jaka gotowa masa marcepanowa na tort do oblozenia
   Strona główna   Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka gotowa masa marcepanowa na tort do oblozenia  (Przeczytany 13586 razy)
babciaewa
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 60


« : Maj 22, 2012, 02:37:36 »

witam,wszystkich doswiadczonych tortomaniakow,poniewaz nie mam doswiadczenia w obkladaniu tortow gotowa masa marcepanowa ,prosze o rade jakiej gotowej masy uzyc ?ktora jest dobra zarowno do obkladania jak i do drobnych figurek? czy taki marcepan mozna walkowac na stole ,posypanym cukrem pudrem.
Zapisane
Fragles {Kasia}
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 686


OD ANIOŁKA MAM SKRZYDEŁKA A CHARAKTER MAM DIABEŁKA


WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2012, 02:52:25 »

Ja używam wonder paste i jestem z niej bardzo zadowolona.
Codo wałkowania oczywiście, że można tylko nie należy przesadzić z cukrem pudrem, bo to zmienia plastyczność.
Zapisane

...JEŚLI WIARA CZYNI CUDA...TRZEBA WIERZYĆ, ŻE SIĘ UDA...
Majka93
Senior Babeczka/Ciacho
***

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 152



WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2012, 09:03:13 »

ja wałkuje mase cukrowa posypując stolnice mąką krupczatką ponieważ można ją poźniej swobodnie "strzepać"
Zapisane
babciaewa
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 60


« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2012, 09:09:24 »

majka93 masa cukrowa odpada moj siostrzeniec jest alergikiem i moze byc tylko masa marcepanowa,ale barzo tobie dziekuje za odpowiedz babciaewa
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2012, 09:21:53 »

Ja sobie chwalę marcepan extra biały 1:2, bardzo plastyczny, nie lepi się, ale dobrze się klei . Nie farbuje, nadaje się do wałkowania ręcznego i maszynowego, nie "poci się".
Zapisane
babciaewa
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 60


« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2012, 09:28:42 »

martynko napisz cos wiecej ,o tym marcepanie gdzie go kupic i co to znaczy 2:1 nigdy nie obkladalam marcepanem ,na czym mam go rozwalkowac? i na co klosc czy moze byc smietana roslinna?
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2012, 09:51:16 »

Co więcej mogę napisać, jak dla mnie jest świetny. Nadaje się do obkładania, ja również robię z tej masy dekoracje. Kładę na śmietanie roślinnej jak i na zwierzęcej. U mnie nie ma zwolenników tortów angielskich, więc  kładę jedynie na górę tortu żeby np figurki się nie upaćkały. Te figurki też robiłam z marcepana.
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyDlaDzieci20#5649999464495346578
Tutaj dekoracja położona bezpośrednio na śmietanie roślinnej.
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5744503391807415042
Marcepan jest do kupienia w hurtowniach cukierniczych. Tutaj niestety nie mogę Ci podać nazwy firmy ani hurtowni, bo to byłaby reklama.
Zapisane
babciaewa
Junior Babeczka/Ciacho
**

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 60


« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2012, 10:03:36 »

martynko ,a czy mozesz mi napisac na pw.gdzie kupic ta mase ,nie wiedzialam ze nie mozna tutaj pisac gdzie cos kupic ,przeciez to jest pomaganie sobie wzajemnie ,i moim zdaniem nie ma cic wspolnego z reklama.babciaewa
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2012, 10:40:23 »

Ja za takie pomaganie już upomnienie od Tortolandii dostałam. Smutny
Zapisane
Szyszunia
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 370


A gdzie Twoja Szyszunia?:)


« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2012, 10:42:45 »

Martynko przepiękne masz te torty!!!
Równiusieńkie,dokładne,dosłownie bez skazy! chylę nisko czoło!!!:)
Zapisane

W życiu najważniejsze jest,by każdy miał swojego Orzeszka:P
lusia74
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 524



« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2012, 10:57:47 »

ja wałkuje mase cukrowa posypując stolnice mąką krupczatką ponieważ można ją poźniej swobodnie "strzepać"

No tak genialnego sposobu to nigdzie nie widziałam i nic od mistrzów cukeinictwa też przeczytać mi się nie udało.
Zapisane
Martynkaa
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 952


« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2012, 11:02:10 »

Szyszunia dzięki  Duży uśmiech
Zapisane
werka
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 371



« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2012, 10:54:13 »

ja wałkuje mase cukrowa posypując stolnice mąką krupczatką ponieważ można ją poźniej swobodnie "strzepać"

No tak genialnego sposobu to nigdzie nie widziałam i nic od mistrzów cukeinictwa też przeczytać mi się nie udało.

oj Majka... mistrzynio cukiernictwa Z politowaniem ... to trzepanie mąki krupczatki z masy cukrowej to najgorsze co kiedykolwiek słyszałam, ale jak odpowiadają ci na twoich tortach "przykurzone" masy to ok, twoja sprawa

masę można podsypać np. cukrem pudrem, ale tak jak pisała wcześniej Fragles trzeba uważać, bo za dużo cukru zmieni plastyczność masy i co ważne bardzo łatwo przy tym o "zakurzone" masy
najlepszym sposobem jaki znam i jest wypróbowany przeze mnie przy wielu tortach to posmarowanie blatu i wałka olejem (wystarczy dosłownie łyżka), a nic nie przywiera, nie ma problemu z "przykurzeniem" kolorowych mas, no i nie trzeba nic "strzepać"  Duży uśmiech
Zapisane
lusia74
Mistrz Babeczka/Ciacho
*****

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 524



« Odpowiedz #13 : Maj 23, 2012, 01:22:57 »

ja wałkuje mase cukrowa posypując stolnice mąką krupczatką ponieważ można ją poźniej swobodnie "strzepać"

No tak genialnego sposobu to nigdzie nie widziałam i nic od mistrzów cukeinictwa też przeczytać mi się nie udało.

oj Majka... mistrzynio cukiernictwa Z politowaniem ... to trzepanie mąki krupczatki z masy cukrowej to najgorsze co kiedykolwiek słyszałam, ale jak odpowiadają ci na twoich tortach "przykurzone" masy to ok, twoja sprawa

masę można podsypać np. cukrem pudrem, ale tak jak pisała wcześniej Fragles trzeba uważać, bo za dużo cukru zmieni plastyczność masy i co ważne bardzo łatwo przy tym o "zakurzone" masy
najlepszym sposobem jaki znam i jest wypróbowany przeze mnie przy wielu tortach to posmarowanie blatu i wałka olejem (wystarczy dosłownie łyżka), a nic nie przywiera, nie ma problemu z "przykurzeniem" kolorowych mas, no i nie trzeba nic "strzepać"  Duży uśmiech



Werka ten temat był przerabiany na wszystkie sposoby i kombinacje wystarszy poszukać. A wyszukiwarką potrafi się psługiwać juz 7 latek. Wiec niech koleżanka poszuka, a nie strzepytwanie jej w głowie.
Zapisane
Beata1408
Babeczka/Ciacho
*

Karma: 0
Offline Offline

Wiadomości: 49



« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2012, 02:00:13 »

Ha ha ha !! Mąka krupczatka ? No ciekawe, ciekawe... Mrugnięcie
 
Ja podsypuje swoją mase skrobią ziemniaczaną. Nic mi nie przywiera, nie trzeba 'otrzepywac' Mrugnięcie Więc polecam Mrugnięcie

No i na ten pomysł tez wpadłam dzięki Tortolandii, czytałam o tym na jednym z wątków Uśmiech
 
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC