Op?atek na tort
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Op?atek na tort  (Przeczytany 19738 razy)
Benia_1987
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35



« : Maj 17, 2012, 05:57:02 »

Witam. Nie wiem czy ten temat by? ju? gdzie? poruszany. Nie zd??y?am wszystkiego przejrze?, a temat jest bardzo PILNY!!! Mam zamówienie na tort komunijny w kszta?cie otwartej ksi?gi. Pani za?yczy?a sobie i przynios?a mi zdj?cie na op?atku. Nigdy wcze?niej z czym? takim nie pracowa?am! Na instrukcji do op?atka napisane jest, ?e trudno na?o?y? go na masy plastyczne. Czy rzeczywi?cie? Jak wy to robi?y?cie? Czy trzyma si? on na masie cukrowej? Napisane jest, ?e musi nawilgn?? przed krojeniem. Co pod niego dawa?y?cie? Czy przyklejacie go klejem cukrowym, czy mo?e na?o?y? go prosto na bit? ?mietan?? Czy mo?na zrobi? to w pi?tek, skoro komunia jest w niedziel?, a tort b?dzie odbierany w sobot?? Boj? si?, ?e op?atek si? pomarszczy. B?agam pomó?cie!!!
Zapisane

Moja S?odka Pasja
Majka93
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 152



WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2012, 06:55:25 »

podobny temat-moze Ci pomoze.
http://tortolandia.freshsite.pl/general-discussion/zel-na-oplatek/
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 1038


« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2012, 07:23:27 »

Ja op?atki k?ad? na ?mietan? i nigdy problemu nie mia?am. Zastanawiam si? tylko dlaczego tak si? z tym tortem spieszysz. Piszesz, ?e tort b?dzie odbierany w sobot?, ale nie sadz?, ?e skoro ?wit. Op?atek po na?o?eniu na tort zaczyna si? troszk? marszczy?, ale po ok 2 godzinach znowu si? prostuje. Wystarczy tort sko?czy? kilka godzin przed wydaniem.
Zapisane
giokonda
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 128



WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2012, 07:32:01 »

Benia klej cukrowy odpada. Ja k?ad? op?atek na bit? ?mietan? ale s?ysza?am ?e mo?na równie? na inne kremy. Chodzi o to by op?atek wch?on?? wilgo? ( czyli po prostu namók?)i da? si? potem pokroi?. W pierwszej chwili po na?o?eniu op?atek si? marszczy, jednak w miar? jak dalej nasi?ka to sam si? prostuje. U?ycie kleju mo?e spowodowa?, ?e si? pomarszczy a nie b?dzie móg? wyci?gn?? wi?cej wilgoci ?eby si? wyprostowa?. Poza tym na pewno nie da si? pokroi?. Widzia?am w sprzeda?y mas? cukrow? do nadruku, któr? si? k?adzie na torty ob?o?one mas? ale jest strasznie droga no i trzeba samemu drukowa? bo nie widzia?am gotowców do kupienia. Je?li tort ma by? z mas? cukrow? to jest jedno wyj?cie- posmarowa? wierzch tortu kremem ma?lanym i na to po?o?y? op?atek. Wtedy ani masa si? nie rozpu?ci a op?atek ?adnie si? przyklei i namoknie. Mo?e jakie? rady znajdziesz w temacie, który podes?a?a Majka bo ja go jeszcze nie czyta?am. Pozdrawiam.
Zapisane



wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 692



« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2012, 10:03:35 »

Benia op?atki nie nadaj? si? do k?adzenia bezpo?rednio na mas? cukrow?. Ja jak robi? torty z op?atkami zawsze k?ad? op?atek na ?mietan? ze stabilizatorem bo takiej u?ywam zawsze do przek?adania tortów. Tak jak poprzedniczki napisa?y po na?o?eniu op?atek si? troch? marszczy ale nie wyg?adzaj go on si? sam wyprostuje i jak nawilgnie dostanie bardziej wyrazistych kolorów. Je?eli tort ma by? na komuni? w niedziel? a w sobot? ma zosta? odebrany mo?esz sobie w pi?tek wszystko przygotowa? bez k?adzenia op?atka (prze?o?y? tort, wyg?adzi? boki) a 2-3 godziny przed odebraniem tortu tylko po?o?y? op?atek o wyko?czy? dekoracj?. Ja nigdy nie smaruj? tym ?elem do op?atków i te? ?adnie wygl?da.
Napewno sobie poradzisz i wyjdzie ?wietnie.
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Benia_1987
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35



« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2012, 06:46:02 »

Dzi?kuje Wam za pomoc. Martynkaa spiesz? si? dlatego, ?e klientka przyjedzie po niego ok 12, a ja rano jestem w szkole wi?c w pi?tek wieczorem musi on by? ju? gotowy... Chyba ?e zerw? si? skoro ?wit i go sko?cz??
Teraz tylko nie wiem jak go ozdobi?? Przecie? masa cukrowa sie rozpuszcza pod wp?ywem bitej ?mietany? Czy moze op?tek b?dzie tak? "barier?" przed rozpuszczeniem??
Zapisane

Moja S?odka Pasja
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC