Kolor czarny i czerwony - jak najlepiej uzyskac
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolor czarny i czerwony - jak najlepiej uzyskac  (Przeczytany 20552 razy)
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« : Maj 24, 2010, 01:55:49 »

Witam,

jesli chce uzyskac ladny kolor czerwony lub czarny, zazwyczaj "maluje" mase, uzywam barwnikow wiltona, z innymi nei mam doswiadczenia, o ile jestem zadowolona z efektow jakie daja w przypadku innych kolorow, to z tych dwoch nie potrafie uzyskac ladnych intensywnych kolorow... Moze macie jakies rady? Zmiana barwnikow na przyklad.. Jesli tak, to na jakie?


Pozdrawiam.
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2010, 02:26:56 »

Je?li chodzi o czerwony kolor np. Zygzak , to do masy zu?ywam nawet 1/3 opakowania barwnika ?eby uzyska? g??boki czerwony. Nie polecam czerwonego barwnika z Wiltona o nazwie RED (NO TASTE) - czyli bez smaku, poniewa? tego to trzeba da? ca?y pojemnik ?eby uzyska? g??bok? czerwie?.
Barwnik troche rozrzedza mas? ale dodaj? wtedy cukru pudru. Wiem ?e dobre efekty s? tez poprzez areograf tyle ?e to juz dro?sza sprawa a po drugie do niego trzeba u?y? specjalnych barwników które s? drogie.

Natomiast z czarnym kolorem jest problem, na opakowaniu barwnika z Wiltona jest napisane ?e aby uzyska? czer? nale?y najpierw zabarwic mas? na br?z a pó?niej dopiero doda? czarnego - z tym ?e ja nie próbowa?am tego sposobu.

Czarne kr??ki na moim weselnym torcie obk?ada?am lukrem plastycznym .
Mimo ?e mia?am z?e do?wiadczenia z nim wcze?niej, zaryzykowa?am jeszcze raz.
Kiedy? gdy po raz pierwszy robilam tort na chrzciny, stwierdzi?am ?e zrobi? taki super i kupi?am ekri lukier plastyczny na pokrycie tortu i... mimo ?e pokry?am tort mas? ma?lan? ( tak mi si? wtedy wydawa?o) lukier zacz?? topnie? w oczach !! Szok
Wi?c teraz ob?o?y?am kr??ki najpierw "nasza" mas? cukrow? a pózniej dopiero lukrem.
On jest bardzo delikatny ale si? uda?o. Do drobnych dekoracji jest ok.
Ma?o tego u?y?am go do zrobienia ró?- do lukru wgniot?am wcze?niej proszku cmc i bylo super !
Teraz gwoli wyja?nienia dla co poniektórych..
Raz by?am zganiona tu na forum ?e nie ma czego? takiego jak lukier plastyczny - z tym ?e pod tak? nazw? jest sprzedawany w kilku sklepach internetowych.


Zapisane
aga73
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 86



« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2010, 03:56:25 »

Czerwony mo?na uzyska?bez problemu tylko trzeba go sporo doda? tak jak pisala Joasia.

Natomiast z czarnym jest du?y problem. I podobnie jak Joannakupuj? gotowa mas? Regalice. Tak? w?asnie u?y?am robi?c p?yt? analogow?na torciku z DJem. S?ysza?am od do?wiadczonego cukiernika, ?e czarny mo?na uzyska? stosuj?c tabletki w?glowe:) Wiecie te na rozwolnienie:) Alenie próbowa?am tego:)

Asiu te barwniki do aerografa s? dosy? drogie ale sa bardzo wydajne. Ale czarny tez trudno usyska? bo ca?y czas wychodzi granat. Trzeba kilka warstw ?eby uzyska? czer? jak np na moim torcie z napojem energetycznym.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 04:20:12 »

jogalanna mam takei doswiadczenia wlasnie jak Ty.... myslalam, ze jest cos co uchroni mnie przed dawaniem takiej ilosci barwnika.. malo to to nie jest ten czerwony bezsmakowy mam w zestawie wiltona 12kolorowym i rzeczywiscie porazka.....

podpisuje sie rowniez pod lukrem plastycznym tak jest sprzedawany w jednym ze sklepow i taka nazwa pewnie wiele z nas przyjelo.. ja mowie osobiscie masa, bo tak przyjelam z przepisu dorotyxx

aeograf.. coz.. poki co pozostaje w sferze moich marzen
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 07:31:54 »

Witam,

jesli chce uzyskac ladny kolor czerwony lub czarny, zazwyczaj "maluje" mase, uzywam barwnikow wiltona, z innymi nei mam doswiadczenia, o ile jestem zadowolona z efektow jakie daja w przypadku innych kolorow, to z tych dwoch nie potrafie uzyskac ladnych intensywnych kolorow... Moze macie jakies rady? Zmiana barwnikow na przyklad.. Jesli tak, to na jakie?


Pozdrawiam.


Je?li chcesz uzyska? ?adne,intensywne kolory to radz? poszuka? w swoim mie?cie hurtowni,w której zaopatruj? si? cukiernie.
Tam znajdziesz profesjonalne barwniki w proszku.S? bardzo wydajne i dzi?ki niewielkiej ilo?ci barwnika uzyskasz intensywne kolory.Popro? o podstawowe kolory:
-czerwie? koszenilowa,
-ziele? cukrowa,
-indygotyna (niebieski),
-?ó?cie? pomara?czowa,

Co do czarnego.
Zamówi?am kruczo czarny barwnik.Dam zna? czy faktycznie jest lepszy od tego,którego u?ywa?am do tej pory.

?ciskam!
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2010, 07:51:16 »

niestety u mnie taka hurtownia prowadzi tylko sprzedaz hurtowa :/
ale moze poszukam w rodzinnych bardziej cywilizowanych stronach

dziekuje
Zapisane
aga73
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 86



« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2010, 11:00:24 »

mam czarny w proszku i wychodzi granat:(
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2010, 07:16:46 »

na zdjeciach jogalanny z targow znalazlam jak Pani Malgosia barwi mase na czarno barwnikiem w proszku.... szkoda, ze zdjecia nie potrafia mowic


a ten kruczo czarny, o ktorym pisze dorota, to chyba z all i w pascie.. taki przynajmniej tam widze.. czekam na opinie...
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2010, 08:10:23 »

Tak sytris- na targach Pani ma?gosia barwi?a mas? czarnym proszkiem nak?adaj?c go ju? na rozwa?kowan? mas? (to te nowe barwniki które u?ywa si? w?a?nie w taki sposób).
Tyle ?e wydaje mi si? ?e, ?eby zabarwic mas? na pokrycie ?redniego tortu  to trzeba jednego opakowania barwnika w proszku.
Nie mam z nim do?wiadczenia ale wydaje mi si? ?e tak po?o?ony barwnik brudzi?by wszystko inne. Dlatego ja postanowi?am do weselnego uzyc gotowego lukru plastycznego bo mia?am gwarancje ze py? nie pobrudzi mi bia?ych kr??ków a po drugie to by?a ta?sza opcja.

A i jeszcze jedno. Kolor tego czarnego przy u?yciu tych nowych barwników w proszku to czarny matowy.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2010, 09:04:49 »

o tym brudzeniu dokladnie to samo pomyslalam ogladajac zdjecie.. dlatego w tym wiekszym szoku bylam, ze wszystko jest tak czysciutenkie i estetyczne.... no.. ale Mistrzyni to Mistrzyni i tez tak obstawialam, ze to barwniki pylkowe, teraz mam potwierdzenie

gdybym kiedys sie odwazyla na taki tort jak Ty zrobilas (w co watpie), to tez bym uzyla gotowej masy z pewnoscia






Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2010, 08:49:45 »

Ja mam ten barwnik czarny w py?ku i musz? powiedzie?, ?e jest bardzo wydajny, wychodzi super czarny no i jest matowy. Ale niestety tak jak podejrzewacie s?usznie dziewczyny, to brudzi ten py?ek rozsmarowany, ale w zasadzie tort si? nie wybrudzi? od tych dekoracji, jedynie jak r?k? dotykam tego kawa?ka masy z py?kiem, to palec si? brudzi. Tak?e jak si? postara?, to jest to do wykorzystania .

Tutaj podaj? linka do tortu, w którym zrobi?am drog? czarn?, mo?ecie sobie zobaczy?: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67ccdd5b7df621ad.html

Czerwony, to teraz w zasadzie robi? tylko z barwnika w proszku zakupionego na allegro. Na porcj? masy robion? z przepisu Dorotaxx dodaj? na czubku ?y?eczki i wychodzi super czerwony. Wszytkie kolory co tam zakupi?am s? super, ale jak ju? pisa?am, br?zowy jest beznadziejny - nie polecam - w zamian u?ywam czekolady lub kakao, ew. kaw? rozpuszczaln?.
Zapisane
Alll
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 38



« Odpowiedz #11 : Lipiec 11, 2010, 04:40:01 »

Wczoraj walczy?am z kremem, chcia?am  zabarwi? go na czarno. Niestety ?elowy barwnik nie spe?ni? zadania. Ostatecznie krem pozosta? popielaty. Za to czerwony syntetyczny z PAN-u rewelacyjny. Daj?  do masy odrobin? i uzyskuj? pi?kny czerwony kolor.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #12 : Lipiec 11, 2010, 09:07:44 »

a mozesz powiedziec, ktory dokladnie? chce zrobic zakupy w tym tygodniu i chetnie bym kupila :-)))

z gory dziekuje ;-)
Zapisane
valkyrie
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 53



« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2010, 02:23:11 »

Zgadzam si?, oj ciezko uzyska? ?adn? czer?. Ja uzywam zazwyczaj Willtona w ?elu i mi tez wychodzi popielaty.
Ponoc lepszym sposobem jest zabarwienie wcze?niej masy, kremu na br?z (mozna tez inny ciemny odcie?), a dopiero potem na czarny.
Ja zazwyczaj uzywam innych kolorów, rzadko czerni
- dlatego jeszcze nie próbowa?am tej metody.

Logika i podstawy dotycz?ce barw mówi?, ?e powinno by? na pewno ciemniejsze i bli?sze czerni.

?atwiej jest troche z masami (marcepan, masy cukrowe, lukier), bo te mo?na juz kupi? zabarwione (nawet na czarno) albo podmalowa? od zewn?trz.
Zapisane

"S?odycz ze s?odycz? nie walczy.
rado?? cieszy si? rado?ci?"
Sonet VIII, W. Shakespeare
Ritmusia
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 53



« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2010, 09:54:39 »

zeby ?adny czarny wyszedl - najpierw farbuje mase na niebiesko - potem dodaje czarny barwnik - i wychodzi bardzo gleboka czern
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC