Porcjowanie tortu
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Porcjowanie tortu  (Przeczytany 7205 razy)
Megi77
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 19



« : Lipiec 08, 2010, 07:26:33 »

Ja mam zawsze z tym problem, jaką cę wybrać na daną liczbę gości. Pomóżcie....
Chodzi mi o konkretne przykłady - jaka średnica cy do jakiej ilości osób.
Pewnie wiecie to już z doświadczenia  Uśmiech
Na pewno inaczej się porcjuje tort okrągły, a inaczej tort w nie typowym kształcie.

Wiadomo, że miłośnicy słodkości mogą każdą wielkość tortu podzielić na pół Uśmiech

Z góry dziękuję za info
Zapisane
basia1964
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 107



« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2010, 08:30:51 »

W książce Rachel Brown "Podstawy Stylu Angielskiego" jest rozdział porcjowanie ciast. I tak: biszkopty okrągłe 13cm-8 porcji, 15cm-12, 18cm-18, 20cm-24, 23cm-32, 25cm-42, 28cm-50, 30cm-61, 36cm-72, 41cm-98. Chciałam zwrócić uwagę że aby otrzymać tyle kawałków nie kroimy w trójkąty tylko w kratkę. Jeżeli masz ciasto kwadratowe to odpowiednio 13cm-12, 15cm-18, 18cm-24, 20cm-32, 20cm-32, 23cm-42, 25cm-50, 28cm-61, 30cm-72, 36cm-98, 41cm-128. Podałam Ci wszystko według książki.
Zapisane

basia1964
basia19
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 134



« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2010, 09:17:42 »

A ja okrągły tort zawsze kroję w trójkąty, tylko najpierw na samym środku literatką wycinam kółko i potem już można wycinać trójkąty. W ten sposób można z tortu wyciąć bardzo dużo kawałków. Kiedyś widziałam jak wyglądał tort pokrojony w kratkę, wszystko się rozwalało i rozlatywało, no ale może ten kto kroił źle to zrobił, ja wolę tradycyjnie w trójkąty.
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2010, 12:14:37 »

Średnio bierze sie ok 100 -150g tortu na osobe. Tak tez przeliczam .
Ale kawałek kawałkowi nie równy ( masa, owoce, zdobienia)
Z cy o srednicy 18 wyjdzie ok 12-15 kawałków ( to zależy jak kto kroi)
Zmieniajac srednice cy do któregos momentu, kawałki sa tylko dłuzsze ale za to cieniej mozna kroic. Z cy o  średnicy 26 cm mozna wykroic juz o 5 porcji wiecej ( conajmniej). Z prostokątnej blaszki, tej tradycyjnej, wyjdzie juz ponad 30 porcji.

Ja stosuje przelicznik wagowy jest wygodniejszy.
Zapisane
Alll
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 38



« Odpowiedz #4 : Lipiec 11, 2010, 06:51:17 »

Zapytano mnie jak kroić tort lalkę. Sama nie wiedziałam.
Ponieważ tort miał podwójne warstwy powiedziałam żeby dzielić porcję na pół Uśmiech
Zapisane
Ritmusia
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 56



« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2010, 11:56:38 »

z tymi porcjami to zalezy kto jaki kawalek sobie ukroi.....znam takich co z 20 cm na pol zjadali :-)
Zapisane
aga73
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2010, 12:14:47 »

Basiu wiem, ze piszesz wg książki ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić 42 kawałki z tortu o średnicy 25cm!!!
Ja stosuję przelicznuik wagowy około 12 dkg na osobę. i tak np na 3o osób piekę 4kg do 20 osób 2,5kg - taki robię najczęściej. Na 25 osób 3kg. Na 50 osób 6,5kg itd
Zapisane
basia1964
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 107



« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2010, 03:02:42 »

Wiem, wiem Aguniu, nawet na rysunku wyglądało to jak szatkownica, dlatego właśnie napisałam "według książki". Duży uśmiech
Zapisane

basia1964
majka781
Świeży wypiek :)


Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 3


« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2011, 02:09:16 »

z tymi porcjami to zalezy kto jaki kawalek sobie ukroi.....znam takich co z 20 cm na pol zjadali :-)

taki tort lalkę, to w ogóle szkoda pokroić Mrugnięcie
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2011, 02:50:57 »

Tort o średnicy 22 cm ważący ok 2 kg spokojnie można pokroić na 24 porcję.
Kroimy na 4 części. Później pośrodku tortu wycinamy kółko i mamy z niego 4 porcję. Pozostałe 4 kawałki kroimy każdy na 5 części. Ładnie wygląda i nic się nie rozpada.
Podobnie promieniście z zastosowaniem 2 kół w środku można większe torty pokroić odpowiednio na 44 i 60 porcji.
Zapisane
Wikucha
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35


http://slodko-papierowy-swiat-wikuchy.blogspot.com


WWW
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2011, 12:38:16 »

Tort o średnicy 22 cm ważący ok 2 kg spokojnie można pokroić na 24 porcję.
Kroimy na 4 części. Później pośrodku tortu wycinamy kółko i mamy z niego 4 porcję. Pozostałe 4 kawałki kroimy każdy na 5 części. Ładnie wygląda i nic się nie rozpada.
Podobnie promieniście z zastosowaniem 2 kół w środku można większe torty pokroić odpowiednio na 44 i 60 porcji.

BoBig czyli tort kwadratowy o bokach 24cm. starczy mi spokojnie na 25osób czy powinnam zrobić jeszcze piętro???
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2011, 12:34:12 »

Jak pokroisz go 3X9 to będziesz miała 27 kawałków o rozmiarach 8 cm na 2,6 cm.
Narysuj sobie ten kawałek to będziesz wiedziała czy ta wielkość porcji jest dla ciebie ok.
Zapisane
Wikucha
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35


http://slodko-papierowy-swiat-wikuchy.blogspot.com


WWW
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2011, 09:44:14 »

Jak pokroisz go 3X9 to będziesz miała 27 kawałków o rozmiarach 8 cm na 2,6 cm.
Narysuj sobie ten kawałek to będziesz wiedziała czy ta wielkość porcji jest dla ciebie ok.


kurde nie wpadła bym na to żeby kwadratowy tort kroić w prostokątne kawałki!!! Muszę sobie pudełeczko o tych wymiarach zrobić bo tak na płasko to nie będę umiała ocenić czy mi styknie....
Zapisane
kataszyna
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 659



« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2011, 07:34:18 »

ja nie wpadłabym na to, jak kroić takie wielkie okrągłe ciacho Mrugnięcie  sposób z okręgami jest super!
Zapisane
BoBig
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 154


« Odpowiedz #14 : Kwiecień 24, 2011, 09:06:57 »

Ależ proszę bardzo. Jak będę wiedział to zawsze pomogę.
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC