Zwa?ona masa budyniowa- po czym j? pozna???
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwa?ona masa budyniowa- po czym j? pozna???  (Przeczytany 24568 razy)
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemno??!


WWW
« : Listopad 08, 2010, 08:55:50 »

Czuj? si? jak kompletna idiotka. Ostatnio przygotowywa?am mas? budyniow? z 1 kostki mas?a, 1/2 kostki margaryny i budyniu kakaowego, ugotowanego na 750 ml mleka. Wg mnie masa wysz?a ok, wszystkie sk?adniki mia?y tak? sam? temperatur?, budy? wkr?ca?am w t?uszcz stopniowo. Jakie by?o moje zdziwienie, kiedy kole?anka, oceniaj?c moje dzie?o stwierdzi?a, ?e masa jest zwa?ona i nie nadaje si? do prze?o?enia tortu. Ja niczego takiego nie zauwa?y?am, chyba nie wiem po prostu, jak wygl?da zwa?ona masa budyniowa. Przyznam szczerze, ?e jej nie próbowa?am, czy jest ró?nica w smaku? Czy tylko w wygl?dzie/konsystencji? Po raz pierwszy spotka?am si? z takim zarzutem. Jak odró?ni? mas? zwa?on? od dobrej?
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2010, 07:00:17 »

Masa jest zwa?ona gdy t?uszcz oddziela si? od reszty i wygl?da jak serwatka(nie wiem czy dobrze to wyt?umaczy?am:) )
Ja zawsze robi? masy budyniowe i nie pami?tam kiedy ostatnio mi sie jaki? krem zwa?y?
A robi? tak-
-na litr budyniu daje 2mas?a 200g ka?de i kostk? margaryny Kasia lub Palma z Murzynkiem innych nie u?ywam.
-budy? gotuje swój te z torebek smakuj? chemi? i czu? w ustach proszek(m?k?) po ugotowaniu wa?ne by nie by? za rzadki bo od tego te? pó?niej zale?y konsystencja kremu
-mas?o i marg.mam zawsze mi?kkie(nie myli? ciapa ) i dodaj? do zimnego ugotowanego stosunkowo wcze?niej budyniu(bardzo zimny tez nie mo?e by? bo wtedy d?ugo ??czy si? z t?uszczem,najlepiej ciut wcze?niej wyci?gn?c go z lodówki)
-najpierw chwil? rozcieram mas?o,nastepnie dodaje marg.wyci?gam to z miksera i wrzucam budy?,roztrzepuj? go tylko chwil? i dodaje t?uszcz.wtedy ucieram juz na gotow? mas?.
W razie gdyby rzeczywi?cie krem si? zwa?y? to mam na to sposób-stawiam misk? nad par? i chwile rozgrzewam,a potem ucieram mikserem a? wszystko sie po??czy.
Mam nadzi?je ?e pomog?am:)Pozdrawiam.
Zapisane

W ?yciu najwa?niejsze jest,by ka?dy mia? swojego Orzeszka:P
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemno??!


WWW
« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2010, 08:24:13 »

Ja si? nas?ucha?am, ?e przede wszystkim t?uszcz i budy? musz? by? w jednakowej temperaturze, wi?c je?li przek?adam tort rano (np. o 10.00), to pó?no wieczorem gotuj? budy? i wstawiam go do lodówki. Wyjmuj? za to mas?o i margaryn? na blat, ?eby si? ogrza?a. Zazwyczaj w nocy wstaj? kilka razy, za którym? razem wyci?gam budy? z lodówki. I on czeka sobie razem z t?uszczem do rana. Czy?bym robi?a mas? z "za ciep?ych" sk?adników?
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2010, 05:22:39 »

nie je?li jest tak jak mówisz to wszytsko powinno sie zgadzac i mie? podobne temperaturu.Co innego gdyby mas?o by?o tak ,,ciapkowate''?e rozp?ywa?o sie w r?kach a budyn wyj?ty prosto z lodówki,wtedy mog?o by si? co? zwa?yc.
ja budy? gotuj? wieczorem jak odparuje wstawiam do lodówki.Krem robi? na drugi dzien wieczorem gdy wróc? z pracy czyli o 16-17 tylko oko?o po?udnia dzwonie do dobrych duszków w domu ?eby mi budy? wyci?gn??y z lodówki:)
T?uszcz trzymam w szafce bo i tak jest teraz ch?odno to nic mu sie dzieje.i w sumie tyle.
a jak z budyniem mo?e jest rzadki napisz jakie masz proporcje mo?e to jest przyczyna?
Zapisane

W ?yciu najwa?niejsze jest,by ka?dy mia? swojego Orzeszka:P
domowedelicje
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 37


Robienie tortów to prawdziwa przyjemno??!


WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2010, 10:31:49 »

W tym przypadku pewnie budy? by? jednak za rzadki... Robi?am "gotowca" z torebki, powinnam by?a dosypa? wi?cej m?ki pszennej (oprócz budyniu z torebki), ale akurat mi zabrak?o, dosypa?am troch? kukurydzianej, ale to chyba jednak nie to samo. Problem polega na tym, ze ja NIE ZAUWA?Y?AM, ?e masa jest zwa?ona. Jak dla mnie wszystko by?o OK. Troch? mnie to przera?a, bo jak mam naprawi? b??d, skoro nie mam ?wiadomo?ci jego powstania... Zwa?ona masa jest jako? inna w smaku, czy chodzi tylko o konsystencj??
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2010, 07:35:25 »

W smaku nie ma ?adnej ró?nicy:)
Chodzi tylko o konsystencj?(czujesz w ustach takie drobinki kremu nie wiem naprawde jak to wyt?umaczy? próbuj?c krem czy nawet bior?c go na ?y?eczk? widzisz ?e jest g?adki ?adnie po??czony nie ma oddzielonego t?uszczu od reszty .Wygl?d a jak zsiad?e mleko które sta?o w cieple i zrobi?a si? serwatka;)
Tak jak pisa?am taki krem da sie uratowac-http://www.przepysznie.pl/porady/porady_kuchenne/zwazony_krem_do_ciasta
Je?li Ty nic nie zauwa?y?a? to pewnie Twojej kole?ance cos si? przewidzia?o lub po prostu chcia?a zasia? troch? zam?tu do Twojej pracy bo naprawde zwa?onego kremu by? nie przeoczy?a.Zapewniam
Zapisane

W ?yciu najwa?niejsze jest,by ka?dy mia? swojego Orzeszka:P
Jagoda B
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 94


« Odpowiedz #6 : Marzec 13, 2012, 02:21:19 »

Sama nie wiem co robi? ?le masa budyniowa dobra nic nie wida? ?e zwa?ona dopiero jak dam barwnika (a tort ju? jest prze?o?ony) i chc? zrobi? np.listki widz? kropeczki barwnika i nie wiem czy ?le wymiesza?am barwnik ?elowy czy po prostu masa by?a zwa?ona
Zapisane
cos.slodkiego
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 55



« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2012, 01:26:02 »

te? tak mam, dodam barwnik i wida? wtedy strukture kremu budyniowego, ktory nie jest tak g?adziutki jak maslo niestety, co nie oznacza, ?e jest on zwa?ony (zwa?yl mi sie kiedy? i nie da sie tego przeoczyc;)
Zapisane
Conena
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 63


« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2012, 09:11:18 »

Mialam ostatnio to watpliwe szczescie:( wszystko bylo ok do pewnego momentu. Mieszam sobie i nagle widze rozwarstwienie. Panika. Pedze ratowac. Najpierw podgrzewanie. Niby ok ale krem jest plynny. Wstawilam do lodowki. Po 3 godzinach nadal to samo. Koszmar, bo tort czeka na zrobienie. Dodalam zelatyny i znowu do lodowki. PO ok godzinie konsystencja ta sama. Zrezygnowalam i zrobilam inny a ten zostal w miseczce. Na drugi dzien zagladam do tego kremu i rewelacja:) Co prawda do tortu go nie dalam ale upieklam dzieciakom biszkopt i zjadly ze smakiem.
Nie da sie przeoczyc zwazonego kremu.
Zapisane
Ma?gosia76
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 436



« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2012, 06:30:08 »

Mi dzisiaj przytrafi?o si? dok?adnie to samo i co ciekawe robi?am dwa kremy budyniowe jeden waniliowy do ?rodka tortu i ten by? super potem przysz?a pora na drugi czekoladowy no i pech masa si? zwa?y?a Smutny i na pewno nie da si? tego nie zauwa?y? ju? chcia?am wpa?? w panik? ale sobie przypomnia?am ?e co? na forum o tym czyta?am no i biegiem do komputera dzi?ki waszym radom chyba t? mas? uratowa?am podgrza?am w k?pieli wodnej i pi?knie si? wszystko po??czy?o niestety mas? zrobi?a si? rzadka a mia?am ni? robi? futerko do misia ,teraz czeka sobie w lodówce daje jej jeszcze szans? mo?e do jutra zg?stnieje,jak nie to b?d? szybko musia?a co? wymy?li? mo?e wypróbuj? sposób z ?elatyn? na razie cierpliwie czekam no i dzi?kuj? za cenne rady Chichot
Zapisane

Ma?gosia
wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2012, 07:34:37 »

mnie te? si? masa budyniowa kiedy? zwa?y?a ale wstawi?am j? do lodówki sch?odzi?am (nie pami?tam ile czasu) i po wyj?ciu z lodówki jeszcze raz mikserem zmiksowa?am, wysz?a puszyta
teraz robi? budy? sama ale wcze?niej robi?am z kupionego budyniu w torebce i zauwa?y?am, ?e budy? budyniowi nie równy, np. budy? z biedronki ugotowany w/g przepisu jest za rzadki niestety
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
anulkanpl
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 480



WWW
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2012, 07:47:44 »

Te? mi si? zdarza niestety zwarzy? mas? budyniow? Smutny Lepszy do masy jest budy? "swojski"a jak robi? ten z torebki to dodaj? 2,3 ?y?ki m?ki ?eby by? g?stszy
Zapisane

Anna
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 369


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #12 : Czerwiec 09, 2012, 08:19:16 »

ja ostatnio gotowa?am 7l budyniu na torciki Komunijne i ze zm?czenia chyba da?am za ma?o m?ki Smutny eh ile ja si? nam?czy?am,kiedy ka?da porcja kremu zacz??a mi sie wa?y?! Smutny nikomu tego nie ?ycz?
misk? nad par? i uciera?am mikserem jednocze?nie podgrzewaj?c.gdy zrobi?a si? za rzadka wstawi?am na godzin?-dwie do lodówki lub na pó? godziny do zamra?alnika,i znowu pod mikser.i wysz?a puszysta jak nigdy:))
Zapisane

W ?yciu najwa?niejsze jest,by ka?dy mia? swojego Orzeszka:P
majka2203
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


www.tortymajki.blogspot.com


« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2012, 11:48:37 »

Te? mi si? zdarzy? ale podro?a?am w mikrofali, wywieszam mikserem i by? dobry.
Zapisane
Ma?gosia76
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 436



« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2012, 07:58:56 »

Ja w?a?nie robi?am na domowym budyniu z przepisu SZyszuni i sama niewiem co sknoci?am ?e masa czekoladowa si? zwa?y?a teraz patrze do lodówki jest ok ale chyba w?oski nie wyjd? takie jak chcia?am ,bo konsystencja troszeczk? za s?abo trzyma form?,sama nie wiem czy wkr?ci? tam jeszcze troch? mas?a czy spróbowa? z ?elatyn? szkoda mi tej masy,bo wysz?a pyszna w ostateczno?ci jak nic nie b?dzie chcia?o wyj?? to po prostu tego mi?ka obsmaruj? t? mas? roczniak si? chyba nie obrazi ;)mo?e macie jakie? sposoby ?eby t? mas? zag??ci? Co?
Zapisane

Ma?gosia
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC