Kolor czarny i czerwony - jak najlepiej uzyskac
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolor czarny i czerwony - jak najlepiej uzyskac  (Przeczytany 11838 razy)
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« : Maj 24, 2010, 03:55:49 »

Witam,

jesli chce uzyskac ladny kolor czerwony lub czarny, zazwyczaj "maluje" mase, uzywam barwnikow wiltona, z innymi nei mam doswiadczenia, o ile jestem zadowolona z efektow jakie daja w przypadku innych kolorow, to z tych dwoch nie potrafie uzyskac ladnych intensywnych kolorow... Moze macie jakies rady? Zmiana barwnikow na przyklad.. Jesli tak, to na jakie?


Pozdrawiam.
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2010, 04:26:56 »

Jeśli chodzi o czerwony kolor np. Zygzak , to do masy zużywam nawet 1/3 opakowania barwnika żeby uzyskać głęboki czerwony. Nie polecam czerwonego barwnika z Wiltona o nazwie RED (NO TASTE) - czyli bez smaku, ponieważ tego to trzeba dać cały pojemnik żeby uzyskać głęboką czerwień.
Barwnik troche rozrzedza masę ale dodaję wtedy cukru pudru. Wiem że dobre efekty są tez poprzez areograf tyle że to juz droższa sprawa a po drugie do niego trzeba użyć specjalnych barwników które są drogie.

Natomiast z czarnym kolorem jest problem, na opakowaniu barwnika z Wiltona jest napisane że aby uzyskać czerń należy najpierw zabarwic masę na brąz a później dopiero dodać czarnego - z tym że ja nie próbowałam tego sposobu.

Czarne krążki na moim weselnym torcie obkładałam lukrem plastycznym .
Mimo że miałam złe doświadczenia z nim wcześniej, zaryzykowałam jeszcze raz.
Kiedyś gdy po raz pierwszy robilam tort na chrzciny, stwierdziłam że zrobię taki super i kupiłam ekri lukier plastyczny na pokrycie tortu i... mimo że pokryłam tort masą maślaną ( tak mi się wtedy wydawało) lukier zaczął topnieć w oczach !! Szok
Więc teraz obłożyłam krążki najpierw "nasza" masą cukrową a pózniej dopiero lukrem.
On jest bardzo delikatny ale się udało. Do drobnych dekoracji jest ok.
Mało tego użyłam go do zrobienia róż- do lukru wgniotłam wcześniej proszku cmc i bylo super !
Teraz gwoli wyjaśnienia dla co poniektórych..
Raz byłam zganiona tu na forum że nie ma czegoś takiego jak lukier plastyczny - z tym że pod taką nazwą jest sprzedawany w kilku sklepach internetowych.


Zapisane
aga73
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2010, 05:56:25 »

Czerwony można uzyskaćbez problemu tylko trzeba go sporo dodać tak jak pisala Joasia.

Natomiast z czarnym jest duży problem. I podobnie jak Joannakupuję gotowa masę Regalice. Taką własnie użyłam robiąc płytę analogowąna torciku z DJem. Słyszałam od doświadczonego cukiernika, że czarny można uzyskać stosując tabletki węglowe:) Wiecie te na rozwolnienie:) Alenie próbowałam tego:)

Asiu te barwniki do aerografa są dosyć drogie ale sa bardzo wydajne. Ale czarny tez trudno usyskać bo cały czas wychodzi granat. Trzeba kilka warstw żeby uzyskać czerń jak np na moim torcie z napojem energetycznym.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2010, 06:20:12 »

jogalanna mam takei doswiadczenia wlasnie jak Ty.... myslalam, ze jest cos co uchroni mnie przed dawaniem takiej ilosci barwnika.. malo to to nie jest Mrugnięcie ten czerwony bezsmakowy mam w zestawie wiltona 12kolorowym i rzeczywiscie porazka.....

podpisuje sie rowniez pod lukrem plastycznym Mrugnięcie tak jest sprzedawany w jednym ze sklepow i taka nazwa pewnie wiele z nas przyjelo.. ja mowie osobiscie masa, bo tak przyjelam z przepisu dorotyxx Mrugnięcie

aeograf.. coz.. poki co pozostaje w sferze moich marzen Mrugnięcie Mrugnięcie
Zapisane
Dorotaxx
Gościu
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2010, 09:31:54 »

Witam,

jesli chce uzyskac ladny kolor czerwony lub czarny, zazwyczaj "maluje" mase, uzywam barwnikow wiltona, z innymi nei mam doswiadczenia, o ile jestem zadowolona z efektow jakie daja w przypadku innych kolorow, to z tych dwoch nie potrafie uzyskac ladnych intensywnych kolorow... Moze macie jakies rady? Zmiana barwnikow na przyklad.. Jesli tak, to na jakie?


Pozdrawiam.


Jeśli chcesz uzyskać ładne,intensywne kolory to radzę poszukać w swoim mieście hurtowni,w której zaopatrują się cukiernie.
Tam znajdziesz profesjonalne barwniki w proszku.Są bardzo wydajne i dzięki niewielkiej ilości barwnika uzyskasz intensywne kolory.Poproś o podstawowe kolory:
-czerwień koszenilowa,
-zieleń cukrowa,
-indygotyna (niebieski),
-żółcień pomarańczowa,

Co do czarnego.
Zamówiłam kruczo czarny barwnik.Dam znać czy faktycznie jest lepszy od tego,którego używałam do tej pory.

ściskam!
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2010, 09:51:16 »

niestety u mnie taka hurtownia prowadzi tylko sprzedaz hurtowa :/
ale moze poszukam w rodzinnych bardziej cywilizowanych stronach Mrugnięcie

dziekuje Uśmiech
Zapisane
aga73
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 89



« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2010, 01:00:24 »

mam czarny w proszku i wychodzi granat:(
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2010, 09:16:46 »

na zdjeciach jogalanny z targow znalazlam jak Pani Malgosia barwi mase na czarno barwnikiem w proszku.... szkoda, ze zdjecia nie potrafia mowic Mrugnięcie


a ten kruczo czarny, o ktorym pisze dorota, to chyba z all i w pascie.. taki przynajmniej tam widze.. czekam na opinie...
Zapisane
jogalanna
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2010, 10:10:23 »

Tak sytris- na targach Pani małgosia barwiła masę czarnym proszkiem nakładając go już na rozwałkowaną masę (to te nowe barwniki które używa się właśnie w taki sposób).
Tyle że wydaje mi się że, żeby zabarwic masę na pokrycie średniego tortu  to trzeba jednego opakowania barwnika w proszku.
Nie mam z nim doświadczenia ale wydaje mi się że tak położony barwnik brudziłby wszystko inne. Dlatego ja postanowiłam do weselnego uzyc gotowego lukru plastycznego bo miałam gwarancje ze pył nie pobrudzi mi białych krążków a po drugie to była tańsza opcja.

A i jeszcze jedno. Kolor tego czarnego przy użyciu tych nowych barwników w proszku to czarny matowy.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2010, 11:04:49 »

o tym brudzeniu dokladnie to samo pomyslalam ogladajac zdjecie.. dlatego w tym wiekszym szoku bylam, ze wszystko jest tak czysciutenkie i estetyczne.... no.. ale Mistrzyni to Mistrzyni Mrugnięcie i tez tak obstawialam, ze to barwniki pylkowe, teraz mam potwierdzenie Uśmiech

gdybym kiedys sie odwazyla na taki tort jak Ty zrobilas (w co watpie), to tez bym uzyla gotowej masy z pewnoscia Uśmiech Uśmiech






Zapisane
stelawro
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 16


« Odpowiedz #10 : Czerwiec 19, 2010, 10:49:45 »

Ja mam ten barwnik czarny w pyłku i muszę powiedzieć, że jest bardzo wydajny, wychodzi super czarny no i jest matowy. Ale niestety tak jak podejrzewacie słusznie dziewczyny, to brudzi ten pyłek rozsmarowany, ale w zasadzie tort się nie wybrudził od tych dekoracji, jedynie jak ręką dotykam tego kawałka masy z pyłkiem, to palec się brudzi. Także jak się postarać, to jest to do wykorzystania Uśmiech.

Tutaj podaję linka do tortu, w którym zrobiłam drogę czarną, możecie sobie zobaczyć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67ccdd5b7df621ad.html

Czerwony, to teraz w zasadzie robię tylko z barwnika w proszku zakupionego na allegro. Na porcję masy robioną z przepisu Dorotaxx dodaję na czubku łyżeczki i wychodzi super czerwony. Wszytkie kolory co tam zakupiłam są super, ale jak już pisałam, brązowy jest beznadziejny - nie polecam - w zamian używam czekolady lub kakao, ew. kawę rozpuszczalną.
Zapisane
Alll
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 38



« Odpowiedz #11 : Lipiec 11, 2010, 06:40:01 »

Wczoraj walczyłam z kremem, chciałam  zabarwić go na czarno. Niestety żelowy barwnik nie spełnił zadania. Ostatecznie krem pozostał popielaty. Za to czerwony syntetyczny z PAN-u rewelacyjny. Daję  do masy odrobinę i uzyskuję piękny czerwony kolor.
Zapisane
sytris
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 79



« Odpowiedz #12 : Lipiec 11, 2010, 11:07:44 »

a mozesz powiedziec, ktory dokladnie? chce zrobic zakupy w tym tygodniu i chetnie bym kupila :-)))

z gory dziekuje ;-)
Zapisane
valkyrie
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 53



« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2010, 04:23:11 »

Zgadzam się, oj ciezko uzyskać ładną czerń. Ja uzywam zazwyczaj Willtona w żelu i mi tez wychodzi popielaty.
Ponoc lepszym sposobem jest zabarwienie wcześniej masy, kremu na brąz (mozna tez inny ciemny odcień), a dopiero potem na czarny.
Ja zazwyczaj uzywam innych kolorów, rzadko czerni
- dlatego jeszcze nie próbowałam tej metody.

Logika i podstawy dotyczące barw mówią, że powinno być na pewno ciemniejsze i bliższe czerni.

Łatwiej jest troche z masami (marcepan, masy cukrowe, lukier), bo te można juz kupić zabarwione (nawet na czarno) albo podmalować od zewnątrz.
Zapisane

"Słodycz ze słodyczą nie walczy.
radość cieszy się radością"
Sonet VIII, W. Shakespeare
Ritmusia
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 56



« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2010, 11:54:39 »

zeby ładny czarny wyszedl - najpierw farbuje mase na niebiesko - potem dodaje czarny barwnik - i wychodzi bardzo gleboka czern
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC