj?. Mo?emy to gdzie? opublikowa?, tylko od razu powiem, ?e nie mamy co liczy?, na ludzi, którzy licz? sie na rynku, bo dla nich ?agodzenie tych przepisów, to pozorne kalanie w?asnego gniazda.


Dla cukierników to prawo jest te? przesadzone. Na jednym poziomie jest umieszczony WEDEL i jednoosobowa lodziarnia. Cechy cukierników i piekarzy, pisa?y petycje, zbiera?y listy, szuka?y poparcia u pos?ów i nic to nie da?o. Nikt nic w tej sprawie nie zrobi?.
Zapisane
terenia
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 36



WWW
« Odpowiedz #38 : Listopad 17, 2011, 09:35:24 »

Jest jeszcze co? takiego, jak projekt obywatelski, to narz?dzie by?o te? wykorzystane?
Przecie? to jest dodatkowy pieni?dz do bud?etu. Wszystkie panie Marysie i Kasie piek?ce dla s?siadek wp?aca?yby jaki? tam grosz i by?oby ok. Albo Ko?a Gospody? Wiejskich - te? przeciez jest tego ca?a masa.
No to ja mam tak: zalegalizowa? domowy wypiek ciast, z zastrze?eniem i ostrze?eniem dla klienta, ?e tort nie by? wypiekany w warunkach zgodnych z HACCAP i niech klient sam decyduje, czy chce z normami czy bez. Domowy wypiek ciast by?by okazjonalny i sporadyczny, nie mog?aby to by? masowa produkcja.
Zg?asza? to trzebaby do Sanepidu, zeby wiedzieli, ?e to si? robi, ale ka?dy b?dzie umia? dba? o dobro swoich klientów.
W urz?dzie skarobwym nie bedzie problemu, bo s? ró?ne formy rozlicze?, mo?na sobie dopasowa?. Czy tam rycza?t, czy KPR. No najgorzej z ZUS, ale na pocz?tek jest ?agodnie, a potem mo?e sie uda rozkr?ci? biznes bardziej, wtedy mozna nawet postara? si? o przystosowanie pomieszczenia zgodnie z zaleceniami SANEPID.
Ale nie da si? bez kasy zacz??, bo ?eby zacz?? trzeba mie? na dostosowanie pomieszczenia, a sk?d mie?, jak nie mo?na piec? ko?o si? zamyka.


Fragles    no mi to si? raczej wrzody otwieraj?, jak sobie o niej my?le, ale powiem Ci, ?e równie? potrafi? si? z jej filozofii nieraz u?mia?, a w?ród moich znajomych jej nazwisko jest niemal przys?owiowe  i anegdotyczne 
Sta?a si? popularna niemal jak puszka Pandory  Chichot
Zapisane

Pójd? boso
Majka93
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 152



WWW
« Odpowiedz #39 : Maj 07, 2012, 08:05:25 »

Ja s?dz?, ?e powinno by? to ?atwe do "zalatwienia" . Fajnie gdyby by?y wymagane np. ksiazeczki Sanepidowskie, ale poza tym to jest jak najbardziej "za". Niestety ze wszystkimi dzialalnoscimi "domowymi" trzeba uwazac...
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #40 : Maj 22, 2012, 09:24:39 »

Ksi??eczki sanepidowskie s? potrzebne zawsze. Co do uruchomienia takiej produkcji w domu jest z tym spory k?opot w?a?nie je?eli chodzi o sanepid. Czytam ca?y ten temat i chcia?am si? z Wami podzieli? moimi spostrze?eniami i do?wiadczeniami oraz kolejny raz pokaza? absurdalno?? naszych przepisów.
Otó? 3 lata temu chcia?am zarejestrowa? dzia?alno?? "catering i wypiek domowych ciast i tortów". Oczywi?cie uda?am si? do sanepidu aby dowiedzie? si? o szczegó?y (mieszkam w swoim domu i chcia?am przystosowa? do tego celu kilka pomieszcze?). Niestety po wys?uchaniu pa? z sanepidu okaza?o si?, ?e musia?abym ca?kowicie przebudowa? mój budynek na co niestety nie mia?am ochoty i oczywi?cie finansów, poprostu absurd. Zacz??am si? zastanawia? jak to zrobi? ?eby jednak gotwa? i piec dla ludzi no i kto? mi popdpowiedzia? i tak zrobi?am. Zarejestrowa?am dzia?alno?? jako us?ugi gastronomiczne u klienta i tutaj by?a mi tylko potrzebna ksi??eczka sanepidowska. Nie jest wa?ne dla sanepidu w jakich warunkach u klienta b?d? przygotowywane te potrawy mo?na je nawet robi? w piwnicy a jak chce si? zrobi? to w domu to maj? takie wymogi, ?e g?owa ma?a. Prowadzilam dzia?alno?? przez 2 lata op?aca?am ma?y ZUS, teraz niestety musia?am zrezygnowa? z dzia?alno?ci poniewa? samo zap?acenie ZUSu mnie przerasta. I w ten w?a?nie sposób niszczy si? to co dobre i niestety ma?y przedsi?biorca nie ma miejsca na naszym rynku. To tyle co do naszych polskich przepisów.
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Jadeit
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 180



« Odpowiedz #41 : Maj 28, 2012, 12:27:37 »

Ksi??eczki sanepidowskie s? potrzebne zawsze. Co do uruchomienia takiej produkcji w domu jest z tym spory k?opot w?a?nie je?eli chodzi o sanepid. Czytam ca?y ten temat i chcia?am si? z Wami podzieli? moimi spostrze?eniami i do?wiadczeniami oraz kolejny raz pokaza? absurdalno?? naszych przepisów.
Otó? 3 lata temu chcia?am zarejestrowa? dzia?alno?? "catering i wypiek domowych ciast i tortów". Oczywi?cie uda?am si? do sanepidu aby dowiedzie? si? o szczegó?y (mieszkam w swoim domu i chcia?am przystosowa? do tego celu kilka pomieszcze?). Niestety po wys?uchaniu pa? z sanepidu okaza?o si?, ?e musia?abym ca?kowicie przebudowa? mój budynek na co niestety nie mia?am ochoty i oczywi?cie finansów, poprostu absurd. Zacz??am si? zastanawia? jak to zrobi? ?eby jednak gotwa? i piec dla ludzi no i kto? mi popdpowiedzia? i tak zrobi?am. Zarejestrowa?am dzia?alno?? jako us?ugi gastronomiczne u klienta i tutaj by?a mi tylko potrzebna ksi??eczka sanepidowska. Nie jest wa?ne dla sanepidu w jakich warunkach u klienta b?d? przygotowywane te potrawy mo?na je nawet robi? w piwnicy a jak chce si? zrobi? to w domu to maj? takie wymogi, ?e g?owa ma?a. Prowadzilam dzia?alno?? przez 2 lata op?aca?am ma?y ZUS, teraz niestety musia?am zrezygnowa? z dzia?alno?ci poniewa? samo zap?acenie ZUSu mnie przerasta. I w ten w?a?nie sposób niszczy si? to co dobre i niestety ma?y przedsi?biorca nie ma miejsca na naszym rynku. To tyle co do naszych polskich przepisów.
Strasznie deprymuj?ce. Ja te? dzisiaj do sanepidu dzwoni?am i nic tylko kl??. Zapyta?am jak si? zabra? do tematu za?o?enia takiego pieczenia na zamówienie. Lokal trzeba przystosowa? ok sobie my?l?, ale najpierw trzeba za?o?y? dzia?alno?? i z za?o?ona dzia?alno?ci? zrobi? projekt i rysunek technologiczny jak to sobie wyobra?am (tak powiedzia?a Pani) i oni to rozpatrz? i mo?e zatwierdz? i wtedy mog? robi?. Ale martwi mnie fakt ?e najpierw dzia?alno?? musz? za?o?y?. Czyli ju? zaczn? p?aci? np ZUS, a nie wiadomo jak d?ugo b?dzie trwa?o za?atwianie sanepidu.
Jeszcze próbuje tak sobie wypisa? co wszystko potrzebne by mi by?o, ?e zna? koszty sprz?tu jaki mi potrzebny (oprócz tego co ka?e sanepid mi kupi?).
piec, mikser typu kitchenAid, i akcesoria do stylu angielskiego (wiele ju? mam), formy z prawdziwego zdarzenia. Reszta to sk?adniki które jak mam zamówienie to kupuje.
Zastanawia mnie tylko fakt, ?e na takim interesie robionym legalnie nie zarobisz za wiele, ?eby starczy?o na op?aty wszystkie. Bo jednak torty s? na weekendy najcz??ciej i kiedy jestem sama ile jestem w stanie tego na weekend zrobi? do 4 -5 tortów góra zale?y od ozdób. Czy w takim razie ma to jaki? sens. A dalej ci?gn?? tego w domu nie chce bo mam stresa, ?e kto? podkabluje. eh co za kraj 
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #42 : Maj 28, 2012, 02:45:03 »

Jadeit rozumiem ci? doskonale i wcale si? nie dziwi?, ?e si? nad tym zastanawiasz i liczysz koszty, bo tak jak piszesz ZUS musisz p?aci? a nawet jak zrobisz wszystko jak sanepid ka?e to nie jest powiedziane, ?e tak od razu ci to odbor?  mo?e si? to rozci?gn?c w czasie niestety.
?ycz? ci powodzenia i wytrwa?o?ci w swoich zamiarach i trzymam za ciebie kciuki. Daj zna? jak ci to wszystko wysz?o. Pozdrawiam
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Natasza
?wie?y wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 2


« Odpowiedz #43 : Maj 31, 2012, 09:50:40 »

Te? si? zajmuj? pieczeniem ciast w domu. Szukam w necie przepisów, które to reguluj?. Du?o, naprawde duzo, zalezy od naszej umiejetno?ci interpretacji przepisów i ustaw.
Na dzie? dzieisjszy wiem tyle:

1. Najwieksze przest?pstwo w Polsce to oszuka? pa?stwo na podatku. Wieksze od gwa?tu i morderstwa. Serio.
Zatem, by piec ciasta legalnie, trzeba zarejestrowac dzia?alno?? w UM lub w UG, w zalezno?ci od miejsca dzialno?ci. Jest to banalnie prosta sprawa. Jesli pieczenie ciast jest jedyn? nasz? dzia?alno?ci? dochodow? i w ogóle jedynym ?ró?em dochodu, to bedziemy p?aci? ZUS. Od tego nie uciekniemy. Sami wybieramy spsób opodatkowania, wg uznania.

2. Jest kolosalna ró?nica mi?dzy pani? X, która piecze ciasto w domu lub w mieszkaniu, we w?asnej kuchni, a potem ta pani X sprzedaje swój wyrób za posrednictwem zaprzyja?nionego osiedlowego sklepiku, a pani? Y, która tez piecze ciasto w domowej kuchni, ale ciast nie rozprowadza w sklepiku i nie dozowi do klienta, i po ciasto nalezy si? zg?osic do niej osobicie. To nie s? dla senepidu dwie takie same sprawy! Pierwsz? z pa? obowi?zuj? przepisy sanepidu. Drug? ju? nie.

3. Przepisy mówi? tak:
ustawa z 25 sierpnia 2006r o bezpiecze?stwie ?ywno?ci i ?ywienia (t.j. Dz. U. 2010, Nr 136, poz. 914 z pó?n. zm.)

Art. 61. Pa?stwowy powiatowy inspektor sanitarny lub pa?stwowy graniczny inspektor sanitarny s? organami w?a?ciwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przed?u?ania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zak?adów, które:
1) produkuj? lub wprowadzaj? do obrotu ?ywno?? pochodzenia niezwierz?cego,
2) wprowadzaj? do obrotu produkty pochodzenia zwierz?cego, nieobj?tych urz?dow? kontrol? organów Inspekcji Weterynaryjnej,
3) produkuj? lub wprowadzaj? do obrotu ?ywno?? zawieraj?c? jednocze?nie ?rodki spo?ywcze pochodzenia niezwierz?cego i produkty pochodzenia zwierz?cego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporz?dzenia nr 853/2004, z zastrze?eniem art. 73 ust. 6,
4) dzia?aj? na rynku materia?ów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z ?ywno?ci?, w tym zak?adów prowadzonych przez podmioty zajmuj?ce si? recyklingiem
- w trybie i na zasadach okre?lonych w rozporz?dzeniu nr 852/2004 i rozporz?dzeniu nr 882/2004.

Art. 63. 1. Zak?ady, o których mowa w art. 61, mog? rozpocz?? dzia?alno?? po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach okre?lonych w ust. 2, po uzyskaniu wpisu do rejestru zak?adów.
1a. Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu dzia?aj?cego na rynku spo?ywczym prowadz?cego zak?ad.
2. Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:
1) dzia?alno?ci w zakresie dostaw bezpo?rednich;
2) urz?dze? dystrybucyjnych do sprzeda?y ?ywno?ci;
3) obiektów lub urz?dze? ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia dzia?alno?ci gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu ?ywno?ci? w innym pa?stwie cz?onkowskim Unii Europejskiej;
4) gospodarstw agroturystycznych;
5) podmiotów prowadz?cych dzia?alno?? w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodz?cych z upraw w?asnych w ilo?ci mniejszej ni? 1 000 hl w ci?gu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami okre?lonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych okre?lonych przepisami prawa farmaceutycznego;
7) sklepów zielarskich;
 przedsi?biorców prowadz?cych sprzeda? detaliczn? innych ni? ?rodki spo?ywcze produktów oraz wprowadzaj?cych do obrotu ?rodki spo?ywcze opakowane, trwa?e mikrobiologicznie;
9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów dzia?aj?cych na rynku spo?ywczym;
10) zak?adów prowadz?cych dzia?alno?? gospodarcz? w zakresie po?rednictwa w sprzeda?y ?ywno?ci "na odleg?o??" (sprzeda?y wysy?kowej), w tym sprzeda?y przez Internet;
11) zak?adów dzia?aj?cych na rynku materia?ów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z ?ywno?ci?, w tym zak?adów prowadzonych przez podmioty zajmuj?ce si? recyklingiem;
12) podmiotów dzia?aj?cych na rynku spo?ywczym prowadz?cych produkcj? pierwotn?

I wszystko wydaje si? by? jasne. W?asnie dzieki tym przepisom jedna z dziewczyn tu piszacych mog?a piec ciasta legalnie, maj?c w dzia?alno?ci zapis "pieczenie u klenta w domu". Jesli pieczesz we wlasnym domu i masz indywidalnego klienta, który odbiera od ciebie produkt bezposrednio, omijaj?c sklepiki i cukiernie, masz czyste r?ce i czyste sumienie. I jeste?, wg rozumienia tych przepisów, w zgodzie z prawem. Musisz si? jedynie opodatkowa?. Ja bym jeszcze dodakowo wyrobi?a ksi?zeczk? sanepidowsk?.

Proste, nie?
Zapisane
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #44 : Maj 31, 2012, 10:48:12 »

Musisz si? opodatkowa?, p?aci? ZUS i ksi??eczk? te? nale?y mie?.
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC