Opłatek na tort
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Opłatek na tort  (Przeczytany 7836 razy)
Benia_1987
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35



« : Maj 17, 2012, 07:57:02 »

Witam. Nie wiem czy ten temat był już gdzieś poruszany. Nie zdążyłam wszystkiego przejrzeć, a temat jest bardzo PILNY!!! Mam zamówienie na tort komunijny w kształcie otwartej księgi. Pani zażyczyła sobie i przyniosła mi zdjęcie na opłatku. Nigdy wcześniej z czymś takim nie pracowałam! Na instrukcji do opłatka napisane jest, że trudno nałożyć go na masy plastyczne. Czy rzeczywiście? Jak wy to robiłyście? Czy trzyma się on na masie cukrowej? Napisane jest, że musi nawilgnąć przed krojeniem. Co pod niego dawałyście? Czy przyklejacie go klejem cukrowym, czy może nałożyć go prosto na bitą śmietanę? Czy można zrobić to w piątek, skoro komunia jest w niedzielę, a tort będzie odbierany w sobotę? Boję się, że opłatek się pomarszczy. Błagam pomóżcie!!!
Zapisane

Moja Słodka Pasja Uśmiech
Majka93
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 152



WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2012, 08:55:25 »

podobny temat-moze Ci pomoze.
http://tortolandia.freshsite.pl/general-discussion/zel-na-oplatek/
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 957


« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2012, 09:23:27 »

Ja opłatki kładę na śmietanę i nigdy problemu nie miałam. Zastanawiam się tylko dlaczego tak się z tym tortem spieszysz. Piszesz, że tort będzie odbierany w sobotę, ale nie sadzę, że skoro świt. Opłatek po nałożeniu na tort zaczyna się troszkę marszczyć, ale po ok 2 godzinach znowu się prostuje. Wystarczy tort skończyć kilka godzin przed wydaniem.
Zapisane
giokonda
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 128



WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2012, 09:32:01 »

Benia klej cukrowy odpada. Ja kładę opłatek na bitą śmietanę ale słyszałam że można również na inne kremy. Chodzi o to by opłatek wchłonął wilgoć ( czyli po prostu namókł)i dał się potem pokroić. W pierwszej chwili po nałożeniu opłatek się marszczy, jednak w miarę jak dalej nasiąka to sam się prostuje. Użycie kleju może spowodować, że się pomarszczy a nie będzie mógł wyciągnąć więcej wilgoci żeby się wyprostować. Poza tym na pewno nie da się pokroić. Widziałam w sprzedaży masę cukrową do nadruku, którą się kładzie na torty obłożone masą ale jest strasznie droga no i trzeba samemu drukować bo nie widziałam gotowców do kupienia. Jeśli tort ma być z masą cukrową to jest jedno wyjście- posmarować wierzch tortu kremem maślanym i na to położyć opłatek. Wtedy ani masa się nie rozpuści a opłatek ładnie się przyklei i namoknie. Może jakieś rady znajdziesz w temacie, który podesłała Majka bo ja go jeszcze nie czytałam. Pozdrawiam.
Zapisane



wiolina
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 691



« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2012, 12:03:35 »

Benia opłatki nie nadają się do kładzenia bezpośrednio na masę cukrową. Ja jak robię torty z opłatkami zawsze kładę opłatek na śmietanę ze stabilizatorem bo takiej używam zawsze do przekładania tortów. Tak jak poprzedniczki napisały po nałożeniu opłatek się trochę marszczy ale nie wygładzaj go on się sam wyprostuje i jak nawilgnie dostanie bardziej wyrazistych kolorów. Jeżeli tort ma być na komunię w niedzielę a w sobotę ma zostać odebrany możesz sobie w piątek wszystko przygotować bez kładzenia opłatka (przełożyć tort, wygładzić boki) a 2-3 godziny przed odebraniem tortu tylko położyć opłatek o wykończyć dekoracją. Ja nigdy nie smaruję tym żelem do opłatków i też ładnie wygląda.
Napewno sobie poradzisz i wyjdzie świetnie.
Zapisane

Rozkosz dla Twojego podniebienia
Benia_1987
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 35



« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2012, 08:46:02 »

Dziękuje Wam za pomoc. Martynkaa spieszę się dlatego, że klientka przyjedzie po niego ok 12, a ja rano jestem w szkole więc w piątek wieczorem musi on być już gotowy... Chyba że zerwę się skoro świt i go skończę?
Teraz tylko nie wiem jak go ozdobić? Przecież masa cukrowa sie rozpuszcza pod wpływem bitej śmietany? Czy moze opłtek będzie taką "barierą" przed rozpuszczeniem??
Zapisane

Moja Słodka Pasja Uśmiech
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC